למרות שעדיין יש לא מעט זמן עד לערב ראש השנה, אני כבר מתחילה לאט לאט להציע לכם מנות שיכולות להיות חלק מארוחת החג. תבשיל טופו ופטריות טבעוני ללא גלוטן על פניו מתאים לכל יום בשנה, ולמרות שאין בו סממנים מובהקים של חגי תשרי, הוא עדיין יכול להיות אחלה תוספת לשולחן החג.
אני כל כך אוהבת טופו וכל כך אוהבת פטריות שמחשבה על השילוב של השניים עשתה לי נעים בנשמה עוד לפני שהמנה הייתה מוכנה. וכשהיא הייתה כבר מוכנה ומונחת בצלחת על מצע אורז, זה עשה לי נעים גם בעין וגם בבטן ? ושעועית ירוקה טרייה, שהייתה לי במקרה במקרר, הוסיפה לתבשיל פריכות וצבע מהמם.
הכנת התבשיל ממש פשוטה, כמו שאני אוהבת, ולוקחת משהו כמו 20 דקות. אם בא לכם לחסוך קצת שמן, אפשר להשחים את הטופו בתנור (180 מעלות, עד להזהבה משני הצדדים), אבל אל תוותרו על השלב הזה. בהערות מתחת למתכון כתבתי במה אפשר להחליף את השעועית.
בשביל משהו שלוקח כל כך מעט זמן ומאמץ, התבשיל הזה ממש אוצר! הוא טעים, בריא, לא מכיל גלוטן ועשיר בחלבון מהצומח. יש בו שילוב מרקמים מגניב, הוא נראה מגרה, ושבבי צ'ילי מוסיפים עקצוץ חריפות חביב. זה כמובן לא חובה אם אתם לא בקטע של תבשיל פיקנטי.
תגישו את התבשיל לשולחן עם אורז, פסטה, קוסקוס, סלט או כל תוספת אחרת שאתם אוהבים. תגישו אותו סתם ככה כמנה אוטונומית – בכל מצב תקבלו מלא מחמאות, כי מדובר באוכל טעים, משביע ומזין. תשמרו את המתכון לערב החג או תעשו חזרה גנרלית ותכינו אותו כבר עכשיו. כדי שתוכלו להתרשם ממנו מראש ולדעת בוודאות שתכינו גם בחג ? ואל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. שיהיה בתאבון!
מתכון תבשיל טופו ופטריות טבעוני ללא גלוטן
מרכיבים ל-2-3 מנות:
רוטב:
3 כפות רוטב סויה (תמרי לגרסה ללא גלוטן)
1 כף סירופ מייפל טבעי / סילאן / סוכר
2 כפות חמאת בוטנים / חמאת שקדים
1 כף חומץ אורז / מיץ לימון
½ כוס מים
¼ כפית פלפל שחור
¼ כפית שבבי צ'ילי יבש (אופציונלי)
תבשיל:
3-4 כפות שמן
300 גרם (1 חבילה) טופו קשה מסונן, מיובש וחתוך לקוביות או מלבנים
2 סלסילות פטריות (אצלי שמפיניון ופורטובלו) חתוכות לקוביות בינוניות
2-3 שיני שום כתושות
מלח ופלפל לפי הטעם
חופן שעועית ירוקה טרייה חתוכה גס
½ כוס מים
1 כפית גדושה קורנפלור
הגשה:
אורז
שבבי צ'ילי יבש
אופן הכנה:
- מכינים את הרוטב: מערבבים בקערה את כל המרכיבים לתערובת אחידה ושומרים בצד.
- מכינים את התבשיל: מחממים 2 כפות שמן במחבת גדולה ומטגנים את הטופו מכל הצדדים עד להזהבה יפה. מעבירים לצלחת ושומרים בצד.
- מחממים 2 כפות שמן נוספות ומטגנים את הפטריות כ-6 דקות, תוך כדי ערבוב, עד שהן מתכווצות ומתחילות להשחים. מוסיפים את השום, מלח ופלפל ומערבבים. מוסיפים את השעועית, מערבבים וממשיכים לטגן עוד 2-3 דקות.
- מוסיפים את הרוטב, מערבבים ומביאים לרתיחה. בינתיים טורפים בקערה מים וקורנפלור לתערובת אחידה, מוסיפים למחבת וממשיכים לבשל תוך כדי ערבוב עוד 2-3 דקות עד שהרוטב מתחיל קצת להסמיך.
- מוסיפים את הטופו, מערבבים ומבשלים את התבשיל עוד דקה.
- מפזרים מעט שבבי צ'ילי (אופציונלי – לתוספת חריפות) ומגישים מיד עם אורז או כל תוספת אחרת.
הערות:
- אפשר להשתמש בכל סוג פטריות שאוהבים.
- אפשר לוותר על תוספת השעועית, או להחליף אותה בפרחי ברוקולי, אפונה, אדממה או כל דבר ירוק אחר שאתם אוהבים. למה דווקא ירוק? סתם כי זה טעים, מתבשל מהר וגם יפה ?
- תוספת הקורנפלור מסמיכה את הרוטב והופכת אותו ליותר קטיפתי. מדובר בכמות קטנה, אז לא הייתי מוותרת עליו.
- אפשר להגיש את התבשיל עם כל תוספת אחרת שאוהבים: קינואה, פסטה, קוסקוס, סלט, או ללא תוספת בכלל.
מחפשים עוד מתכוני תבשילים טבעוניים שמתאימים לחג? נסו את:
24 תגובות
טעים בטירוף!!! תודה על מתכון מוצלח במיוחד!!!
תודה ובשמחה 🙂
ממש ממש טעים. אני הוספתי לווק נודלס שבושלו מראש , כחלק מהמנה, ולכן לא הוספתי את הקורנפלור. יפה ויאמי. תודה רבה!
נודלס זה רעיון מעולה – זה גם יוצא יותר משביע 🙂
מטורף כמה שזה טעים. יכולה לאכול את זה כל שישי
איזה כיף! שמחה שאהבת 🙂
אפשרי לשמור במקרר? אם כן לכמה זמן?
בוודאי. יומיים -שלושה בלי שום בעיה.
הכנו כבר כמה פעמים, טעים בטירוף! תודה על מתכון מעולה ❤️
היי, הרוטב יצא נהדר רק שהטופו (תנובה) נותר קצת טפל, לא קלט מספיק טעם. מה לא עשיתי נכון?
הי. צריך להקפיד לייבש היטב את הטופו
איך עושים את זה? אני ספגתי עם נייר את הגוש
מייבשים היטב במגבות נייר ולאחר מכן מטגנים או אופים להזהבה – הפעולה הזו גם "מייבשת" את הנוזלים המיותרים.
טוב, אני לא יודע מה היה חסר, כי בהחלט הזהבתי…
תודה על המתכון יצא אחלה.
בכיף – שמחה לשמוע 🙂
הי, איך מגדילים כמויות? להכפיל את כמות הטופו, הרוטב והירקות? תודה ?
בדיוק 🙂
תודה ?
בשמחה 🙂
וואו טעים ממש! אפילו הקטן (שנה וחצי) זלל והבנזוג שטוען שלא אוהב טופו סיים הכל ואמר שטעים. שווה ביותר. תודה על המתכון!
איזה כיף לשמוע! תודה רבה :)ֶ
טוב זה באמת המתכון הטבעוני הכי מוצלח שעשיתי 🙂 ממש ממש טעים!!! תודה רבה??
תודה הדר! שמחה שאהבת 🙂