יום רביעי, 29 ביוני 2016

עוגת שוקולד-מנגו טבעונית

עבר לא מעט זמן מפעם האחרונה שהעליתי מתכון של עוגה טבעונית מושקעת. בתקופה האחרונה אני משתדלת לשמור על תזונה מאוזנת, לכן כשאני ועז תלם (the kitchen coachקבענו שיתוף פעולה, ישר אמרתי שבא לי להכין משהו טבעוני. לעז לא הייתה התנגדות – הוא בכלל בחור זורם, מוכשר, יודע המון על חומרי גלם ובישול, ופשוט מותק של בן אדם. אבל מכיוון שהוא פחות מתחבר לשמות וכותרות, אמרנו שלא נצא בפוסט משותף "טבעוני", אלא פשוט נכין אוכל טעים ובריא שבמקרה גם לא יכלול מוצרים מהחי.

וכך היה. עז הכין סטייק כרוב אפוי מטריף ששינה את תפיסת עולמי לגבי הירק הזה, וגם סלט עדשים שחורות עם בטטה אפויה ומלא עשבי תיבול. ואני הכנתי קינוח.
מכיוון שאני מאוד אוהבת להשתמש בפירות עונה, הפעם הגיע תורו של מנגו לככב בתור חומר גלם עיקרי. בעוגה הזו הוא מופיע גם בשכבה האמצעית הקרויה על שמו, גם בשכבת מוס שוקולד, וגם כמובן בקישוט. הוא מאוד מורגש ומרגש, משתלב נהדר עם שאר הטעמים, אבל כדי להגיע לתוצאה מושלמת, מאוד חשוב לבחור במנגו בשלים וארומטיים, למשל במנגו מאיה.
תחתית העוגה עשויה מאגוזי מלך וחמוציות. אפשר להשתמש באגוזים אחרים, ואם רוצים טעם מתוק יותר, אפשר להחליף את החמוציות בצימוקים. אני דווקא אהבתי את החמצמצות העדינה שנותנת קונטרה למתיקות השוקולד. מכיוון שהעוגה טבעונית, לא יכולתי להשתמש בג'לטין רגיל על-מנת לייצב את השכבה האמצעית. במקומו השתמשתי בחומר גלם נפלא שמופק מאצות ונקרא אגר אגר. הוא עושה את אותה הפעולה כמו ג'לטין, כלומר גורם לחומר שאליו מוסיפים אותו להסמיך ולהפוך לג'לי, אבל התוצאה הרבה יותר טבעית, עדינה, ופחות "קפיצית". גם השימוש בו ממש פשוט וכיפי.
כמו שכבר הבנתם, העוגה הזו לא דורשת אפייה. היא כן צריכה קירור / הקפאה של כל אחת מהשכבות. זה לא נורא בכלל, כי בזמן ששכבה אחת מוכנה ומתקררת מכינים את השכבה הבאה.
את העוגה (ללא קישוט) אפשר להכין מראש ולשמור במקפיא. לקראת הגשה צריך להעביר אותה למקרר.
וזהו, נשאר רק לחתוך ולהגיש. זאת עוגה נפלאה שמתאימה לכולם: היא גם פרווה, גם נטולת גלוטן, גם טבעונית, ובעיקר פשוט מפנקת וטעימה. היא נראית לא רע בכלל, אבל בו זמנית ממש פשוטה להכנה. וכמובן – אם אתם אוהבים מנגו – היא די חובה.
ואם כמוני לא הבנתם עד כה מה הקטע של כרוב, אתם חייבים לעצמכם קפיצה לפוסט של עז. סטייק כרוב אפוי הוא חד משמעית אחת התגליות שלי השנה.

אז שיהיה בתאבון, וספרו לי ולעז מה חשבתם :)
אז מה היה לנו?

מרכיבים לתחתית (רינג / תבנית עגולה 18 ס"מ):
1.5 כוסות אגוזים
1 כוס חמוציות

מרכיבים לשכבת מנגו:
2 מנגו גדולים, מקולפים ללא גלעינים
½ כוס מים
¼ כוס מייפל טבעי
2 כפיות אגר אגר

מרכיבים לשכבת מוס שוקולד-מנגו:
200 גרם שוקולד מריר
200 מ"ל (1/2 פחית) חלב קוקוס
1 מנגו גדול, מקולף ללא גלעין
1 כף מייפל טבעי
¼ כפית מלח
3 כפות שמן קוקוס


אופן הכנה:
  1. מניחים רינג על קרש חיתוך מרופד בנייר אפייה. מרפדים אותו מבפנים בשקף. אם משתמשים בתבנית, מרפדים את התחתית והדפנות שלה בנייר אפייה.
  2. מכינים תחתית: טוחנים אגוזים וחמוציות במעבד מזון עד שמתקבלת תערובת גושית ודביקה. מעבירים אותה לתוך הרינג / התבנית, ובעזרת הידיים מהדקים היטב לתחתית לכדי שכבה אחידה. מעבירים למקפיא.
  3. בינתיים מכינים שכבת מנגו: מרסקים מנגו במעבד מזון עד לקבלת מחית אחידה. מוסיפים מים ומייפל וממשיכים לעבד עד שמתקבלת תערובת הומוגנית.
  4. מעבירים את התערובת לסיר קטן, מוסיפים אגר אגר ומביאים לרתיחה על אש בינונית. ממשיכים לבשל תוך ערבוב קבוע עוד 2-3 דקות.
  5. מצננים את התערובת המבושלת במשך כ- 5 דקות ויוצקים על שכבת התחתית המקוררת. מחזירים את התבנית למקפיא לשעה לפחות, או עד ששכבת המנגו מתייצבת.
  6. מכינים מוס שוקולד-מנגו: ממיסים שוקולד וחלב קוקוס על באן מרי או במיקרוגל ומערבבים עד שמתקבל גנאש חלק.
  7. מרסקים ¾ מנגו במעבד מזון עד שמתקבלת מחית חלקה. שומרים ¼ בצד לצורך קישוט.
  8. מוסיפים לתוך קערת מעבד המזון את גנאש השוקולד, מייפל, מלח ושמן קוקוס ומערבבים בפולסים עד שמתקבל מוס אחיד וחלק.
  9. יוצקים את המוס מעל שכבת המנגו ומחזירים למקפיא לשעתיים לפחות, או עד ששכבת המוס מתייצבת.
  10. לקראת הגשה מעבירים למקרר ומקשטים בקוביות מנגו, פטל מיובש ופולי קקאו.
  11. שומרים במקרר בכלי אטום.


הערות:
  • תקפידו להשתמש במנגו בשל וריחני, עדיף מזן מאיה.
  • בשכבת התחתית אפשר להשתמש בכל סוג אגוזים שאוהבים. אפשר להחליף את החמוציות בצימוקים. אם התערובת לא יוצאת מספיק דביקה, אפשר להוסיף כף מים.
  • אפשר להמיר את המייפל בכמות זהה של דבש.
  • אם אתם לא טבעונים, אפשר להחליף את אגר אגר בתערובת של 10 גרם ג'לטין + 50 גרם מים. מרקם שכבת המנגו יהיה טיפה שונה, הרבה יותר מוצק וקפיצי.

17 תגובות:

  1. העוגה נראית נהדרת.
    הגעתי לפה בעקבות עז ונראה שאשאר.
    אמנם אין לי יומולדת אבל נראה לי שאכין לי עוגה כזאת בדיוק, כי זה טעים :-)

    השבמחק
  2. הי אולגה,
    נשמע מגניב. אבל.. אני אלרגית למנגו. ניסית במקרה עם פירות אחרים? יש לך איזושהי הערכה מה המשקל של מנגו גדול ללא גרעין, בשביל ההמרה? תודה!

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, לא שקלתי את המנגו, אבל זה לא יותר מדי עקרוני. במקרה הגרוע ביותר תיצא שכבה דקה / עבה יותר.
      לדעתי אין בעיה להמיר את המנגו במחית פירות אחרים, למשל משמשים, נקטרינות, פירות יער, אפילו תפוחים ואגסים. רק צריך לקחת בחשבון שאולי יהיה צורך להוסיף טעמים: יותר מייפל ו/או לימון. כי למנגו יש טעם חזק משלו שלא דורש שום תוספת. בהצלחה!

      מחק
  3. מהמםםםםםם והצבעוניות הורסת!

    השבמחק
  4. הי אולגה,
    נשמע ממש טעים!! אעשה בסופש הזה,
    רק שאלה לגבי אגר אגר- מדובר באבקה או שבבים(כי כמויות בדרך כלל אחרות)?
    תודה

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, אני השתמשתי באבקה. שיהיה בהצלחה! אשמח לשמוע איך יצא.

      מחק
    2. היי איפה משיגים אגר אגר? ואם אין לי, במה אני יכולה להשתמש במקום?...

      מחק
    3. הי, קונים בחנויות קונדיטוריה. אולי גם בחנויות שמוכרות מוצרים מאסיה. זה לא כזה חומר גלם נדיר :)
      אם אתה טבעוני, אי אפשר להחליף, אלא אם כן תשיג ג'לטין צמחי.

      מחק
  5. יצא מעולה!! השתמשתי בסילאן במקום מייפל. זה מה שיצא : http://i66.tinypic.com/j979cx.jpg

    השבמחק
    תשובות
    1. איזה יופי - יצא לך פשוט מעולה!
      תודה רבה על השיתוף. אשמח אם תוכלי להעלות את התמונה גם בעמוד הפייסבוק של הבלוג (המרכיב הסודי). כך אוכל להשוויץ בפני אחרים :)

      מחק
  6. נראה טוב!!!
    תכל'ס, אפשר להשתמש בשילוב הטעמים הזה (מנגו + שוקולד) גם בעוגה שלך שמבוססת על קשיו, לא?

    השבמחק
    תשובות
    1. לא ניסיתי, אבל זה די הגיוני...

      מחק
  7. היי
    אפשר להמיר את החלב קוקוס בחלב אחר? כמו סויה וניל?
    העוגה מהממת!!

    השבמחק
    תשובות
    1. הי אורטל, תודה רבה!
      אפשר להשתמש בחלב סויה. הייתי מוסיפה עוד כף או שתיים של שמן קוקוס, כי חלב סויה פחות שומני מחלב קוקוס.
      בהצלחה :)

      מחק
  8. היי אני מעוניינת תהכין את העוגה הזו אבל חלבית מה אני אמורה לעשות מבחינת חומרים כמוויות וכדומה?! והייתי רוצה להכין אותה בקוטר 24 ולא 18 האם אפשרי?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי אלין. קודם כל את צריכה להכפיל את כל הכמויות לבתנית 24. מבחינת ההמרות: פשוט תחליפי את חלב הקוקוס בשמנת מתוקה. בהצלחה!

      מחק