חוק בלוג האוכל הלא כתוב אומר שבחנוכה צריך לשמור על האיזון הנכון בין מתוק למלוח. כלומר, אם בשבוע שעבר העליתי כאן את המתכון של כוסות צ'ורוס טבעוניות, זה אומר שהשבוע יהיה כאן אוכל אמיתי. קציצות. או לביבות, ברוח חנוכה. הגבול ביניהן ממש עדין, במיוחד כשמדובר בקציצות טבעוניות. הפעם זה קציצות תרד ועדשים.
סוף השבוע היה קר, ולי במקרר היו שתי שקיות של תרד שהתחננו למצות את הפוטנציאל. מכאן הדרך אל הקציצות הייתה קצרה במיוחד.
אני מתה על תרד! יש לו צבע ירוק מהמם שנשמר גם אחרי אידוי, הוא עשיר בברזל ומזכיר לי את פופאי. העניין הטריקי איתו שמתחילים עם ערימת תרד ענקית, ואחרי כמה דקות מסיימים עם שלולית תרד קטנה. או כמו שג'ורג' מסיינפלד היה אומר – significant shrinkage. אני ממש חושבת שזאת קונספירציה של מגדלי תרד 🙂
בגלל התכונה הזו של תרד, הוא חייב שותף לדרך. לפחות לדרך אל הקציצה המושלמת. אני שידכתי לו עדשים, כי הן היו לי בשלוף. אבל אפשר להמיר אותן בחומוס, שעועית או קינואה מבושלים, ואפילו בתפוחי אדמה.
אני את הקציצות האלה טיגנתי, יש לומר בכמות שמן ממש סבירה, על מחבת עם ציפוי non-stick. ביננו, אין לי שום בעיה עם אוכל מטוגן, כשלא מגזימים איתו. בבלילה של הקציצות אין תוספת שמן, אז למה לא לטגן? אבל אם בא לכם, אפשר גם לאפות אותן. כל ההסברים בהערות.
וזהו, כעבור זמן קצר תהיה לכם ערימת קציצות תרד ועדשים ללא גלוטן. ירקרקות, נימוחות, חורפיות, טעימות וגם בריאות. הן מעולות גם ישירות מהמחבת, וגם אחרי שהן מתקררות ומתייצבות סופית. תצרפו אליהן סלט קטן, ויש לכם ארוחה מושלמת של חנוכה. הן עוד יותר מוצלחות עם תוספת טחינה גולמית. טעים-טעים! אז נסו אותן וספרו לי איך יצא: בתגובות בבלוג, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. נתראה בהמשך השבוע עם מתכון מתוק משגע. ובינתיים, חג שמח ובתיאבון!
קציצות תרד ועדשים טבעוניות
אז מה היה לנו?
מרכיבים ל-14 קציצות בינוניות:
1-2 כפות שמן
1 בצל, חתוך לקוביות קטנות
2 שיני שום, קצוצות
600 גרם תרד טרי
450 גרם (2 כוסות) עדשים מבושלות
1/2 כפית מלח
1/4 כפית פלפל שחור
1/2 כפית כמון
1 כפית אבקת שום
6 כפות קמח חומוס / קמח עדשים
שמן לטיגון
אופן הכנה:
- אם לא משתמשים בעדשים מבושלות, מבשלים את העדשים עד לרכות ומסננים.
- מחממים את השמן במחבת גדולה ומטגנים את הבצל והשום עד להזהבה קלה.
- מוסיפים את התרד וממשיכים לאדות (מערבבים מדי פעם) עד שהוא מוריד משמעותית מהנפח ומתרכך.
- סוחטים את התרד היטב מהנוזלים ומעבירים למעבד מזון. לא שוטפים את המחבת.
- מוסיפים את העדשים והתבלינים וטוחנים עד שמתקבלת תערובת אחידה.
- מעבירים לקערה, מוסיפים את קמח החומוס / העדשים ומערבבים עד שמתקבלת תערובת רכה ודביקה. טועמים ומתקנים את התיבול. אם התערובת רכה מדי, מוסיפים עוד קצת קמח.
- מחממים מעט שמן במחבת. מייצרים קציצות בגודל רצוי בעזרת 2 כפות או ידיים רטובות, ומטגנים עד להשחמה יפה. הופכים לצד שני בעזרת תרווד. מעבירים לצלחת עם נייר סופג.
- מגישים עם סלט ירוק וטחינה גולמית. שומרים בכלי אטום במקרר.
הערות:
- אפשר להשתמש בכל סוג של עדשים: ירוקות, כתומות, חומות.
- אפשר להחליף את העדשים המבושלות בכמות זהה של חומוס או שעועית מבושלים.
- אפשר לתבל את הקציצות לפי הטעם האישי. אם אוהבים חריף, מומלץ להוסיף קצת שבבי צ'ילי.
- אם לא חייבים מתכון ללא גלוטן, אפשר להשתמש בקמח רגיל.
- הבלילה יוצאת רכה, וזה בסדר. גם הקציצות רכות תוך כדי הטיגון ומיד אחריו. גם זה בסדר גמור. פשוט תהפכו אותן בזהירות. הן מתייצבות אחרי כמה דקות.
- אפשר לאפות את הקציצות ב-180 מעלות עד להשחמה. באמצע התהליך הופכים בזהירות לצד השני.
33 תגובות
נראה מעולה!
האם אפשר להשתמש בקמח קוקוס במקום קמח חומוס?
תודה!
תודה מיטל, ואין שום בעיה – גם קמח קוקוס יעבוד.
החלפתי את קמח תפוחי האדמה בפירה ואפיתי בתנור. יצא מעולה. תודה רבה על מתכון מנצח מבחינתי.
פירה זה רעיון מעולה 🙂 שמחה שאהבת את המתכון!
2 כוסות עדשים- זה אחרי הבישול? אם כן, כמה זה בערך לפני הבישול?
הי קרן. זה בערך כוס
היי! הכנתי את הקציצות ויצא טעים אך היה מלווה בטעם לוואי של שום, איך להימנע מזה פעם הבאה לדעתך? תודה (:
הי שלי, אפשר להוריד את כמות השום או לוותר לגמרי
היי! יש לי תרד קפוא של סנפרוסט, זה מתאים? אם כן – באיזו כמות?
הי שלומית. אין שום בעיה להשתמש בתרד קפוא. אני לא יודעת כמה יש באריזה. צריך לצאת בערך 1 כוס של תרד מאודה. וצריך להקפיד לסחוט אותו היטב לפני שמערבבים עם עדשים. בהצלחה!
היי אולגה,
600 גרם תרד זה כוס תרד מאודה??
הי טל. כן, זה יוצא בערך כוס
וכנה כוסות של תרד טרי זה 600 גרם?
לצערי אני לא יודעת. לא מדדתי אותו בכוסות..
איזה עדשים? חומות או ירוקות? האם במקום קמח חומוס אפשר קמח כוסמין או שיבולת שועל דקה?
תודה
הי נעה, אפשר כל סוג של עדשים. אפשר גם כל סוג של קמח. רשמתי את הכל בהערות 🙂
תודה רבה. לא שמתי לב
היי האם אפשר ללא קמח בכלל?
הי. עדיף שלא. הבלילה תהיה רכה מדי ויהיה ממש קשה להפוך את הקציצות.
היי,
האם זה 2 כוסות עדשים לפני השריה ובישול או אחרי? (ואם אחרי, אז כמה כוסות עדשים יבשות בעצם?)
תודה 3>
הי אסף. רשמתי שהעדשים מבושלות. ממליצה להשרות ולבשל כוס עדשים. מקסימום, לא תשתמש בכל הכמות. בהצלחה!
וואו!!! יצא מדהים!!!
לקח לי קצת זמן להצליח לטגן, כמו שכתבת הבלילה ממש נוזלית, כמו לטגן פנקייק.
תודה לך על המתכון המעולה הזה
הי נעמה, שמחה שאהבת 🙂 תודה על התגובה!
יצא נהדר!
ערבבתי במקום 3 כפות קמח פירורי לחם ושיבולת שועל
הי מיטל, מאוד שמחה שאהבת ותודה על התגובה 🙂
היי אולגה, זה נראה מעולה!
האם אפשר לטחון בבלנדר מוט? אין לי מעבד מזון
תודה רבה! זה יקח קצת יותר זמן אבל ישים 🙂
האם אפשר להשתמש בברוקולי במקום תרד?
הי אריאלה. אפשר ברוקולי קצוץ.
הכנתי, יצא מעולה . חייבת לומר שלא ראיתי שאת המילה מבושלות לגבי העדשים 🙂 שמתי 450 לפני בישול , ואחרי שבישלתי קיבלתי עיסה ענקית.. אבל בכל זאת יצא מעולה וטעים ויצא כמות הרבה יותר גדולה כך שאפשר להקפיא. עשיתי כמה יחידות בטיגון ואת כל השאר הכנסתי לתנור , בתנור לדעתי יצא יותר טעים וגם פחות שמן.
אנחנו לא טבעוניים או צמחוניים , הכנו רק כדי לגוון והופתענו לטובה, טעים ביותר! בטוח נעשה שוב
הי גלית, שמחה שאהבתם 🙂
איך הקציצות כשהן קרות, אני צריכה אותן לפיקניק
לדעתי בסדר גמור 🙂