יום שני, 6 בפברואר 2017

לאדו - ממתק הודי לכבוד ט"ו בשבט

טוב, נשארים עוד קצת בהודו.. בגדול הייתי אומרת שמתוקים זה לא הצד החזק של המטבח ההודי. ולא כי הם לא מוצלחים, אלא כי האוכל עצמו ממש-ממש טוב, וקשה להתחרות בו. לרוב ארוחה ממוצעת בהודו תסתיים בצ'אי. אבל במדינה שיש בה אינסוף חגים ופסטיבלים, חייב להיות גם משהו מתוק, מיוחד וחגיגי. ולמשהו הזה קוראים "לאדו" (laddu). הודים הפנימו טוב-טוב את העיקרון של "less is more", או שהם פשוט נמצאים במצב קבוע של חסכון אנרגיה הידוע בשם "שאנטי", כי את רוב המתוקים הם מכינים בצורת כדור. מכאן בעצם נובע השם. לאדו זה כדור קטן.
באופן מסורתי, מכינים לאדו מקמח חומוס (או קמחים אחרים, כמו סולת או קמח חיטה רגיל) בתוספת חמאה מזוקקת גהי וגם קוקוס, אגוזים ותבלינים שיושבים על הספקטרום המתקתק, כמו קינמון, הל, אגוז מוסקט וכו'. מהסיבה הזו בחרתי לפרסם את המתכון דווקא לקראת ט"ו בשבט. החלפתי את קמח החומוס בגרגרי חומוס מבושלים, קלופים וטחונים, את החמאה בשמן קוקוס, הוספתי פירות יבשים ושקדים, תיבלתי בעדינות, ויצא לי ממתק ט"ו בשבטי לתפארת.
ההכנה מאוד פשוטה, אך מחייבת מעבד מזון. הרעיון הוא לטחון ולערבב את כל מרכיבי המתכון יחד עד שנוצרת תערובת עדינה, רכה ודביקה, מאוד נוחה וכיפית לעבודה. מכדררים אותה ללאדו בגודל רצוי, נגיד איפשהו בין אגוז למשמש, ומצפים בתוספות לפי הטעם והדימיון.
אני הלכתי על שבבי קוקוס, פיסטוק קצוץ, וציפויים לא הודיים בעליל כגון פטל מיובש, אבקת קקאו או עוגיות לוטוס טחונות. פשוט חיפשתי צבעוניות וטעמים נוספים. תרגישו חופשי לנסות גם אגוזים טחונים אחרים ושומשום.
אני באמת מאמינה שאי אפשר לקלקל שום דבר עם קצת קקאו משובח או פטל מיובש. והודים יסלחו לי, אני יודעת. יש להם המון סבלנות לישראלים. ונכון שאנחנו משתמשים בחומוס כדי להכין כדורים מסוג אחר לגמרי (כי לנו יש פלאפל, פלאפל, פלאפל), אבל מסתבר שהוא מספיק ניטרלי ולא משתלט כדי להיות בסיס מעולה גם לקינוחים. תזכרו שכבר שרדנו את המרנג ממי חומוס, אז קטן עלינו :)
ובסופו של דבר, אחרי עבודה לא ממושכת כלל, תקבלו כדורים חמודים ומתוקים בניחוח הודו שמתלבשים כמו כפפה על ט"ו בשבט שלנו. האם יש יותר פיוז'ן מזה? הם טבעוניים, פרווה וללא גלוטן. כדורי אנרגיה אולטימטיביים בעלי מרקם רך ועדין וטעם מיוחד במינו. תגישו אותם ליד צ'אי, ושיהיה מעבר מהיר לאביב וחג שמח!
אז מה היה לנו?

מרכיבים ל- 15-20 כדורים:
1 קופסת גרגרי חומוס, מסוננים וקלופים
2 כפות שמן קוקוס
8 תמרים מגולענים
6 משמשים מיובשים
חופן שקדים
1 כף מיץ לימון
1-2 כפות דבש או סירופ מייפל (לפי הטעם)
½ כפית הל
½ כפית קינמון
½ כפית אבקת ג'ינג'ר
3-4 מסמרי ציפורן טחונים
¼ כפית כורכום
קורט מלח

לציפוי: אבקת קקאו, שבבי קוקוס, פיסטוק קצוץ, פטל מיובש, עוגיות לוטוס טחונות


אופן הכנה:
1.     מניחים במעבד מזון גרגרי חומוס ושמן קוקוס וטוחנים במשך 1-2 דקות עד לקבלת תערובת חלקה. מדי פעם פותחים את המעבד ובעזרת מרית מורידים את התערובת מהדפנות.
2.     מוסיפים פירות יבשים ושקדים וממשיכים לטחון עד לקבלת תערובת אחידה.
3.     מוסיפים מיץ לימון, דבש ואת כל התבלינים ומערבבים שוב עד לאיחוד כל החומרים וקבלת תערובת רכה, דביקה ומאוד נוחה לעבודה.
4.     מגלגלים בין הידיים כדורים בגודל אגוז.
5.     מפזרים ציפוי על צלחת או משטח עבודה ומגלגלים בתוכו את הכדורים עד לכיסוי מלא מכל הצדדים.
6.     שומרים בכלי אטום במקרר.

הערות:
·       אפשר להשתמש בפירות יבשים לפי הטעם. נסו צימוקים, חמוציות, תאנים וכו'. המשקל הכולל של פירות יבשים צריך להיות פחות או יותר שווה למשקל גרגרי החומוס.
·       אפשר להחליף את השקדים בכל סוג אגוזים שאוהבים.
·       תמתיקו את הלאדו לפי הטעם. אפשר להחליף את הדבש / מייפל בכמה כפות של אבקת סוכר.
·       רשימת התבלינים היא בגדר המלצה. כורכום נותן יותר צבע מאשר טעם. לכו אחרי הטעם האישי, אבל תזכרו שאומנם מדובר בממתק, אבל הוא עדיין הודי, כלומר טיפה מתובל. גם ציפוי אפשר לעשות בהתאם לטעם האישי. הודים לא משתמשים באבקת קקאו או פטל מיובש, אבל אני מאוד אוהבת לגוון, ואין שום בעיה עם קצת פיוז'ן :)