בשנים האחרונות המודעות הסביבתית הולכת וגדלה, ואיתה הדרישה לא לקיים מדורות בל"ג בעומר. סה"כ, עם כל הכבוד למסורת, זה מאוד הגיוני. ומעבר לחוויה, את כל החלק הקולינרי של החג לגמרי אפשר להכין בתנור. כדי להמחיש את הנושא, הכנתי תפוחי אדמה ספירלה אפויים על שיפודים.
ל"ג בעומר ותפוחי אדמה בלתי נפרדים, כמו סטאטיק ובן אל. ואם גם אתם חייבים לאכול איזה מנת קרטושקה בחג, אז תדעו שתפוח אדמה אפוי בתנור לגמרי מספק את הסחורה, גם במושגים של טעם, וגם במושגים של הופעה מיוחדת ומגניבה.
אפשר להכין תפוחי אדמה אפויים על שיפודים בצורת ספירלה. מעבר ללוק הכובש, לצורת החיתוך הזו יש עוד כמה יתרונות: תפוחי האדמה נאפים הרבה יותר טוב מבפנים, ונהיים קריספיים מבחוץ. וגם כף לאכול אותם בצורת תלושותי.
אפשר להשתמש בכל סוג תפוחי אדמה. אני לרגל האירוע הזמנתי מכרמלה כמה סוגי תפוחי אדמה מיוחדים, בין השאר תפוח אדמה סגול ועוד זן הנקרא בלו ליפס. זה הפך את המנה לעוד יותר משודרגת וחגיגית. ותפוחי האדמה האלה גם מאוד מאוד טעימים.
את הספירלה הזו חורצים ממש בקלות – פשוט חותכים את תפוחי האדמה תוך כדי סיבוב כשהם כבר על השיפוד. השיפוד עוצר את הסכין מלחתוך את תפוח האדמה עד הסוף, וככה נוצרת צורת הספירלה. תאמינו לי שבתפוח האדמה השני כבר לגמרי תשתלטו על הטריק 😊
אחרי החיתוך צריך לרווח טיפה את הטבעות שנוצרו. כשתפוחי אדמה טריים, צריך להפעיל קצת כוח. אבל אחרי שהם נאפים ומתרככים, זה ממש ממש קל. תוכלו להגיש את המנה עם או בלי השיפודים. והתיבול כאן די בסיסי – שמנ"ז, מלח, פלפל, פפריקה. אוהבים חריף? תוסיפו גם קצת צ'ילי גרוס.
תהיו נדיבים עם שמנ"ז – ככה תפוחי האדמה לא יתייבשו באפייה. וגם תהפכו אותם לצד השני באמצע האפייה, כדי שהם יתרככו וישחימו מכל הצדדים באופן אחיד. לאחר האפייה אפשר לפזר מעל עשבי תיבול קצוצים, אצלי זה שמיר, ופרמז'ן טבעוני.
וזהו. תראו כמה פשוט לחגוג ל"ג בעומר בצורה ידידותית לסביבה, בלי להדליק מדורות! תפוחי אדמה אפויים על שיפוד זה טעים, פשוט ומיוחד. נסו ותראו שאתם הולכים לאמץ את השיטה הזו לחיים. אם אתם מכינים, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. ושיהיה חג שמח ובתאבון!
תפוחי אדמה ספירלה אפויים על שיפודים
אז מה היה לנו?
מרכיבים ל-4 שיפודים:
4 תפוחי אדמה גדולים
4 כפות שמן זית
1.5 כפיות מלח, או לפי הטעם
½ כפית פלפל שחור גרוס, או לפי הטעם
1 כפית פפריקה מתוקה / מעושנת
הגשה:
פרמז'ן טבעוני
חופן פטרוזיליה / כוסברה קצוצה
אופן הכנה:
- טובלים שיפודי עץ בקערה עם מים ל-20 דקות, ע"מ שיספגו נוזלים ולא יישרפו בתנור.
- שוטפים ומייבשים את תפוחי האדמה. מכניסים למיקרוגל ל-3 דקות ומשאירים בפנים על מנת שיתקררו וטיפה יתרככו. השלב הזה לא הכרחי, אם יש ידיים חזקות 🙂
- מחממים תנור ל-200 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
- תוקעים שיפוד עץ בחלק התחתון של כל תפוח אדמה ודוחפים אותו לאורך עד שהוא יוצא מהצד השני. זה קצת קשה, אבל תשתדלו שהשיפוד יעבור במרכז תפ"א.
- שמים את תפוח האדמה המשופד על משטח העבודה, מצמידים לקצה שלו סכין חדה בזווית קלה וחותכים את תפוח האדמה עד המפגש עם הקיסם תוך כדי סיבוב, כך שהחתך יהיה בצורת ספירלה.
- מרווחים קלות את טבעות תפוחי האדמה על השיפודים, כדי שיווצרו מרווחים זהים. אחרי האפייה תפוחי האדמה מתרככים, והרבה יותר קל לייצר את מראה הספירלה.
- מברישים את תפוחי האדמה מכל הצדדים בשמן זית ומפזרים מעל מלח, פלפל ופפריקה.
- מסדרים את השיפודים על גבי התבנית, ואופים כ-50 דקות, או עד שתפוחי האדמה מתרככים ומשחימים יפה. באמצע האפייה הופכים לצד השני.
- מפזרים עשבי תיבול ופרמז'ן טבעוני ומגישים.
הערות:
- אפשר להשתמש בכל סוג של תפוחי אדמה שאוהבים.
- אפשר לתבל את תפוחי האדמה לפי הטעם האישי, ולהוסיף חריף אם אוהבים.
- אם יש לכם שיפודי ברזל – יהיה הרבה יותר קל לעבוד איתם. שיפודי עץ לפעמים נוטים להישבר.
- אם אתם לא צמליחים לעשות את חיתוך הספירלה, אפשר לחתוך תפוחי אדמה לפרוסות בעובי כס"מ ולנעוץ אותן על שיפודים במרווחים זהים.
מחפשים עוד מתכונים טבעוניים שמתאימים לל"ג בעומר? נסו את:
קדירת תפוחי אדמה עם טופו ופטריות