ברוכים הבאים למציאות חברים – החגים הסתיימו ? קרוב לחודש לא הייתי כאן. לא טסתי לחו"ל, פשוט לקחתי פסק זמן ואפשרתי לעצמי לנוח. אבל אם כן הייתי טסה, רוב הסיכויים שהייתי בוחרת בהודו או לתאילנד. אז המתכון החדש, שמסמל את החזרה לשגרה, מוקדש לשתי המדינות האהובות האלה. הכנתי קארי דאל טבעוני של עדשים כתומות ובטטה.
קארי דאל זה המקום הקסום הזה בסיר שבו נפגשים מטבחי הודו ותאילנד. תחשבו על דאל עדשים כתומות הודי מתובל במשחת קארי תאילנדית ומתוגבר בפירה בטטה, שמוסיף מרקם נימוח וצבע כתום עז. לטעמי זה פשוט חיבור מושלם!
הכנת התבשיל מאוד פשוטה ועונה על כל הדרישות של מצב חירום של חזל"ש ? נכון שבישלנו הרבה בחגים, אבל אי אפשר באמת לקחת פסק זמן מהאוכל. אז לפחות נבשל דברים פשוטים, טעימים ומזינים שיתנו פתרון לארוחה ליום-יומיים-שלושה, תלוי במספר סועדים. וגם נגיש את התבשיל עם תוספת כמו אורז שתיתן נפח ותעבה את הארוחה.
וכמובן ניקח בחשבון שאחרי חגים זה תקופה קלאסית לאיזון וחזרה לחיים בריאים יותר. אז קארי דאל שלי משביע ובריא, לא מכיל גלוטן ומספק כמות מכובדת של חלבון מהצומח, במיוחד בשילוב עם דגנים מלאים. ויש בו תוספת סיבים תזונתיים שמביא איתו תרד, שגם משתלב מעולה ברמת הטעמים.
בקיצור, מה אני אגיד לכם… התבשיל הזה שיחוק, ואני ממש נהניתי גם להכין אותו וכמובן גם לאכול. הוספתי בהגשה כוסברה קצוצה ואגוזי קשיו להשלמת חוויית הודו-תאילנד אולטימטיבית ?
אם אתם אוהבים דאל ו/או קארי, אני ממש ממליצה לכם לנסות את התבשיל. הוא טעים ברמות, בריא, משביע ומנחם. הוא מסמל את בוא הסתיו, ומשמח את העין והבטן בצבעים וטעמים. הוא פשוט להכנה, ואין לכם בעצם שום תירוץ לא לנסות אותו ? רק אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. שיהיה בתאבון!
מתכון קארי דאל טבעוני של בטטה ועדשים כתומות
אז מה היה לנו?
מרכיבים לסיר גדול:
3 בטטות קטנות או 2 בטטות בינוניות קלופות וחתוכות לקוביות קטנות
2-3 כפות שמן
1 בצל בינוני קצוץ
2-3 שיני שום כתושות
1-2 כפיות משחת קארי אדום או צהוב, לפי רמת חריפות רצויה
2 כפות (1 קופסה קטנה) רסק עגבניות
720 מ"ל (3 כוסות) מים רותחים
240 מ"ל (1 כוס) חלב או קרם קוקוס
1 כפית מלח
1 כוס עדשים כתומות שלמות
חופן עלי תרד (אצלי תרד גוליבר)
הגשה:
אורז לבן או מלא
כוסברה קצוצה
קשיו טבעי או קלוי
אופן הכנה:
- מכינים פירה בטטות: שמים את הבטטות בסיר עם מים עד לכיסוי, מביאים לרתיחה ומבשלים כ-10 דקות עד שהן מתחילות להתרכך (הן לא חייבות להיות רכות לחלוטין כי מחכה להן בישול נוסף). מסננים ומועכים לפירה בעזרת מועך תפוחי אדמה או מזלג. שומרים בצד.
- מכינים את התבשיל: מחממים שמן בסיר רחב ומטגנים את הבצל עד להזהבה. מוסיפים את השום, מערבבים ומטגנים עוד 2 דקות. מוסיפים את משחת הקארי ורסק העגבניות ומערבבים היטב עד שהם נטמעים בתערובת הבצל והשום.
- מוסיפים את המים ופירה הבטטה (בערך כוס וחצי) ומערבבים היטב בזהירות עד שמתקבלת תערובת אחידה. מוסיפים את חלב או קרם הקוקוס והמלח ומערבבים שוב.
- מוסיפים את העדשים, מערבבים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה למינימום וממשיכים לבשל תוך כדי ערבוב כ-10 דקות, או עד שהעדשים מתרככות. אם התבשיל סמיך מדי, אפשר לדלל אותו עם מים רותחים. חשוב לערבב את התבשיל מדי פעם כדי שהעדשים לא יידבקו לתחתית הסיר!
- לקראת סוף הבישול מוסיפים את התרד, מערבבים ומכבים את האש.
- מפזרים כוסברה וקשיו ומגישים את התבשיל עם אורז.
הערות:
- אפשר להחליף את הבטטה בלדעת.
- אפשר להחליף את העדשים הכתומות בירוקות, אבל זמן הבישול יתארך טיפה – תבשלו עד שהן רכות. קחו בחשבון שהתבשיל יהיה גם פחות הומוגני, כי עדשים ירוקות לא מתפרקות כמו כתומות.
- אפשר להחליף את קרם או חלב הקוקוס בחלב צמחי ניטרלי אחר, למשל סויה או שיבולת שועל. אבל לדעתי דווקא טעם קוקוס הכי מחמיא לתבשיל וגם משאיר אותו במחוזות הודו ותאילנד.
- תוסיפו את משחת הקארי לפי הטעם, אפשר גם בהדרגה, עד שתגיעו לחריפות רצויה. קחו בחשבון שברגע שמגישים את התבשיל עם אורז, חלק גדול מהחריפות נבלעת ומתאזנת.
מחפשים עוד מתכוני תבשילים הודיים או תאילנדיים? נסו את:
תבשיל במיה הודי (בהינדי מסאלה)
טופו ברוטב שום ופלפל שחור (גרליק פפר)
17 תגובות
היי, אפשר גם בלי משחת קארי?
יש לי רק ירוקה
ירוקה יותר טוב מכלום. אפשר גם תבלינים יבשים..
הי, נראה מצוין….
אפשר להכין בלי עדשים? מסיבות בריאותיות אסור עדשים
תודה! בלי עדשים זה לא יהיה דאל, אבל תיאורטית אפשר לנסות דגנים אחרים
אשמח לדעת באיזה תבלינים אפשר לתבל וכמויות
תודה ??
במקום משחת קארי? ממליצה להיכנס למתכון בבלוג שנקרא דאל הודי ולהשתמש בתיבול שלו
בסדר גמור. תודה 🙂
האם צריך לכסות את הסיר ?
אני לא מכסה
שלום, האם יתאים להכניס לתבשיל גם קוביות טופו?
כן, לא יזיק 🙂 הייתי קודם מטגנת או אופה קלות קוביות טופו כדי שיהיה פריך
העדשים אמורות לעבור בישול מקדים?
אחרי עשרים דקות בישול והן עוד רחוקות מלהתפרק…
לא. עדשים כתומות מתבשלות נורא מהר. הן לא אמורות להתפרק, רק להתרכך.
אפר להשתמש באבקת קארי צהוב במקום במשחת קארי? או שזה ישנה יותר מדי את הטעמים?
אפשר בהחלט. פשוט תצטרכי לאזן טיפה את הטעמים.
נראה מעולה! איזה תבלינים את ממליצה?
תודה! הכוונה במקום משחת הקארי? הייתי הולכת על אבקת קארי או גראם מסאלה, או תערובת של פפריקה מתוקה וחריפה, כורכום, כמון, הל, קינמון