יום רביעי, 23 בנובמבר 2016

טארט פרנג'יפאן שוקולד טבעוני עם אפרסמונים

לכל עונה בשנה יש קסם משלה. אני הכי אוהבת אביב וקיץ, אבל גם בסוף סתיו - תחילת חורף יש דברים משמחים. גשמים חזקים, ים סוער בצבע עופרת, שמיכת פוך מנמנמת ופירות עונתיים מעולים הופכים את החיים שלי בין נובמבר למרץ להרבה יותר נסבלים.
לפני שמגיעים תותים, שבד"כ גונבים את כל ההצגה, כדאי לשים לב על פירות קצת יותר מובנים מאליהם, אך לא פחות איכותיים וטעימים. בין אלה הייתי מדגישה תפוזים ואפרסמונים – הכתומים הרשמיים של חורף. מתכון טבעוני נוסף שמשלב פירות הדר יתפרסם כאן בשבוע הבא, ובינתיים קבלו את הטארט הזה, מעוטר בשמש אפרסמונית, כתומה וחמימה, שעושה נעים בעין וטעים לחיך.
מדובר בטארט מבצק שלא מבוסס על חמאה וביצים, ועדיין יוצא פריך ונהדר, בצבע חום הודות לתוספת קקאו. גם בקרם פרנג'יפן על בסיס שקדים ושוקולד אין מוצרים מן החי. היתרון של הטארט הזה בכך שהוא לא דורש אפייה עיוורת. אופים אותו רק פעם אחת, יחד עם הקרם והפירות, ונהנים מקיצור דרך נחמד שמוביל לתוצאה מעולה.
הטארט הזה כולו כיפי: כיף להכין אותו, כיף להגיש, וכיף במיוחד לאכול. יש בו כובד חורפי נהדר, הפריכות של התחתית משתלבת מצוין עם הקרם העסיסי המתקתק. האפרסמונים תורמים מטעמם המיוחד, וכל הקונסטלציה פשוט עובדת בצורה יוצאת מן הכלל. ממליצה בחום לנסות. שיהיה חורף חמים, ובתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים לקלתית, תבנית עגולה בקוטר 18 ס"מ:
140 גרם (1 כוס) קמח
20 גרם (¼ כוס) אבקת שקדים
20 גרם (2 כפות) קקאו
4 כפות סוכר
קורט מלח
¼ כוס שמן צמחי
1 כף מים קרם (או לפי הצורך)

מרכיבים למלית:
1 כף זרעי צ'יה
3 כפות מים
85 גרם (1 כוס) אבקת שקדים
100 גרם (1/2 כוס) סוכר
100 גרם שוקולד מריר מומס
2 כפות ממרח לוטוס / חמאת בוטנים
114 גרם (גביע קטן) רסק תפוחים
1 כף ברנדי (אופציונלי)
1/8 כפית מלח
3 אפרסמונים בשלים, מקולפים וחתוכים לשמיניות
מעט ריבת משמש להברשה


אופן הכנה:
1.     מכינים קלתית: מניחים בקערת מעבד מזון את כל המרכיבים ומעבדים עד לקבלת בצק אחיד. במקרה הצורך מוסיפים עוד קצת מים. אפשר לעשות את השלב הזה ידנית.
2.     בעזרת הידיים יוצרים בתוך רינג / תבנית אפייה קלתית טארט בעובי כ- 2-3 מ"מ. מעבירים את התבנית לקירור.
3.     מחממים תנור ל- 190 מעלות.
4.     משרים צ'יה במים במשך כ- 10-15 דקות, או עד שכל הנוזלים נספחים, ומתקבלת תערובת סמיכה במרקם פודינג.
5.     מכינים מלית: מניחים בקערת מעבד מזון אבקת שקדים, צ'יה, סוכר, שוקולד, רסק תפוחים, ממרח לוטוס/חמאת בוטנים, ברנדי ומלח וטוחנים עד לקבלת תערובת אחידה וסמיכה.
6.     מניחים את הקרם בתוך הקלתית, מיישרים ומסדרים מעליו חתיכות אפרסמון.
7.     אופים בין 45 ל- 50 דקות, או עד שהטארט משחים, הקרם יציב בשוליים ורוטט מעט במרכז, ועל פניו נוצר קרום דק.
8.     מברישים את הפירות בריבת משמש, חותכים ומגישים.
9.     שומרים במקרר בכלי אטום.

הערות:
·       אפשר להחליף את אבקת השקדים באגוזים טחונים לפי הטעם (אגוזי לוז, פיסטוק וכו').
·       אפשר להחליף את תערובת הצ'יה עם המים בבננה אחת קטנה בשלה.
·       אפשר להחליף את האפרסמונים בפירות אחרים, למשל תפוחים, אגסים, שזיפים או משמשים בעונה וכו'.

4 תגובות:

  1. תמונות מקסימות!!!
    מוכשרת שאת:)

    השבמחק
  2. נראה מדהים. יש אפשרות להחליף את הקמח בקלתית במשהו אחר כדי שיהיה כשר לפסח?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, תודה רבה! לצערי לא ניסיתי, אז קשה לי לתת המרה מדויקת. אני מניחה שאפשר לנסות קמח מצות, אבל יהיה צורך לשחק עם המרכיבים האחרים כדי להגיע למרקם בצק מספיק ״דביק״ ולא מתפרק. בהצלחה וחג שמח!

      מחק