יום שלישי, 25 ביולי 2017

עוגת ענבים טבעונית עם קראמבל

חודש יולי הביא איתו חום מטורף, הרבה הופעות שוות וגלים של פירות העונה. אחרי חגיגת משמשים ושזיפים, אבטיחים ומלונים, הגיע תורם של מנגו, ענבים ותאנים. כל פעם שאני הולכת לירקן, אני משתגעת משפע הפירות הזה. וגם נהיית קצת עצובה, כי הזמן טס, ועונות של פירות חולפות מהר מדי, כמו החיים עצמם. רק עכשיו אכלתי מנגו, ועוד שניה זה יהיה רימון של ראש השנה, ומשם עוד שתי שניות עד ליום ההולדת..
אבל נעזוב את מצב הרוח הפילוסופי שלי. עדיף להתרכז במה שיש כאן ועכשיו, ואצלי בבית יש המון ענבים. ארגז שלם של ענבי טלי משלושה זנים שונים, בשלושה צבעים. כל ענב עסיסי ומלא מיץ מתוק מרענן, ומגיע ללא אפילו חרצן אחד. מהסיבה הזו תענוג לאכול אותם, וממש נוח וכיף להשתמש בהם לצורך הכנת קינוחים.
אני בחרתי בקראמבל. קראמבל פירות זה אחד הקינוחים הזריזים ביותר שיש: מניחים בתבנית שכבת פרי, מפזרים מעל שכבת קראמבל, שזה פירורי בצק פריך, אופים ומגישים. עוגת קראמבל זה אותו דבר, רק בתוספת תחתית שמאפשרת חיתוך מדויק והגשה יותר מוקפדת.  
העוגה שלי טבעונית, לכן לצורך הכנת הפירורים השתמשתי בשמן קוקוס. זה מוסיף לקראמבל ניחוח משגע וטעם אקזוטי. השתמשתי בענבים שחורים חצויים, שאחרי האפייה מקבלים גוון סגול עמוק ומרקם של קונפיטורה. בדיעבד הייתי צריכה להשתמש בכמות גדולה יותר, כי שכבת הענבים יוצאת ממש, אבל ממש טעימה. את הקראמבל שדרגתי בתוספת שיבולת שועל שמייצרת מרקם קראנצ'י.
העוגה הזו נהדרת: זהובה, פריכה ומתפצפצת מבחוץ, רכה מבפנים. מתוקה עם נקודות מלוחות פה ושם (אם אתם לא בקטע, תוותרו על המלח). הכי טעים לאכול אותה חמימה בתוספת סורבה וניל, או בעצם כל טעם אחר שאוהבים. היא פשוטה להכנה ומפתיעה ממש ביחס להשקעה שהיא דורשת. נסו אותה בבית וספרו לי איך יצא. שיהיה בתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים לתבנית 20 על 30:
מרכיבים לעוגה:
210 גרם (1.5 כוסות) קמח
100 גרם (1/2 כוס) סוכר
2 כפיות אבקת אפייה
1/4 כפית מלח
2 כפות שמן צמחי
1/4 כוס רסק תפוחים
1/2 כוס חלב סויה / שקדים / אורז
1 כפית תמצית וניל (אופציונלי)
300 גרם (כ- 2 כוסות) ענבים שחורים (ללא חרצנים), חצויים

מרכיבים לקראמבל:
160 גרם (1 כוס + 2 כפות) קמח
1/3 כוס שיבולת שועל עבה
3/4 כוס סוכר חום דמררה
1/4 כפית מלח
1/4 כוס שמן קוקוס



אופן הכנה:
1.     מחממים את התנור ל- 180 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
2.     מכינים בצק: מניחים בקערה גדולה קמח, סוכר, אבקת אפייה ומלח ומערבבים.
3.     מוסיפים שמן, רסק תפוחים, חלב צמחי ווניל ומערבבים היטב עד לקבלת בצק סמיך ודביק.
4.     מעבירים את הבצק לתבנית האפייה ומיישרים בעזרת מרית לכדי שכבה אחידה.
5.     מפזרים מעל ענבים ומשאירים בצד.
6.     מכינים קראמבל: מניחים בקערה קמח, שיבולת שועל, סוכר חום ומלח ומערבבים. מוסיפים שמן קוקוס ומערבבים ידנית עד לקבלת תערובת פירורית גסה.
7.     מפזרים את הקראמבל מעל הענבים, מכניסים את התבנית לתנור ואופים בין 30 ל- 40 דקות (תלוי בתנור), או עד שהקראמבל מזהיב.
8.     חותכים ומגישים.
9.     שומרים במקרר בכלי אטום.



הערות:
·       רסק התפוחים במתכון הזה בא להחליף ביצה. אפשר להמיר אותו בבננה קטנה מעוכה, או 3 כפות חמאת בוטנים, או ב"ביצת" זרעי צ'יה.
·       אני השתמשתי ב- 300 גרם ענבים שהתפזרו בשכבה אחידה מעל הבצק. בדיעבד היה כדאי להגדיל את הכמות ל- 500 גרם. ככה שכבת הענבים תהיה גבוהה ומשמעתית יותר.
·       אפשר להשתמש בשיבולת שועל עבה או דקה. העבה מורגשת יותר ונותנת לעוגה מרקם קראנצ'י. אם אין שיבולת שועל, אפשר להחליף אותה בכמות זהה של קמח.
·       סוכר חום דמררה זה הסוכר הלא דביק. אם אין, אפשר להשתמש בסוכר לבן.
·       אני הוספתי לקראמבל כמות אפילו גדולה יותר של מלח, כי אני מאוד אוהבת את הניגודיות בין מתוק למלוח. תרגישו חופשי להוסיף או להוריד בכלל בהתאם לטעם. את הקראמבל אפשר לטעום לפני שהוא נאפה.
·       אפשר להחליף את הענבים בפירות אחרים שאוהבים.

8 תגובות:

  1. עושה לי חשק, ניקרא מאוד טעים.
    האם את חושבת שאפשר להחליף את שמן הקוקוס בשמן צימחי אחר? ( לא אוהבת את טעם הקוקוס).
    תוכלי לתת מתכון לסורבה וניל?
    תודה תודה ולילה טוב
    מירה

    השבמחק
    תשובות
    1. הי מירה, תודה רבה! אני לא ניסיתי לעשות את הקראמבל עם שמן רגיל, אבל לדעתי לא תהיה בעיה. ולגבי סורבה וניל, זה לא על רגל אחת :) את יכולה לקנות, או בינתיים להשתמש במתכון של גלידת בננה טבעונית שיש לי בבלוג. בהצלחה!

      מחק
  2. מה את אומרת? יעבוד עם מנגו? ענבים ירוקים?

    השבמחק
    תשובות
    1. יעבוד גם וגם. רצוי שמנגו לא יהיה מושי מדי

      מחק
    2. טוב, אם אנסה, אחזור ואספר איך יצא
      תודה

      מחק
    3. בהצלחה! מחכה לדיווח :)

      מחק
  3. האם ניתן להמיר את הקמח בקמח שקדים וסוכר קוקוס במקום הסוכר הלבן ?

    השבמחק