מרק עדשים שחורות וירוקות טבעוני

מאת אולגה טוכשר
דצמבר 12, 2012
רציתי להתחיל את הפוסט בסקירה קצרה של סגולות העדשים. מכיוון שאני
יודעת שעדשים זה בריא, אבל לא יודעת בדיוק למה, נכנסתי לאינטרנט
לחפש את התשובה. הסתבר שאכן העדשים עשירות בברזל, סידן ואבץ ואפילו יכולות להחליף
מנה בשרית. אבל מה שכבש אותי סופית היה השם המדעי המלא שלהן: "עדשה
תרבותית". בהתחלה חשבתי שככה קוראים לכל הקטניות, אבל בדיקה קצרה הפריכה את
ההשערה: לשעועית למשל קוראים "מצויה" ולאפונה בכלל לא פירגנו שם נוסף.
כנראה שהחלק התרבותי קשור לכך שהעדשים לא עושות בלגן בבטן. יכול להיות? בכל אופן,
תמיד נחמד לאכול מרק עדשים חם, קטיפתי ומנחם ולקבל בצד קצת קולטורה.
אני השתמשתי בשני סוגי העדשים: שחורות וירוקות. המרכיב הסודי האמיתי של המרק הזה הוא התבלינים שלו בכלל,
וכמון בפרט.

עוד לפני שניגשים לבישול המרק, יש צורך להשרות את העדשים במים, לפחות
לכמה שעות. מתחילים בחיתוך של כל הירקות לקוביות קטנות וקיצוץ הפטרוזיליה. מחממים
בסיר גדול (לפחות 2 ליטר) מעט שמן ומטגנים את כל הירקות החתוכים תוך ערבוב במשך כ-
5 דקות או עד שהבצל נהיה שקוף. מסננים את העדשים ומוסיפים לסיר. מערבבים עם
הירקות, מפזרים מעל פטרוזיליה קצוצה, מוסיפים נוזלי בישול ועלי דפנה, מכסים
ומביאים לרתיחה.

מנמיכים את האש ומבשלים את המרק על האש הנמוכה בערך 45 דקות או עד
שהעדשים מתרככות. מידי פעם מסירים את הקצף שצף על פני המרק ומערבבים. בזמן האחרון
אימצתי הרגל לתבל את התבשילים שלי רק לקראת הסוף, כי המרכיבים של המרק בעצמם
מפרישים המון טעמים תוך כדי הבישול, וכדאי לתת להם מקום להתבטא. כשהעדשים התרככו,
דגים החוצה את עלי הדפנה, מתבלים את המרק, מוסיפים מיץ לימון, מערבבים ומכבים את
האש. מוציאים לקערה נפרדת כשלוש מצקות של העדשים עם הירקות (ללא נוזלים) ואת השאר
טוחנים באמצעות בלנדר מוט או מעבד מזון. מחזירים את העדשים עם הירקות בחזרה לסיר,
מערבבים, טועמים ובמידת הצורך מתקנים את התיבול.

מרק עדשים שחורות וירוקות
מגישים מיד עם לחם טוב בצד. בתאבון!

מרק עדשים שחורות וירוקות טבעוני

אז מה היה לנו?
מרכיבים:
2 כוסות עדשים (כ- 400 גרם)
2-3 כפות שמן לטיגון
2 גזרים בינוניים
3 מקלות סלרי
2 בצלים בינוניים
1 שורש פטרוזיליה
3 שיני שום
2 ליטר מים / ציר ירקות
מיץ מחצי לימון
2 כפיות מלח
1/2 כפית פלפל שחור
2 כפיות גדושות כמון
2 עלי דפנה
2-3 כפות פטרוזיליה קצוצה
1/2 כפית פפריקה מתוקה
1/2 כפית כורכום
1/3 כפית אבקת ג'ינג'ר
אופן הכנה:
  1. משרים עדשים במים במשך שעתיים-שלוש לפחות.
  2. חותכים את כל הירקות לקוביות קטנות, קוצצים פטרוזיליה, סוחטים מיץ
    מחצי לימון.
  3. בסיר גדול מחממים שמן ומטגנים את כל הירקות במשך 5 דקות או יותר עד
    שהבצל נהיה שקוף.
  4. מסננים את העדשים ומוסיפים לסיר. מערבבים עם הירקות, מפזרים מעל
    פטרוזיליה קצוצה, מוסיפים נוזלי בישול (ציר + מים) ועלי דפנה, מכסים ומביאים
    לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים כ- 45 דקות או עד שהעדשים מתרככות. מידי פעם מסירים
    את הקצף שצף על פני המרק ומערבבים.
  5. לקראת סוף הבישול מוציאים החוצה את עלי הדפנה, מתבלים את המרק,
    מוסיפים מיץ לימון, מערבבים ומכבים את האש.
  6. שומרים בצד כשלוש מצקות של עדשים וירקות (ללא נוזלים) ואת השאר טוחנים
    באמצעות בלנדר מוט או מעבד מזון. מחזירים את העדשים והירקות לסיר, מערבבים, טועמים
    ובמידת הצורך מתקנים את התיבול.
  7. מגישים עם לחם בצד.
הערות:
  • השתמשתי בשני סוגי העדשים, ירוקות ושחורות, אבל אפשר להשתמש רק בסוג
    אחד כלשהו.
  • אם אין לכם שום דרך לטחון את המרק, אפשר להגיש אותו כמו שהוא. פשוט
    כשהמרק טחון המרקם שלו סמיך ועשיר יותר.
  • אני ממליצה להוסיף תבלינים בהדרגה ולטעום בין לבין, כי בסופו של דבר תיבול זה עניין של
    טעם.
0/5 (0 Reviews)
WhatsApp
Facebook
Email
Print

10 תגובות

  1. מרק עדשים זה עולם ומלואו. כל פעם שאני מוצאת חנויות שיש בהן שקים של עדשים אני מתחילה למשש אותן ולדמיין איך הן יראו בתוך קערה שתעלה אדים ואהבה.
    אהבתי את הרעיון של שילוב עלי דפנה, אף פעם לא חשבתי על זה.

השאר תגובה

יכול לעניין אתכם גם:
מאת אולגה טוכשר
נובמבר 21, 2021
סלט תפוחי אדמה טבעוני זו גרסה של סלט תפוחי אדמה רוסי מפורסם שעשה עלייה לארץ: טעים, ללא גלוטן, משביע, פשוט להכנה והכי מפנק שיש
מאת אולגה טוכשר
נובמבר 18, 2021
מרק דלעת ונודלס אסיאתי טבעוני זה מרק טעים, בריא, עשיר, משביע ופשוט להכנה, עם ניחוח חופשה בתאילנד, שיחמם לכם את החורף
מאת אולגה טוכשר
נובמבר 15, 2021
עוגיות טחינה טבעוניות ללא גלוטן וללא תוספת סוכר, מ-3 מרכיבים בלבד, אלה עוגיות טעימות, בריאות ומאוד פשוטות להכנה עם סדקים מקסימים וטעם ממכר
מאת אולגה טוכשר
אוקטובר 28, 2021
תבשיל ירקות וחומוס טבעוני ללא גלוטן זו ארוחה נפלאה שמכינים בסיר אחד בחצי שעה: טעימה, בריאה, פשוטה להכנה, משביעה וסופר מנחמת
מאת אולגה טוכשר
אוקטובר 27, 2021
לביבות בטטה טבעוניות ללא גלוטן: טעימות, רכות ומתקתקות, העשויות מ-3 מרכיבים בלבד ומוגשות עם מטבל עירית חמצמץ מושלם
מאת אולגה טוכשר
אוקטובר 19, 2021
עוגיות שוקולד טבעוניות בלי גלוטן וסוכר מ-3 מרכיבים בלבד אלה עוגיות רכות וטעימות, לא מתוקות מדי וסופר פשוטות להכנה
בואו לעקוב אחרי באינסטגרם