יום רביעי, 30 במרץ 2016

עוגת שוקולד וקפה כשרה לפסח

אני לא יודעת אם בדקתם, אבל נשארו רק שלושה שבועות עד לפסח. אז מרתון קינוחים כשרים מתחיל כאן ועכ-שיו. מקווה שאספיק להציע לפחות שלושה מתכונים מתוקים נטולי קמח ומלאי טעם וחן, אבל אל תתפסו אותי במילה. בואו נגיד שעוגת השוקולד והקפה המהממת הזו כבר תסגור לכם היטב את פינת קינוח החג. וכן – יש אופציה להמיר אותה לפרווה (ראו בהמשך).
מדובר בעוגה פשוטה להכנה, טעימה מאוד וגם (ביננו צריך למקם את הטיעון הזה במקום הראשון) יפהפיה. לפחות לדעתי הסופר אובייקטיבית :)
כאילו שיש סיכוי להישאר אדישים לכל השוקולדיות המבריקה והנוצצת הזו!
ובאמת שלא חסרה כאן שוקולדיות. מובהקת כזאת, מהסוג האהוב ביותר – עמוקה, רטובה וצפופה אך לא דחוסה בבצק, וקטיפתית משני סוגים שונים בציפוי.
וזה לא שיש לי משהו נוסף נורא חושב לספר לכם על העוגה הזו לפני שאעבור למתכון עצמו, אני פשוט מחפשת תירוץ לדחוף עוד כמה תמונות :)
אז רק אוסיף שהמרקם הנהדר שלה מתקבל בעיקר הודות להיעדר קמח ושימוש באבקת שקדים. גם תמצית קפה מוסיפה לחות וטעם עדין נוסף שרק מדגיש את שלטון השוקולד.
כאן תוכלו לראות את תיעוד שלבי ההכנה המפורטים בהמשך. תקפידו לנפות אבקת שקדים על-מנת להימנע מהיווצרות גושים בבצק.
תמונה לפני האפיה ואחרי. לא חייבים להשתמש דווקא בתבנית כמו שלי. סתם קניתי אחת חדשה ורציתי לנסות, אבל לצורה אין שום ערך מוסף. כל תבנית עגולה תעשה את העבודה. רק אל תשכחו לשמן אותה היטב.
וזהו, כעבור חצי שעה יש לכם עונג צרוף שיפצה אותכם על עוגמת הנפש של החג. תפרסו ותגישו עם כדור גלידת וניל בצד, או עם סורבה, אם אתם בקטע פרווה. או בעצם בלי כלום, כי העוגה הזו לגמרי מחזיקה לבד את כובד האחריות של קינוח חגיגי. אז בתאבון ו(בקרוב) חג שמח!
אז מה היה לנו?

מרכיבים לתבנית עגולה בקוטר 20-22 ס"מ:
125 גרם שוקולד מריר, שבור לקוביות
90 גרם חמאה
30 מ"ל אספרסו
3 ביצים
100 גרם סוכר (1/2 כוס)
130 גרם אבקת שקדים (1/2 1 כוסות)
10 גרם קקאו (1 כף)
½ כפית מלח

לציפוי:
100 גרם שוקולד מריר
50 גרם שוקולד לבן
40 גרם חמאה, חתוכה לשני חצאים (20 ו- 20 גרם)
* חופן פולי קקאו לקישוט


אופן הכנה:
  1. מחממים את התנור ל- 170 מעלות ומשמנים את תבנית האפיה.
  2. במיקרוגל או על באן מרי ממיסים את השוקולד והחמאה ומערבבים היטב עד שמתקבלת תערובת חלקה. מוסיפים את האספרסו ומערבבים.
  3. במקביל מקציפים את הביצים והסוכר במשך כמה דקות עד שמתקבלת תערובת בהירה ותפוחה.
  4. תוך כדי הקצפה יוצקים פנימה את תערובת השוקולד וממשיכים להקציף עד שהיא נטמעת. מוסיפים את הקקאו והמלח ומקציפים עוד קצת עד שמתקבלת בלילה שוקולדית סמיכה.
  5. מוסיפים את אבקת השקדים ומקפלים פנימה בעזרת מרית.
  6. יוצקים את הבלילה לתוך התבנית ואופים במשך 25-30 דקות עד שהעוגה מתייצבת, נסדקת קלות, והקיסם שננעץ במרכז יוצא לח בלי פירורים.
  7. מצננים ורק לאחר מכן מוציאים מהתבנית.
  8. מכינים את הציפוי: בכלים נפרדים במיקרוגל או על באן מרי ממיסים את שני סוגי השוקולד עם 20 גרם חמאה כל אחד ומערבבים עד שמתקבלת תערובת חלקה. לתוצאה ממש חלקה מומלץ לסנן את תערובת השוקולד הלבן.
  9. יוצקים על העוגה את השוקולד המריר המומס ובעזרת מרית "דוחפים" אותו לכיוון השוליים. יוצקים מעל את השוקולד הלבן המומס ובעזרת קיסם עץ או סכין מייצרים מראה שיש.
  10. שומרים בכלי אטום.


הערות:
  • אפשר להחליף את השוקולד המריר בשוקולד חלב.
  • אפשר להפוך את העוגה לפרווה ע"י החלפת חמאה ב- 75 גרם שמן (1/3 כוס + כפית). בציפוי אפשר לוותר על השוקולד הלבן (אלא אם כן תמצאו פרווה) ולהוסיף לשוקולד המריר המומס כף שמן.
  • אפשר להחליף את האספרסו בכמות זהה של קפה נמס חזק. אפשר להשמיט את הקפה מהמתכון (אם לא אוהבים את הטעם) ולהוסיף במקום כמות זהה של מים רותחים.
  • פולי הקקאו משתלבים מצוין עם טעם השוקולד המריר, אבל אתם מוזמנים לקשט את העוגה לפי הטעם. מספר הצעות: סוכריות צבעוניות, שבבי קוקוס, שקדים פרוסים, פיסטוק קצוץ וכו'.



27 תגובות:

  1. נראה פשוט מושלם ותודה על ההמרה לפרווה.
    במתכון כתבת פולי קקאו ובהערות פולי קפה אז מי מהם הוא הנכון?
    חג שמח וטעים!!!ישר כך,
    שרון

    השבמחק
    תשובות
    1. שרון, תודה רבה! ותודה על התיקון. מדובר בפולי קקאו. כבר מתקנת :)
      חג שמח!

      מחק
  2. נראית נפלא! אוהבת עוגות כאלה :)

    השבמחק
  3. קל,פשוט ומהיר. לא רק לפסח גם לרגישים לגלוטן זה פיתרון מקסים וטעים

    השבמחק
  4. הי אולגה! האם ניתן להחליף את הביצים בכמות מתאימה של רסק תפוחים?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, אני לא ניסיתי, אז קשה לי להתחייב לתוצאה טובה..

      מחק
  5. מה ניתן לשים במקום שוקולד?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי. זאת עוגת שוקולד. לא הייתי מחליפה את השוקולד בשום דבר אחר :)

      מחק
  6. מה זה אבקת שקדים? שקדים טחונים דק יעבוד?
    תודה רבה על המתכון

    השבמחק
    תשובות
    1. הי אנה, בכיף :) וכן, אבקת שקדים זה שקדים טחונים.

      מחק
  7. נראית מעולה!! לחלוטין עוגה כלבבי :-)

    השבמחק
  8. עוגה יפייפיה ומתאימה בהחלט לפסח
    תודה רבה יקירה ♥

    השבמחק
  9. תגובה זו הוסרה על ידי המחבר.

    השבמחק
  10. את יכולה למחוק את התגובה הקודמת הסתדרתי [[:

    השבמחק
  11. רק מוודאת: אבקת שקדים הכוונה לקמח שקדים?
    וגם- :כתבת להמיס את שני השוקולדים בבאן מארי. ואחר כך בתהליך ציפוי כתבת להוסיף את השוקולד הלבן המומס. אז בעצם להמיס אותם בנפרד?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, חיובי לגבי שתי השאלות :) בהצלחה וחג שמח!

      מחק
    2. הכנתי ויצא מעולה! תודה רבה :)

      מחק
    3. איזה כיף! אני מאוד שמחה :) תודה וחג שמח!

      מחק
  12. נראית נפלא אהבתי מאוד....
    איך מתאימים הכמויות לתבנית בקוטר 24 ס"מ?
    תודה רבה וחג שמח!!!

    השבמחק
    תשובות
    1. הי אביגיל, תודה רבה!
      תוסיפי 50%. או תכפילי - מקסימום תיצא לך עודה גבוהה יותר :) בהצלחה!

      מחק
  13. אם אני מכפילה את הכמויות זה יהיה טוב לקוטר 28 ס"מ?
    בכלל, ל8 אנשים צריך להכפיל?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי יעל. ל-8 איש תספיק גם עוגה בקורט 22, כמו שאני הכנתי. אם בכל זאת בא לך עוגה גדולה ממש בקוטר 28, צריך לעשות אפילו כפול 2.5

      מחק
    2. תודה אולגה. העוגה נראית כלכך טוב שאני לא רוצה לקחת את הסיכון שאאכזב למישהו את הביס =)
      אם אני מכפילה אז לאפות ב26ס"מ/24ס"מ?

      מחק
    3. אני מבינה, אבל כמות הבלילה לא תשפיע על איכות הביס :) מקסימום העוגה תהיה קצת פחות או יותר גבוהה ממה שאת רואה בצילום שלי (והיא לא אמורה להיות גבוהה). אם יש לך גם וגם, לכי על 24. תבדקי את המוכנות עם קיסם. בהצלחה וחג שמח!

      מחק