יום שני, 6 בפברואר 2017

לאדו - ממתק הודי לכבוד ט"ו בשבט

טוב, נשארים עוד קצת בהודו.. בגדול הייתי אומרת שמתוקים זה לא הצד החזק של המטבח ההודי. ולא כי הם לא מוצלחים, אלא כי האוכל עצמו ממש-ממש טוב, וקשה להתחרות בו. לרוב ארוחה ממוצעת בהודו תסתיים בצ'אי. אבל במדינה שיש בה אינסוף חגים ופסטיבלים, חייב להיות גם משהו מתוק, מיוחד וחגיגי. ולמשהו הזה קוראים "לאדו" (laddu). הודים הפנימו טוב-טוב את העיקרון של "less is more", או שהם פשוט נמצאים במצב קבוע של חסכון אנרגיה הידוע בשם "שאנטי", כי את רוב המתוקים הם מכינים בצורת כדור. מכאן בעצם נובע השם. לאדו זה כדור קטן.
באופן מסורתי, מכינים לאדו מקמח חומוס (או קמחים אחרים, כמו סולת או קמח חיטה רגיל) בתוספת חמאה מזוקקת גהי וגם קוקוס, אגוזים ותבלינים שיושבים על הספקטרום המתקתק, כמו קינמון, הל, אגוז מוסקט וכו'. מהסיבה הזו בחרתי לפרסם את המתכון דווקא לקראת ט"ו בשבט. החלפתי את קמח החומוס בגרגרי חומוס מבושלים, קלופים וטחונים, את החמאה בשמן קוקוס, הוספתי פירות יבשים ושקדים, תיבלתי בעדינות, ויצא לי ממתק ט"ו בשבטי לתפארת.
ההכנה מאוד פשוטה, אך מחייבת מעבד מזון. הרעיון הוא לטחון ולערבב את כל מרכיבי המתכון יחד עד שנוצרת תערובת עדינה, רכה ודביקה, מאוד נוחה וכיפית לעבודה. מכדררים אותה ללאדו בגודל רצוי, נגיד איפשהו בין אגוז למשמש, ומצפים בתוספות לפי הטעם והדימיון.
אני הלכתי על שבבי קוקוס, פיסטוק קצוץ, וציפויים לא הודיים בעליל כגון פטל מיובש, אבקת קקאו או עוגיות לוטוס טחונות. פשוט חיפשתי צבעוניות וטעמים נוספים. תרגישו חופשי לנסות גם אגוזים טחונים אחרים ושומשום.
אני באמת מאמינה שאי אפשר לקלקל שום דבר עם קצת קקאו משובח או פטל מיובש. והודים יסלחו לי, אני יודעת. יש להם המון סבלנות לישראלים. ונכון שאנחנו משתמשים בחומוס כדי להכין כדורים מסוג אחר לגמרי (כי לנו יש פלאפל, פלאפל, פלאפל), אבל מסתבר שהוא מספיק ניטרלי ולא משתלט כדי להיות בסיס מעולה גם לקינוחים. תזכרו שכבר שרדנו את המרנג ממי חומוס, אז קטן עלינו :)
ובסופו של דבר, אחרי עבודה לא ממושכת כלל, תקבלו כדורים חמודים ומתוקים בניחוח הודו שמתלבשים כמו כפפה על ט"ו בשבט שלנו. האם יש יותר פיוז'ן מזה? הם טבעוניים, פרווה וללא גלוטן. כדורי אנרגיה אולטימטיביים בעלי מרקם רך ועדין וטעם מיוחד במינו. תגישו אותם ליד צ'אי, ושיהיה מעבר מהיר לאביב וחג שמח!
אז מה היה לנו?

מרכיבים ל- 15-20 כדורים:
1 קופסת גרגרי חומוס, מסוננים וקלופים
2 כפות שמן קוקוס
8 תמרים מגולענים
6 משמשים מיובשים
חופן שקדים
1 כף מיץ לימון
1-2 כפות דבש או סירופ מייפל (לפי הטעם)
½ כפית הל
½ כפית קינמון
½ כפית אבקת ג'ינג'ר
3-4 מסמרי ציפורן טחונים
¼ כפית כורכום
קורט מלח

לציפוי: אבקת קקאו, שבבי קוקוס, פיסטוק קצוץ, פטל מיובש, עוגיות לוטוס טחונות


אופן הכנה:
1.     מניחים במעבד מזון גרגרי חומוס ושמן קוקוס וטוחנים במשך 1-2 דקות עד לקבלת תערובת חלקה. מדי פעם פותחים את המעבד ובעזרת מרית מורידים את התערובת מהדפנות.
2.     מוסיפים פירות יבשים ושקדים וממשיכים לטחון עד לקבלת תערובת אחידה.
3.     מוסיפים מיץ לימון, דבש ואת כל התבלינים ומערבבים שוב עד לאיחוד כל החומרים וקבלת תערובת רכה, דביקה ומאוד נוחה לעבודה.
4.     מגלגלים בין הידיים כדורים בגודל אגוז.
5.     מפזרים ציפוי על צלחת או משטח עבודה ומגלגלים בתוכו את הכדורים עד לכיסוי מלא מכל הצדדים.
6.     שומרים בכלי אטום במקרר.

הערות:
·       אפשר להשתמש בפירות יבשים לפי הטעם. נסו צימוקים, חמוציות, תאנים וכו'. המשקל הכולל של פירות יבשים צריך להיות פחות או יותר שווה למשקל גרגרי החומוס.
·       אפשר להחליף את השקדים בכל סוג אגוזים שאוהבים.
·       תמתיקו את הלאדו לפי הטעם. אפשר להחליף את הדבש / מייפל בכמה כפות של אבקת סוכר.
·       רשימת התבלינים היא בגדר המלצה. כורכום נותן יותר צבע מאשר טעם. לכו אחרי הטעם האישי, אבל תזכרו שאומנם מדובר בממתק, אבל הוא עדיין הודי, כלומר טיפה מתובל. גם ציפוי אפשר לעשות בהתאם לטעם האישי. הודים לא משתמשים באבקת קקאו או פטל מיובש, אבל אני מאוד אוהבת לגוון, ואין שום בעיה עם קצת פיוז'ן :)

16 תגובות:

  1. האם אפשר להחליף החומוס במשהו אחר?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, בעיקרון כן, אבל אז זה יהיה מתכון אחר. אפשר תמיד להשתמש בתערובת אגוזים ופירות יבשים ללא חומוס. אפשר ללכת על הגרסה ההודית ולהשתמש בקמח חומוס, אבל תהליך ההכנה אחר וכולל בישול איטי של תערובת קמח החומוס עם חמאה או שמן..

      מחק
  2. נשמע best! מעניין מה הערכים התזונתיים של ממתק כזה... בטוח עולים על אלה של ממתקים אחרים מאותו הז׳אנר. תודה.

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, האמת היא שאני לא יודעת בדיוק. אני לא דיאטנית. מציעה שכל אחד יעשה את חשבון הנפש שלו :)

      מחק
    2. אכן ממתק מאוד מזין, אני יכולה לאשר ;-). חומוס עוזר בהורדת רמות סוכר וכולסטרול בדם, תמרים ומשמשים מיובשים מכילים ויטמינים, מינרלים והרבה סיבים תזונתיים, שקדים מספקים לנו בעיקר סידן וחומצות שומן נהדרות (כמו באגוזים), גם שמן קוקוס בריא יותר ממה שחשבו ומכורכום וקינמון מייצרים תוספי מזון שזה גם אומר דרשני. הקיצור, בריא יותר מממתקים אחרים, הולכת להכין ולפרסם בכל מקרה באתר ההולנדי שלי. תודה אולגה!

      נעמי דה יונג, דיאטנית קלינית
      foodsandphotos.com

      מחק
  3. היי! נשמע מעולה! מה זה אומר "קופסת גרגרי חומוס"? זה חומוס משימורים? אפשר מחומוס יבש/קפוא? וכמה במשקל/כוסות? תודה...

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, הכוונה אכן לחומוס משומר. אם אני לא טועה, אחרי הסינון זה משהו כמו 330 גרם. אפשר להשתמש בכמות זהה של מופשר. אני לא עבדתי עם חומוס יבש, אני מניחה שצריך לבשל אותו ולטחון.

      מחק
  4. יקירתי האלופה. אני ספיצ'לס.
    הפסקתי לעשות אותם רק משום שנגמרו כל קופסאות החומוס. זה מתכון לעולמי עד

    השבמחק
    תשובות
    1. איזה כיף לשמוע! תודה רבה :)

      מחק
  5. מעניין אותי לנסות להשתמש בקמח חומוס. כמה הייתי משתמשת?

    השבמחק
    תשובות
    1. הייתי מנסה כוס קמח חומוס + 1/4 כוס שמן קוקוס. בישול על אש נמוכה תוך ערבוב קבוע, משהו כמו 20 דקות, עד שמתקבלת תערובת חלקה. אחרי זה מוסיפים את שאר המרכיבים. כמות תערובת החומוס וכמות פירות יבשים ושקדים אמורה להיות חצי-חצי. בהצלחה!

      מחק
  6. בוקר טוב (:
    האם המרקם של הכדורים חלק בסופו של דבר? אני שואלת כדי לוודא שהם מתאימים לאכילה לבן שנה.

    תודה! נראה נפלא.

    השבמחק
    תשובות
    1. הי לימור. חלקות המרקם היא פונקציה של זמן הטחינה בעצם. את יכולה להמשיך לטחון עד שהוא יהיה משחתי לחלוטין. והי - סחטיין שאת מכניסה לחיו של בן שנה ממתקים מתובלים :)

      מחק
  7. מחכה בקןצר רוח לחלקי חילוף של המעבד מזון שלי....איפה מוצאים פטל מיובש?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, אני מזמינה באינטרנט באתר שנקרא Iherb, אבל הבנתי שכבר ניתן להשיג גם בארץ

      מחק