עוגת מוס שוקולד ומנגו טבעונית

מאת
עוגת מוס שוקולד ומנגו טבעונית
עבר לא מעט זמן מפעם האחרונה שהעליתי מתכון של עוגה טבעונית מושקעת. בתקופה האחרונה אני משתדלת לשמור על תזונה מאוזנת, לכן כשאני ועז תלם (the kitchen coach) קבענו שיתוף פעולה, ישר אמרתי שבא לי להכין משהו טבעוני. לעז לא הייתה התנגדות – הוא בכלל בחור זורם, מוכשר, יודע המון על חומרי גלם ובישול, ופשוט מותק של בן אדם. אבל מכיוון שהוא פחות מתחבר לשמות וכותרות, אמרנו שלא נצא בפוסט משותף “טבעוני”, אלא פשוט נכין אוכל טעים ובריא שבמקרה גם לא יכלול מוצרים מהחי.
עוגת מוס שוקולד ומנגו טבעונית
וכך היה. עז הכין סטייק כרוב אפוי מטריף ששינה את תפיסת עולמי לגבי הירק הזה, וגם סלט עדשים שחורות עם בטטה אפויה ומלא עשבי תיבול. ואני הכנתי קינוח.
מכיוון שאני מאוד אוהבת להשתמש בפירות עונה, הפעם הגיע תורו של מנגו לככב בתור חומר גלם עיקרי. בעוגה הזו הוא מופיע גם בשכבה האמצעית הקרויה על שמו, גם בשכבת מוס שוקולד, וגם כמובן בקישוט. הוא מאוד מורגש ומרגש, משתלב נהדר עם שאר הטעמים, אבל כדי להגיע לתוצאה מושלמת, מאוד חשוב לבחור במנגו בשלים וארומטיים, למשל במנגו מאיה.
תחתית העוגה עשויה מאגוזי מלך וחמוציות. אפשר להשתמש באגוזים אחרים, ואם רוצים טעם מתוק יותר, אפשר להחליף את החמוציות בצימוקים. אני דווקא אהבתי את החמצמצות העדינה שנותנת קונטרה למתיקות השוקולד. מכיוון שהעוגה טבעונית, לא יכולתי להשתמש בג’לטין רגיל על-מנת לייצב את השכבה האמצעית. במקומו השתמשתי בחומר גלם נפלא שמופק מאצות ונקרא אגר אגר. הוא עושה את אותה הפעולה כמו ג’לטין, כלומר גורם לחומר שאליו מוסיפים אותו להסמיך ולהפוך לג’לי, אבל התוצאה הרבה יותר טבעית, עדינה, ופחות “קפיצית”. גם השימוש בו ממש פשוט וכיפי.
עוגת מוס שוקולד ומנגו טבעונית
כמו שכבר הבנתם, העוגה הזו לא דורשת אפייה. היא כן צריכה קירור / הקפאה של כל אחת מהשכבות. זה לא נורא בכלל, כי בזמן ששכבה אחת מוכנה ומתקררת מכינים את השכבה הבאה.
עוגת מוס שוקולד ומנגו טבעונית
פרוסת גן עדן
את העוגה (ללא קישוט) אפשר להכין מראש ולשמור במקפיא. לקראת הגשה צריך להעביר אותה למקרר.
עוגת מוס שוקולד ומנגו טבעונית
פרוסת גן עדן מקרוב ממש 🙂
וזהו, נשאר רק לחתוך ולהגיש. זאת עוגה נפלאה שמתאימה לכולם: היא גם פרווה, גם נטולת גלוטן, גם טבעונית, ובעיקר פשוט מפנקת וטעימה. היא נראית לא רע בכלל, אבל בו זמנית ממש פשוטה להכנה. וכמובן – אם אתם אוהבים מנגו – היא די חובה.
ואם כמוני לא הבנתם עד כה מה הקטע של כרוב, אתם חייבים לעצמכם קפיצה לפוסט של עז. סטייק כרוב אפוי הוא חד משמעית אחת התגליות שלי השנה.
אז שיהיה בתאבון, וספרו לי ולעז מה חשבתם 🙂

עוגת מוס שוקולד ומנגו טבעונית

אז מה היה לנו?

מרכיבים לתחתית (רינג / תבנית עגולה 18 ס”מ):

1.5 כוסות אגוזים
1 כוס חמוציות
מרכיבים לשכבת מנגו:
2 מנגו גדולים, מקולפים ללא גלעינים
½ כוס מים
¼ כוס מייפל טבעי
2 כפיות אגר אגר
מרכיבים לשכבת מוס שוקולד-מנגו:
200 גרם שוקולד מריר
200 מ”ל (1/2 פחית) חלב קוקוס
1 מנגו גדול, מקולף ללא גלעין
1 כף מייפל טבעי
¼ כפית מלח
3 כפות שמן קוקוס
אופן הכנה:
  1. מניחים רינג על קרש חיתוך מרופד בנייר אפייה. מרפדים אותו מבפנים בשקף. אם משתמשים בתבנית, מרפדים את התחתית והדפנות שלה בנייר אפייה.
  2. מכינים תחתית: טוחנים אגוזים וחמוציות במעבד מזון עד שמתקבלת תערובת גושית ודביקה. מעבירים אותה לתוך הרינג / התבנית, ובעזרת הידיים מהדקים היטב לתחתית לכדי שכבה אחידה. מעבירים למקפיא.
  3. בינתיים מכינים שכבת מנגו: מרסקים מנגו במעבד מזון עד לקבלת מחית אחידה. מוסיפים מים ומייפל וממשיכים לעבד עד שמתקבלת תערובת הומוגנית.
  4. מעבירים את התערובת לסיר קטן, מוסיפים אגר אגר ומביאים לרתיחה על אש בינונית. ממשיכים לבשל תוך ערבוב קבוע עוד 2-3 דקות.
  5. מצננים את התערובת המבושלת במשך כ- 5 דקות ויוצקים על שכבת התחתית המקוררת. מחזירים את התבנית למקפיא לשעה לפחות, או עד ששכבת המנגו מתייצבת.
  6. מכינים מוס שוקולד-מנגו: ממיסים שוקולד וחלב קוקוס על באן מרי או במיקרוגל ומערבבים עד שמתקבל גנאש חלק.
  7. מרסקים ¾ מנגו במעבד מזון עד שמתקבלת מחית חלקה. שומרים ¼ בצד לצורך קישוט.
  8. מוסיפים לתוך קערת מעבד המזון את גנאש השוקולד, מייפל, מלח ושמן קוקוס ומערבבים בפולסים עד שמתקבל מוס אחיד וחלק.
  9. יוצקים את המוס מעל שכבת המנגו ומחזירים למקפיא לשעתיים לפחות, או עד ששכבת המוס מתייצבת.
  10. לקראת הגשה מעבירים למקרר ומקשטים בקוביות מנגו, פטל מיובש ופולי קקאו.
  11. שומרים במקרר בכלי אטום.
 

הערות:

  • תקפידו להשתמש במנגו בשל וריחני, עדיף מזן מאיה.
  • בשכבת התחתית אפשר להשתמש בכל סוג אגוזים שאוהבים. אפשר להחליף את החמוציות בצימוקים. אם התערובת לא יוצאת מספיק דביקה, אפשר להוסיף כף מים.
  • אפשר להמיר את המייפל בכמות זהה של דבש.
  • אפשר לייצב את שכבות העוגה גם במקרר. זה לוקח קצת יותר זמן, אבל אחר כך אין צורך בהפשרה.
  • אפשר להחליף את חלב הקוקוס בשמנת צמחית.
  • אם אתם לא טבעונים, אפשר להחליף את אגר אגר בתערובת של 10 גרם ג’לטין + 50 גרם מים. מרקם שכבת המנגו יהיה טיפה שונה, הרבה יותר מוצק וקפיצי.

תוכן קולינרי ישראלי איכותי
powered by foody
הדפסה
29 תגובות
  1. נתן 3 שנים לפני
    הגב

    העוגה נראית נהדרת.
    הגעתי לפה בעקבות עז ונראה שאשאר.
    אמנם אין לי יומולדת אבל נראה לי שאכין לי עוגה כזאת בדיוק, כי זה טעים 🙂

  2. אנונימי 3 שנים לפני
    הגב

    הי אולגה,
    נשמע מגניב. אבל.. אני אלרגית למנגו. ניסית במקרה עם פירות אחרים? יש לך איזושהי הערכה מה המשקל של מנגו גדול ללא גרעין, בשביל ההמרה? תודה!

    • אולגה טוכשר 3 שנים לפני
      הגב

      הי, לא שקלתי את המנגו, אבל זה לא יותר מדי עקרוני. במקרה הגרוע ביותר תיצא שכבה דקה / עבה יותר.
      לדעתי אין בעיה להמיר את המנגו במחית פירות אחרים, למשל משמשים, נקטרינות, פירות יער, אפילו תפוחים ואגסים. רק צריך לקחת בחשבון שאולי יהיה צורך להוסיף טעמים: יותר מייפל ו/או לימון. כי למנגו יש טעם חזק משלו שלא דורש שום תוספת. בהצלחה!

  3. The Cookie Fairy 3 שנים לפני
    הגב

    מהמםםםםםם והצבעוניות הורסת!

  4. אנונימי 3 שנים לפני
    הגב

    הי אולגה,
    נשמע ממש טעים!! אעשה בסופש הזה,
    רק שאלה לגבי אגר אגר- מדובר באבקה או שבבים(כי כמויות בדרך כלל אחרות)?
    תודה

    • אולגה טוכשר 3 שנים לפני
      הגב

      הי, אני השתמשתי באבקה. שיהיה בהצלחה! אשמח לשמוע איך יצא.

    • דידי 3 שנים לפני
      הגב

      היי איפה משיגים אגר אגר? ואם אין לי, במה אני יכולה להשתמש במקום?…

    • אולגה טוכשר 3 שנים לפני
      הגב

      הי, קונים בחנויות קונדיטוריה. אולי גם בחנויות שמוכרות מוצרים מאסיה. זה לא כזה חומר גלם נדיר 🙂
      אם אתה טבעוני, אי אפשר להחליף, אלא אם כן תשיג ג'לטין צמחי.

  5. tenshi 3 שנים לפני
    הגב

    יצא מעולה!! השתמשתי בסילאן במקום מייפל. זה מה שיצא : http://i66.tinypic.com/j979cx.jpg

    • אולגה טוכשר 3 שנים לפני
      הגב

      איזה יופי – יצא לך פשוט מעולה!
      תודה רבה על השיתוף. אשמח אם תוכלי להעלות את התמונה גם בעמוד הפייסבוק של הבלוג (המרכיב הסודי). כך אוכל להשוויץ בפני אחרים 🙂

  6. tali marcu 3 שנים לפני
    הגב

    נראה טוב!!!
    תכל'ס, אפשר להשתמש בשילוב הטעמים הזה (מנגו + שוקולד) גם בעוגה שלך שמבוססת על קשיו, לא?

  7. אורטל עשור8 3 שנים לפני
    הגב

    היי
    אפשר להמיר את החלב קוקוס בחלב אחר? כמו סויה וניל?
    העוגה מהממת!!

    • אולגה טוכשר 3 שנים לפני
      הגב

      הי אורטל, תודה רבה!
      אפשר להשתמש בחלב סויה. הייתי מוסיפה עוד כף או שתיים של שמן קוקוס, כי חלב סויה פחות שומני מחלב קוקוס.
      בהצלחה 🙂

  8. אלין ישראלי 3 שנים לפני
    הגב

    היי אני מעוניינת תהכין את העוגה הזו אבל חלבית מה אני אמורה לעשות מבחינת חומרים כמוויות וכדומה?! והייתי רוצה להכין אותה בקוטר 24 ולא 18 האם אפשרי?

    • אולגה טוכשר 3 שנים לפני
      הגב

      הי אלין. קודם כל את צריכה להכפיל את כל הכמויות לבתנית 24. מבחינת ההמרות: פשוט תחליפי את חלב הקוקוס בשמנת מתוקה. בהצלחה!

  9. אנונימי 2 שנים לפני
    הגב

    אהלן. האם אפשר להמיר את שמן הקוקוס בשמן אחר?

    • אולגה טוכשר 2 שנים לפני
      הגב

      לא במתכון הזה. שמן הקוקוס אחראי על התייצבות העוגה. הוא מתגבש בקירור, ושמנים אחרים לא

    • אנונימי 2 שנים לפני
      הגב

      תודה:)

  10. מיכל פריינד 2 שנים לפני
    הגב

    היי אולגה, נראה לך שיהיה מתאים להשתמש בתותים במקום מנגו? ואם כן, מה הכמות שצריך למתכון? תודה!

    • אולגה טוכשר 2 שנים לפני
      הגב

      הי, התשובה היא כן. קצת קשה לי להגיד לגבי המשקל.. שווה ל-2 מנגו גדולים 🙂 משהו כמו קילוגרם

    • מיכל פריינד 2 שנים לפני
      הגב

      אפשר להשתמש בתותים קפואים? איך כדאי לחלק את הכמות גם לשכבת תות וגם לשכבת שוקולד תות? עוד שאלה, צריך להוסיף סוכר?

    • אולגה טוכשר 2 שנים לפני
      הגב

      כן, אפשר. אין לי תשובה טובה לשאלות האחרות, כי לא הכנתי עוגה כזו.. את תצטרכי להגיע לתשובות לבד 🙂

  11. אחד שניסה 3 חודשים לפני
    הגב

    היי אולגה.
    באיחור אופנתי ואחרי הרבה זמן שחשבתי להכין את העוגה עשיתי את זה:)
    האמת שיצא אחלה וגם טעים למעט בעיה שאודה אם תתייחסי אליה.
    כתבת שלפני ההגשה יש להעביר למקרר ושאפשר לשמור בכלי אטום. הבעיה שבמקרר העוגה קצת קורסת. נוזלים מטפטפים משכבת המנגו ושכבת השוקולד מתבקעת ונעשית רכה מאוד.
    כלומר לא נראה שהאגר אגר, שמן הקוקוס וחלב הקוקוס ממש מחזיקים טת העוגה יציבה במקרר.
    אני חייב לציין שעקבתי אחרי המתכון באדיקות, לא שיניתי כלום ולא המרתי כלום. גם לא הזדקקתי למים בשכבה התחתונה (של האגוזים חמוציות)
    לכן שאלותי הן כאלה:
    1. שכבת המנגו – האם ייתכן שצריך יותר משתי כפיות של אגר אגר או פחות נוזלים בשכבה הזאת? אולי כדאי לציין כמות נוזלים במ”ל (כמו שציינת לגבי חלב הקוקוס) ולא בכוסות?
    2. שכבת השוקולד – האם התכוונת לקרם קוקוס בגנאש? חלב קוקוס הוא בעל פחות אחוזי שומן באופן משמעותי מקרם קוקוס.
    3. האם לא כדאי לשמור בהקפאה ולא במקרר?

    אגב, לפי התמונה זאת נראית תבנית 24 ומי שכמוני לא הבין בגדלים מתפלא כמה קטנה היא תבנית 18 ס”מ:)
    ועוד טיפ, את השכבה התחתונה אפשר ליישר באמצעות שפכטל או אפילו בזהירות עם מערוך.
    אני שואל כי זאת עוגה באמת נהדרת ורעיון מבריק וארצה להכין שוב. רק שחומרי הגלם לא הכי זולים ולכן לא רוצה שזה יתפספס.

    • אולגה טוכשר 3 חודשים לפני
      הגב

      הי עדי, סליחה על העיכוב בתגובה. קודם כל, שמחה שאהבת את הקונספט של העוגה. אני מתה על השילוב של שוקולד ומנגו 🙂 לגבי השאלות וההערות: למיטב זכרוני העוגה שלי עברה הפשרה בצורה טובה. היא גם מצולמת בתמונת החתך מופשרת ולא קפואה – אפשר לראות את זה. קשה לי להגיד מה בדיוק יכל להתפספס, במיוחד שכבר אמרת שעוקבת אחרי המתכון האדיקות. כמה השערות בלבד: גודל המנגו: כתבתי מנגו גדולים, אבל יש מצב ששלי היו יותר בשרניים/גדולים/עם חרצן קטן יותר וכו׳. הייתי צריכה לציין את המשקל של המחית, אבל הרכבת הזו לצערי כבר עברה.. לגבי המים: חצי כוס זה 120 מ״ל. לגבי אגר-אגר: אפשר תמיד לשים יותר ולוודא שהשכבה תהיה עוד יותר יציבה, אבל זה בא עם מחיר. המרקם ירגיש כמו מרמלדה, יהיה יותר ויותר ג׳לי. לגבי חלב קוקוס: בהחלט אפשר להשתמש בקרם במקום, אבל זה לא מה שישנה את יחס הכוחות. אם כבר, אפשר להוסיף קצת יותר שוקולד. מבחינת יישור השכבה – רעיון מצוין! ולגבי גודל הרינג: אלה מה שנקרא עוגות רושם. הן תמיד קטנות 🙂 לרוב לא אוכלים מהן הרבה, לכן גם עוגה בקוטר קטן מספיקה להרבה אנשים. מקווה שעזרתי, ושאם תחליט לנסות שוב, תיצא לשביעות רצונך. אגב, אפשר להגיש את העוגה קפואה, או קצת מופשרת. זה גם טעים.

      • אחד שניסה 2 חודשים לפני
        הגב

        הי אולגה.
        קודם כל תודה על התגובה:)

        ניסיתי פעמיים נוספות ולהלן עדכונים:
        בנסיון הנוסף הראשון שקלתי את חתיכות המנגו נטו (מקולף וללא גלעין) והחלטתי לשים 500 גרם (אז מומלץ לקנות בערך קילו מנגו). עדיין אחרי ההפשרה העוגה הגירה נוזלים (בעיקר של המייפל) אבל הרבה פחות.
        בניסון הנוסף השני עשיתי שני שינויים:
        1. אחרי שכבת האגוזים חמוציות (שהקפאתי) ויתרתי על הקפאה. מסתבר שגם במקרר שכבת המנגו מתייצבת מצוין תוך שעה. מה שכן, בפעם הזאת אני חושב שעירבבתי יותר זמן את תערובת המנגו על האש. כנראה בגלל שבפעמים הקודמות אולי עיבדתי פחות זמן את התערובת על האש לא כל הנוזלים התאדו\נספגו ולכן היתה הגרת נוזלים בהפשרה.
        2. את קרם הקוקוס ושמן הקוקוס החלפתי בקצפת צמחית, והלכתי לפי מתכון של קארין גורן (מקוה שזה בסדר לציין את זה) למוס שוקולד בלי ביצים (שכולל רק שוקולד מריר וקצפת) ככה שמה שעשיתי הוא שהקצפתי שמנת צמחית אחת, במקביל הכנתי את הגנאש שוקולד עם מיכל הקצפת הצמחית השניה ואחרי צינון עירבבתי עם המנגו המייפל והמלח. אחר כך קיפלתי את הקצפת לתוך הגנאש הזה. יצא מעולה בצורה הזאת ואין את הטעם של הקוקוס למי שלא נמנה על חובבי הז’אנר. מה שכן, נשאר הרבה מוס מן הסתם שאותו שמתי בכוסות והוא נטרף.
        הנקודה העיקרית אבל היא שאם מכינים את העוגה לאירוע קרוב – אפשר לייצב את העוגה במקרר. שכבת המנגו מתייצבת תוך שעה, המוס תוך שעתיים בערך וזהו. ככה לא צריכים להיות לחוצים לגבי הפשרה. וכמובן, מי שלא אוהב קוקוס – יש אופציה להחליף בקצפת צמחית (למרות שמבין את ההסתייגויות משימוש בה כי היא פחות בריאה).

        • אולגה טוכשר 2 חודשים לפני
          הגב

          הי עדי, קודם כל תודה שחזרת עם דיווח מפורט! אני שמחה שבסוף יצאה לך עוגה שכולם אהבו. זה כמובן בסדר להכניס שינויים ושיפורים. יותר מזה – אני הולכת להכניס ברשותך להערות את המסקנות שלך לגבי הקירור והשמנת הצמחית 🙂

          • אחד שניסה 2 חודשים לפני

            אני אוסיף את זה לקורות חיים שלי:)

השאר תגובה

אולי יעניין אותך גם