חברים, איזה כיף היה לי כאן במהלך שבוע יוון של הפרויקט "אוכלים את העולם בלי לצאת מהבית". והנה הוא מגיע לסיומו. אבל אי אפשר לשים עליו V בלי להכין את המנה המזוהה ביותר עם המטבח היווני. אז אני שמחה וגאה לשתף כאן מתכון של מוסקה טבעונית שיצאה לא פחות ממושלמת.
מוסקה זה פשטידה יוונית העשויה במקור מירקות, לרוב תפוחי אדמה וחצילים, בשר טחון ורוטב בשמל חלבי. בגרסה הטבעונית תפוחי האדמה והחצילים נשארים איתנו. את שכבת הבשר מחליפה תערובת טחון מהצומח תוצרת בית על בסיס עדשים ירוקות. וגם הבשמל כמובן טבעוני, עשיר ומהמם ממש.
מוסקה זה מאכל עממי ולא מסובך להכנה, אבל הכנתו כן דורשת השקעת זמן מסוימת בגלל מספר רב של השכבות. חלק מהן אפשר וכדאי להכין מראש, וככה ביום ההגשה תצטרכו רק להרכיב את הפאזל הציורי הזה. כל הפרטים לגבי זה נמצאים במתכון למטה.
ואז אחרי שתרכיבו אותו ותכניסו לתנור, בסוף הדרך יחכה לכם פרס שווה ביותר – טעים, ארומטי, שחום. יפה כל כך שלא תרצו לחתוך אותו ?
אבל לא הכנו את המוסקה בשביל לשמור אותה שלמה.. אז תחתכו אותה לריבועים, ובחתך יתגלו כל האוצרות הנסתרים: תפוחי אדמה וחצילים נימוחים, שכבת הטחון מתובלת וסופר טעימה, ומעל כל זה רוטב בשמל קטיפתי ועשיר, שמכסה את השכבות כמו שמיכת פוך זהובה.
ברצינות – מוסקה טבעונית שווה כל רגע של ההשקעה בה! זאת אולי לא הארוחה היומיומית, אבל בתור ארוחת שבת או חג זה הדבר המפנק ביותר שתוכלו להציע למשפחה או לאורחים. איזה כיף יהיה להם אם תכינו ?
אני ממש ממליצה לנסות את הדבר המושלם הזה! מוסקה זה טעים, מנחם ומשביע. היא יכולה להיות בקלות ללא גלוטן (ראו את ההערות). זה אוכל יווני במיטבו, אוכל מחבק, אוכל שאחריו יתחשק לכם לשיר ? כל השבוע הזה היה לי מאוד מרגש ועשה לי חשק עצום לטוס ליוון. מקווה שגם אתם נהניתם. אם אתם מכינים את המתכון הזה, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. שיהיה בתאבון!
מחפשים עוד מתכונים יווניים טבעוניים? נסו את:
סקורדליה – ממרח תפוחי אדמה ושום
עלי גפן ממולאים באורז מלא וקינואה
מוסקה טבעונית
אז מה היה לנו?
מרכיבים לתבנית מלבנית 20 על 30 ס"מ:
ירקות:
2 חצילים גדולים
מעט שמן זית
מלח ופלפל
3 תפוחי אדמה גדולים עם הקליפה
טחון טבעוני:
1 כוס עדשים ירוקות, מושרות ל-30 דקות לפחות
2 כפות שמן
1 בצל גדול, חתוך לקוביות קטנות
3 שיני שום, כתושות
1 כפית מלח, או לפי הטעם
¼ כפית פלפל שחור
1 כפית כמון
1 כפית פפריקה
½ כפית אורגנו יבש
½ כפית קינמון
1 כף שטוחה סוכר חום
עלי תימין מ-2-3 גבעולים (אופציונלי)
1 קופסה קטנה רסק עגבניות
240 מ"ל (1 כוס) עגבניות מרוסקות
¾ כוס אגוזי מלך, קצוצים דק
רוטב בשמל טבעוני:
120 מ"ל (1/2 כוס) שמן זית
105 גרם (3/4 כוס) קמח / קורנפלור / קמח טפיוקה
720 מ"ל (3 כוסות) חלב סויה לא ממותק
2-3 כפות שימרי בירה
מלח ופלפל לפי הטעם
הגשה:
תימין טרי
אופן הכנה:
- מחממים תנור ל-180 מעלות. מרפדים 2 תבניות בנייר אפייה.
- מכינים את הירקות והעדשים: מורידים את קצוות החצילים וחותכים אותם לאורך לפרוסות בעובי כ-1 ס"מ. מסדרים על גבי התבניות, יוצקים קצת שמן זית, מפזרים מלח ופלפל ואופים כ-20-25 דקות, עד שהם מתרככים ומתחילים להשחים. בחצי הדרך מומלץ להפוך את החצילים בזהירות לצד השני. מוציאים מהתנור ושומרים בצד. לא מכבים את התנור.
- במקביל שמים את תפוחי האדמה בסיר, ממלאים במים עד לכיסוי מלא ומבשלים עד שהם רק מתחילים להתרכך, חצי דרך. מסננים, מקררים קצת ומורידים את הקליפה. שומרים בצד.
- במקביל מסננים את העדשים, שמים בסיר, ממלאים בכמות גדולה של מים ומבשלים כ-20 דקות, עד שהן מתחילות להתרכך. מסננים ושומרים בצד.
- מכינים את הטחון: מחממים את השמן במחבת ומטגנים את הבצל והשום עד להזהבה. מוסיפים את העדשים המסוננות ומערבבים היטב. מוסיפים את כל התבלינים, רסק העגבניות והעגבניות המרוסקות ומערבבים. ממשיכים לבשל עוד 3-4 דקות, תוך ערבוב, עד שמתקבלת תערובת בלי נוזלים. מוסיפים את האגוזים, מערבבים ומכבים את האש.
- מכינים את הבשמל: מחממים את השמן במחבת, מוסיפים את הקמח ומערבבים היטב. מוסיפים את חלב הסויה בהדרגה, כוס אחרי כוס, ובין לבין טורפים היטב כדי שלא ישארו גושים. ממשיכים לבשל את הרוטב על אש בינונית, תוך ערבוב, עד שהוא מתחיל להסמיך. מוסיפים שמרי בירה, מלח ופלפל, מערבבים, טועמים ומתקנים את התיבול. מכבים את האש. הרוטב אמור להיות סמיך.
- מרכיבים את המוסקה: משמנים את התבנית. חותכים את תפוחי האדמה לפרוסות בעובי כ-1 ס"מ ומסדרים בשכבה אחת בתחתית התבנית. מניחים מעל את פרוסות החציל, בשכבה אחת. מעבירים לתבנית את כל הטחון ומשטחים לשכבה אחת. מניחים מעל עוד שכבת חצילים, מסיימים עם רוטב הבשמל ומיישרים אותו.
- מכניסים את התבנית לתנור ל-40 דקות נוספות, או עד שהמוסקה מתחילה להזהיב. אפשר ב-5 דקות האחרונות של האפייה להעביר את התבנית אל מתחת לגריל העליון.
- מצננים כ-10 דקות, מפזרים מעל עלי תימין טריים ומגישים.
- שומרים בכלי אטום במקרר.
הערות:
- אפשר להכין את תפוחי האדמה והעדשים יום-יומיים מראש ולשמור במקרר עד להכנת המוסקה. את החצילים והבשמל מומלץ להכין באותו היום.
- תתבלו את תערובת הטחון לפי הטעם האישי, אבל ההצעה שלי בדוקה ושווה ?
- אפשר להכין את שכבת הטחון עם טחון מהצומח קנוי במקום העדשים. יש היום מלא אופציות טובות.
- לרוטב הבשמל לוקח להסמיך משהו כמו 7-8 דקות. הוא צריך בעצם להגיע לסף רתיחה, ואז מבשלים אותו עוד קצת. כל הזמן תוך ערבוב, כדי שלא יווצרו גושים, והרוטב לא יידבק לתחתית המחבת.
- אם רוצים גרסה ללא גלוטן, אפשר להחליף את הקמח ברוטב בשמל בקורנפלור או קמח טפיוקה.
- אפשר להשתמש בהכנת הבשמל בכל חלב צמחי שאוהבים, אבל בלי תוספת סוכר. וכמובן שכל חלב צמחי ישאיר טעם לוואי משלו. לכן אני אוהבת להשתמש בחלב סויה, כי הוא ניטרלי.
- שמרי הבירה אומנם לא חובה, אבל מוסיפים המון לטעם הבשמל. תכירו את המוצר אם טרם הכרתם. אפשר להשיג בכל חנות טבע או סופר גדול.
34 תגובות
האם ניתן להקפיא את המוסקה כשהיא מוכנה?
הי רות. אני לא ניסיתי. בתחושה שלי עדיף לאכול אותה כל עוד היא טרייה. היא תפשיר טוב, אבל החלק העליון של הבשמל יהיה פחות מוצלח לאחר ההפשרה.
יצא מצוין. כל המשפחה, כולל ילדים, התענגו!
לא ברור לאיזה עוגה נמשיך מכאן בגלל המגוון האינסופי של האפשרויות המדהימות! תודה.
הי חזי, מאוד שמחה שאהבתם ותודה רבה על הפרגון 🙂 חג שמח!
הכנתי ויצא טעים, אבל כנראה לא ריככתי את תפוחי האדמה מספיק בבישול. אחרי 40 דקות בתנור הם עדיין היו קשים מדי, ונדרש עוד זמן ארוך מאוד כדי להביא אותם למצב אכיל. 'מתחילים להתרכך, חצי דרך' זה תיאור קצת מעורפל, לצערי
הי אלון, מצטערת לשמוע. הדרך הטובה ביותר לבדוק את מוכנות תפוחי האדמה היא לנסות לדקור אותם. זה הכי לא מעורפל שלי. קשה לדייק בדברים האלה..
המתכון נראה מדהים, אבל אני, באופן אישי, על מנת לא לקחת סיכון עם תפוחי האדמה שלא יהיו מוכנים מספיק, הייתי מבשלת אותם עד שיהיו יחסית רכים, ואז חותכת ומכניסה למתכון, ככה בטוח שתפוחי האדמה לא יישארו קשים בעת האפייה, זאת דעתי, ובלי נדר אכין את המוסקה הטעימה הזאת
הי יעל, את צודקת – זה יותר בטוח. אבל מאוד קשה לפרוס תפוחי אדמה מבושלים באופן מלא
ניסיתי ויצא מדהים! תודה! בקשר לסוגית תפוחי האדמה (: חתכתי לפרוסות לפני הבישול, במקור כדי לחסוך זמן של קירור או חיתוך כשעדיין חמים, אבל יצא שגם עוזר לדעת מתי מבושלים מספיק
הי אנט, שמחה שאהבת!
יצא מעולה, במיוחד אחרי לילה במקרר.
השאלה שלי היא לגבי רוטב הבשמל, פחות התחברתי לטעם של שמן הזית, אפשר לעשות אותו עם חמאה טבעונית במקום? ואם כן אז מה הכמות?
תודה רבה גלית! 150 גרם
כמה זה קופסא קטנה של רסק עגבניות? לטובת מי שגר בחו״ל.
זה 100 גרם 🙂
יצא פגז
בלי אגוזים כי לא היה
התיבלון ממש מצויין
תודה! שמחה שאהבת 🙂
המתכון מוצא חן בעיניי, רצוני לנסות. האם אפשר להחליף חצילים במשהו אחר?
הי, תודה 🙂 אפשר להחליף למשל בזוקיני.
הי אולגה, איך יצא לדעתך עם רוטב עגבנויות במקום בשמל?
לא ניסיתי.. זה בטוח יהיה אכיל :))
נראה מעולה, תודה!! מה צריכה להיות כמות הטחון מן הצומח המוכן (מתכוונת להשתמש בסנסישנל של טבעול) במידה ומשתמשים בו כתחליף לעדשים?
הי, לדעתי חבילה אחת אמורה להספיק.
הכנתי עם טחון מן הצומח של טבעול, יצא וואוו!!?? כולם כולל הלא טבעוניים שיבחו והתענגו, תודה על מתכון מדהים!!
איזה כיף! מאוד שמחה שאהבתם 🙂
היי, האם אפשרלהשתמש בעדשים כתומות /שחורות/מש במקום? דווקא ירוקות אין לי בבית
אפשר להשתמש בעדשים שחורות
יצא מושלם, טעים מאד
תודה רבה טליה ושנה טובה!
החלפתי את רסק העגבניות במטבוחה ביתית. יצא מעולה
שמחה לשמוע שאהבת. חג שמח!
מתכון מצויין, מענג ומנחם!!! אהבנו מאוד- תודה!
תודה רבה ליסה! שמחה שאהבת 🙂
תודה על מתכון מדהים
האם ניתן לשים קמח עדשים כתומות ברוטב בשמל?
הי פטריסיה. תודה לך 🙂 אני מעולם לא ניסיתי. לא בטוחה שזה יעבוד כי בקמח עדשים אין גלוטן. אז יכול להיות שזה לא יסמיך כמו שצריך…