את המרק הנדיר הזה הכנתי כבר לפני איזה שלושה שבועות, כשרק התחלתי להריח באוויר את הסתיו. מאז הקיץ עשה קאמבק רציני עם כמה ימי שרב שלא היו קשורים בשום פנים ואופן למרק. אז חיכיתי בסבלנות לגשם הרציני שאמור לרדת מחר. לכבודו קבלו את המתכון של מרק דלעת ונודלס אסיאתי טבעוני שיחמם לכם את סוף השבוע.
אל תחשבו לרגע שמדובר במרק כתום רגיל – הוא הרבה יותר מתוחכם ומיוחד. בארצות אסייה קוראים לסוג המרק הזה "לקסה". זה מעין מרק קארי ירקות מתובל ומוקרם בחלב או קרם קוקוס שמוגש עם נודלס, לרוב אטריות אורז אבל לא בהכרח, ומלא טופינגס שווים.
אני הלכתי על בסיס כתום של דלעת ובטטה, השתמשתי באטריות ראמן מהירות הכנה (סתם כי זה מה שהיה לי בשלוף), ומבחינת הטופינגס בחרתי בפרוסות דלעת, בטטה, ברוקולי, עשבי תיבול וגרגירי רימון שהשתלבו מעולה ממש והוסיפו נקודות צבע מהממות. בהערות תמצאו עוד כמה רעיונות לטופינגס טעימים ומשביעים.
מבחינת ההכנה המרק לא מאתגר בכלל. הוא סוג של מתבשל פעמיים: בפעם הראשונה מבשלים את הבסיס הכתום. ובפעם השנייה מבשלים אותו שוב, הפעם לאחר הטחינה, עם תבלינים, החומר המקרים והתוספות. הכל מתרחש באותו סיר, וזמן הבישול לא ארוך בכלל.
טעם המרק הזה מיוחד ונדיר! יש משהו בשילוב חומרי הגלם שהופך את המרק הכתום הזה למעדן אקזוטי עם ניחוח של חופשה בתאילנד או וייטנאם. הוא גם בריא, לא מכיל גלוטן (בחרו בנודלס אורז או שעועית), סופר עשיר, מנחם ומשביע. אני מצרפת אותו בגאווה רבה לפרויקט שלי "אוכלים את העולם בלי לצאת מהבית", ומקווה שתנסו אותו בהקדם! אם אתם מכינים, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. שיהיה סופ"ש חמים ובתאבון!
מתכון מרק דלעת ונודלס אסיאתי טבעוני
אז מה היה לנו?
מרכיבים ל-4-5 מנות:
2 כפות שמן
1 כפית שמן שומשום
1 בצל גדול חתוך לקוביות קטנות
3 שיני שום כתושות
פרוסת ג'ינג'ר בעובי כ-2 ס"מ קצוצה
1/2 פלפל צ'ילי חריף קצוץ (אפשר גם בלי, ואופשר לפי הטעם)
400 גרם דלעת קלופה חתוכה לפרוסות בעובי כ-2 ס"מ
2 בטטות קטנות קלופות וחתוכות לפרוסות בעובי כ-2 ס"מ
4 כוסות מים רותחים
3 כפות רוטב סויה (תמרי לגרסה ללא גלוטן)
1 כף גדושה חמאת בוטנים חלקה
400 מ"ל (1 פחית) חלב או קרם קוקוס
1 ראש ברוקולי מפורק לפרחים קטנים
חופן גדולה עשבי תיבול קצוצים (אצלי כוסברה ונענע)
מלח לפי הטעם
הגשה:
1 חבילה אטריות נודלס מוכנות לפי הוראות היצרן
כוסברה קצוצה
גרגרי רימון (אופציונלי – מאוד מוסיף!)
ליים חתוך לרבעים
אופן הכנה:
- מחממים שני סוגי שמן בסיר ומטגנים את הבצל כ-4 דקות תוך כדי ערבוב להזהבה. מוסיפים את השום, הג'ינג'ר והצ'ילי, מערבבים ומטגנים עוד 2 דקות.
- מוסיפים לסיר את הדלעת, הבטטה והמים, מערבבים, מכסים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-20 דקות עד שהירקות מתרככים.
- שומרים בצד להגשה כמה חתיכות דלעת ובטטה שלמים וטוחנים את יתר תכולת הסיר במעבד מזון לתערובת אחידה וחלקה לגמרי (אפשר גם בעזרת בלנדר מוט). מחזירים חזרה לסיר.
- מוסיפים למרק את הסויה, חמאת הבוטנים וחלב או קרם הקוקוס ומביאים שוב לרתיחה.
- מוסיפים את הברוקולי ומבשלים כ-10 דקות. טועמים ומתקנים את התיבול.
- מפזרים כוסברה ומגישים את המרק עם נודלס חמימים, ירקות ששמרנו בצד, גרגרי רימון ופרוסות ליים.
הערות:
- אתם יכולים לשחק עם תיבול המרק בהתאם לטעם האישי, אבל אל תוותרו על הסויה וחמאת הבונים – הם אלה שהופכים את המרק הכתום הפשוט למשהו מיוחד מאוד.
- כדאי להכין את אטריות הנודלס בסמוך להגשה, כדי שיישארו חמימות ולא יקררו את המרק. בהגשה חוזרת אפשר פשוט לזרוק אותן לתוך הסיר ולחמם יחד עם המרק.
- טופינגס נוספים שאפשר להגיש עם המרק: נבטים, שעועית ירוקה, קוביות טופו מוקפץ, קוביות חצילים או זוקיני קלויים, כרוב סגול פרוס דק, חומוס מבושל וכו'.
מחפשים עוד מתכוני מרקים טבעוניים מרחבי העולם? נסו את:
מרק שעועית לבנה יווני – פסולאדה
מרק מיסו יפני ללא גלוטן עם פטריות ודלעת
16 תגובות
מתכון מושלם! קיבלתי אפילו שאפו מאחיותיי המוכשרות בבישול שלא כמוני, והילדים שלי טרפו את המרק !!!
תודה מוריה! איזה כיף לשמוע 🙂
הכנתי עם קישוא בטטה ודלעת בתנור בתור קישוט, לא יכולנו להפסיק לאכול. וואו כמה שזה טעים, שאפו ענק!
תודה רבה! שמחה שאהבת 🙂
מתכון מושלםם, רצה להכין שוב
תודה רבה 🙂
אני חדשה בעולם הטבעונות. הבת הטבעונית שלי רגישה לקוקוס, המב אפשר להחליף?
הי, ברוכה הבאה 🙂 אפשר להחליף בכל שמנת צמחית – אורז, שיבולת שועל, סויה וכו׳
נראה מעולה, האם אני יכולה להשתמש בדלורית שיש לי במקום הדלעת? ובאיזה שלב להוסיף את הכוסברה והנענע?
הי, אפשר בהחלט. את עשבי התיבול מפזרים לפני הגשה
מרק מעולה ומיוחד!! הפך אצלנו למרק קבוע:)
תודה רבה????????
בשמחה! שמחה שאהבתם 🙂
מה אפשר במקום חמאת בוטנים ( בגלל רגישות במשפחה)
הי. אפשר לוותר על חמאת הבוטנים, אבל היא מוסיפה המון!
מרק מתקתק עם טעם מטריף, כבר פעם שניה מכינה אותו וישר מתחסל
כדאי להכפיל כמויות. תודה על מתכון מנצח
תודה רבה דיינה! שמחה שאת אוהבת 🙂