לחם הודי במילוי תפוחי אדמה מתובלים – אלו פרתה

מאת
לחם הודי במילוי תפוחי אדמה מתובלים
הם אומרים לי “זה עניין של זמן, חכי”. “זה יעבור לך עוד מעט” הם אומרים. ואני רק חושבת איך לגרום לזה לא לקרות. חוזרת לזכרונות, מעבירה אותם בראש אחד-אחד, כמו שקמצן מעביר מיד ליד את המטבעות שלו, יוצרת חרוזים, נועלת שלא יתפזרו לי. משמרת את הודו בתוכי. חזרתי הביתה, ואני מתגעגעת לבית שאינו שלי. לרוח החמימה שמכסה את הכל בשכבה דקה וזהובה של אבק, לריחות משכרים של חול רטוב ותבלינים, לטעמים שפותחים את הלב ואת דרכי הנשימה. לפשטות. ללכת יחפה, להתבונן פנימה והחוצה עם חיוך מלא שלווה, לאהוב. לא באתי משם, ויחד עם זאת אני מרגישה הכי שייכת.
לחם הודי במילוי תפוחי אדמה מתובלים
אז יש כמה דרכים להתמודד עם הגעגוע: לעבור על התמונות, לשמור על הקשר עם האנשים החדשים שהכרתי, וכמובן לבשל. לנסות לשחזר את הנוסחה המדויקת והכה מוצלחת של אוכל הודי. הייתי קוראת לה “שימו-שימו, אל תתביישו”. ואני כמובן מתייחסת לתבלינים. כורכום, כמון, פלפל שחור ואדום חריף, הל, ציפורן, קינמון, ג’ינג’ר, אניס, מוסקט, זרעי כוסברה, חילבה, חרדל. עושר מטורף, סימפוניה של טעמים. כולם מדברים אחד עם השני ובאים לידי ביטוי בכל ביס נתון. למשל באלו פרתה שהכנתי.
המטבח ההודי מציע שפע לחמים: צ’אפטי, נאן, רוטי, קולצ’ה, פפדם, לא חסר. גם פרתה (paratha) היא סוג של לחם. עלו פרתה זה לחם ממולא בתפוחי אדמה (allu). כמובן מתובלים היטב. אפשר ורצוי להוסיף גם עשבי תיבול, אני בחרתי בבצל ירוק.
הבצק פשוט להכנה ונוח מאוד לעבודה. מרדדים, מניחים במרכז את המלית, סוגרים למעין כיס, מרדדים שנית ומטגנים משני הצדדים על מחבת יבשה.
מיד אחרי זה מורחים את הפרתות החמות בשמן. במקור הודים משתמשים בחמאת גהי – חמאה מזוקקת עשירה.
ומגישים מיד. אפשר לפרוס למשולשים. ככה יהיה יותר נוח לטבול את הפרתה. בהודו משתמשים בצ’אטני או בראיטה, מטבל על בסיס יוגורט ומלפפונים. כאן אפשר להשתמש ביוגורט צמחי או סויה.
מבטיחה להמשיך להשתמש בתבלינים שהבאתי ולחלום על חזרתי להודו. ובינתיים – שיהיה בתאבון!

לחם הודי במילוי תפוחי אדמה מתובלים

אז מה היה לנו?
מרכיבים ל- 4 לחמים בקוטר כ- 20 ס”מ:
לבצק:
350 גרם (2.5 כוסות) קמח
1 כפית מלח
2 כפות שמן
¾ כוס + 1 כף מים (להוסיף בהדרגה לפי הצורך)
למלית:
2 תפוחי אדמה גדולים, קלופים וחתוכים לקוביות בינוניות
חצי צרור בצל ירוק, חתוך
1 כפית ג’ינג’ר טרי מגורר
מלח ופלפל שחור לפי הטעם
1 כפית כמון
1 כפית כורכום
½ כפית קינמון
½ כפית פפריקה חריפה
1 כפית זרעי כוסברה טחונים
שמן למריחה על הלחמים
אופן הכנה:
1.     מנפים קמח, מייצרים במרכז גומחה ומוסיפים מלח, שמן ומים. מערבבים בעזרת הידיים ולשים כ- 5 דקות לבצק אחיד ואלסטי. מניילנים ומשאירים לנוח ל- 30 דקות בטמפרטורת חדר.
2.     מכינים מלית: מבשלים תפוחי אדמה עד שהם מתרככים, מסננים ומועכים לפירה גס, אפשר עם גושים קטנים.
3.     מוסיפים בצל ירוק, ג’ינג’ר ואת כל התבלינים ומערבבים היטב. טועמים ובמידת הצורך מתקנים את התיבול.
4.     מחלקים את הבצק והמלית לארבעה חלקים שווים.
5.     מרדדים כל חתיכת בצק על משטח עבודה מקומח לעיגול בעובי 2-3 מ”מ. מניחים במרכז את המלית וסוגרים את הקצוות מעליה למעין כיס הדוק. מקמחים עוד טיפה את משטח העבודה, הופכים את הכיס עם התפר כלפי מטה ומרדדים שוב לפיתה בקוטר כ- 20 ס”מ.
6.     מחממים היטב מחבת יבשה ומטגנים כל פיתה כ- 3-4 דקות מכל צד עד להזהבה. שימו לב כי הבצק מזהיב בנקודות ולא באופן אחיד.
7.     מורחים כל לחם בשמן ומגישים.
הערות:
·       אפשר להחליף חלק מהקמח הלבן בקמח מלא. ייתכן ותצטרכו קצת יותר מים.
·       תיבול המלית הוא בגדר המלצה. לכו על הטעמים שאתם אוהבים, אבל תנו צ’אנס להודו לכבוש אתכם 🙂
תוכן קולינרי ישראלי איכותי
powered by foody
הדפסה
21 תגובות
  1. Jael 2 שנים לפני
    הגב

    נראה ממש טעים. יש לי הפינלנד חברה שנשואה להודי
    וחיא עשתה לי כאלה פעם. תודה על המתכון STEP BY STEP

  2. מיכל שושן שליטל 2 שנים לפני
    הגב

    מהמם! ינוסה בקרוב בגירסה הטבעונית 🙂

    • אולגה טוכשר 2 שנים לפני
      הגב

      תודה רבה! ספרי לי איך יצא 🙂

    • מיכל שושן שליטל 2 שנים לפני
      הגב

      אולגה תודה! יצא חלום!!! הוספתי מים לבצק והוא יצא גמיש ומושלם ללא בעיה (לא יודעת כמה מים הוספתי…). אכלנו את זה לצד באבא גנוש מלא לימון, שום ונענע בשביל הריענון והיה מושלם!

    • אולגה טוכשר 2 שנים לפני
      הגב

      איזה כיף לשמוע! שמחה שאהבתם 🙂

  3. Maya Abramsky 2 שנים לפני
    הגב

    נשמע נפלא!! ינוסה בודאות!

  4. Unknown 2 שנים לפני
    הגב

    תודה, החתן שלנו ממוצע הודי, הולכת לנסות על משפחתו את הגירסה הטבעונית 😊

  5. The Cookie Fairy 2 שנים לפני
    הגב

    אוי הכנתי כזה לפני כמה חודשים יחד עם תוספת אפונה ירוקה וזה היה טעים כל כך!
    זה נראה מעולה, ובכלל אני מטורפת על אוכל הודי,
    ואפילו יש לי קערית חרסינה כמו שלך עבור היוגורט, וגם יוגורט 7% בבית 🙂
    בקיצור – כל הסימנים מצביעים – חייבת כזה שוב בהקדם!
    חוצמזה ברוכה השבה 🙂 מחכה לניחוחות האוכל ההודי ההורס שתביאי איתך

    • אולגה טוכשר 2 שנים לפני
      הגב

      תודה-תודה. יש עוד דבר או שניים שאני מתכננת להכין 🙂
      בואי, נעשה מפגש הודי טעים. הגיע הזמן!

  6. שירית דביר 2 שנים לפני
    הגב

    וואוווווווווווווווו איך מתאים לי.יופי של הסבר.תודה.

  7. אנונימי 2 שנים לפני
    הגב

    היי, יש דרך להכין את הדבר המושלם הזה לנמנעים מגלוטן?

    • אולגה טוכשר 2 שנים לפני
      הגב

      הי, אני מניחה שאפשר להשתמש בקמח ללא גלוטן בהתאם להוראות יצרן. אני מניחה שיהיו הבדלים בכמות הנוזלים. ממליצה להוסיף בהדרגה. בהצלחה!

  8. Unknown 2 שנים לפני
    הגב

    איך נראה טוב.. מתה על אוכל הודי. אם את מכירה מתכונים נוספים אשמח לקבל.

    • אולגה טוכשר 2 שנים לפני
      הגב

      הי, תודה רבה! אני מתכוונת לפרסם כאן עוד כמה וכמה, אז את מוזמנת להמשיך לעקוב 🙂

  9. אנונימי 2 שנים לפני
    הגב

    תודה רבה. נראה מעולה.
    שאלה: האם ניתן להכין את הבצק מראש ולהניח במקרר?

    • אולגה טוכשר 2 שנים לפני
      הגב

      הי. האמת היא שלא ניסיתי. אבל לפי הגיון פשוט, לא נראה לי שתהיה איזשהי בעיה. עדיף לעבוד איתו אבל בטמפרטורת חדר.

  10. אנונימי 2 שנים לפני
    הגב

    תודה על התשובה המהירה

השאר תגובה

אולי יעניין אותך גם