שמתם לב איך מערכת הטעמים שלנו הולכת ומשתנה עם השנים? מתפתחת יחד איתנו, נעשית יותר הרפתקנית ומכילה. למשל, כשהייתי ילדה, שנאתי שאמא שלי מוסיפה קליפות לימון או תפוז לעוגות. זה הרגיש הכי מיותר ומקלקל. והנה, כעבור כמה עשורים, ממש לפי הספר, הפכתי לאמא שלי והכנתי עוגת תפוזים טבעונית, טעימה ומושלמת לחורף.
ככל שגדלתי כאן בארץ, למדתי להעריך את תוספת פירות ההדר למנות אחרונות. את הערך המוסף האדיר שלהם. את הטעם המרוכז שבמיץ ובקליפה שמשתלב נהדר עם כל כך הרבה טעמים אחרים, בין השאר עם שוקולד.
לכן את העוגה הכנתי עם זיגוג שוקולד מבריק וגרד תפוז כתום, ארומטי וטעים, שנמצא גם בפנים, בבלילה, וגם מבחוץ על תקן קישוט. אני לפני 30 שנה מזדעזעת ומתכווצת בפינה 🙂
העוגה הזו נראית יפה ופנסית בעיקר בזכות התבנית, אבל היא הכי בחושה פושטית שמכינים בקערה אחת בלי מיקסר ובלגן. אם אין לכם תבנית קוגלהוף, אפשר להכין אותה בכל תבנית עגולה אחרת, וגם באינגלישקייק.
זמן האפייה ישתנה בהתאם לתבנית, לכן תבדקו את העוגה מדי פעם כל עוד היא בתנור. היא אמורה לעלות, להזהיב, להיסדק טיפה בחלקה העליון. וכמובן יש את מבחן הקיסם: נועצים אותו במרכז העוגה, והוא צריך לצאת יבש ללא פירורים. וגם הריח שיתפשט לכם בבית לא ייתן לכם לטעות.
אני הוספתי לבלילה חמוציות – בכל זאת חוגגים ט"ו בשבט השבוע. גם לפני החג וגם אחריו תמיד יש בבית כמויות של פירות יבשים. וכשנמאס לאכול אותם כמו שהם, הם הופכים לתוספת מעולה לעוגות. אגב, אם בא לכם עוד עוגת ט"ו בשבט שווה, תבדקו את טארט מלבי קוקוס עם פירות יבשים.
השתמשתי בשאריות הזיגוג להפיכת העוגה הבחושה הפשוטה הזו ליותר מושחתת. והיא יצאה מהממת ממש: גם מבחינת המראה וגם מבחינת הטעם. מאוד תפוזית, חורפית, נימוחה. מושלמת ליד הקפה או התה של הבוקר, וגם בכל נקודת זמן אחרת ביום. מתאימה לט"ו בשבט, וגם מתאימה לי בול ברגע זה. חבל שלא נשאר 🙂 אז אם אתם מכינים, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק ובאינסטגרם. חג אילנות שמח ובתאבון!
עוגת תפוזים טבעונית
אז מה היה לנו?
מרכיבים לתבנית קוגלהוף בקוטר 20-22 ס"מ:
420 גרם (3 כוסות) קמח
2 כפיות אבקת אפייה
200 גרם (1 כוס) סוכר
100 מ"ל (1/3 כוס + 1 כף) שמן
120 מ"ל (1/2 כוס) מים מוגזים (סודה, מי טוניק)*
120 מ"ל (1/2 כוס) מיץ תפוזים סחוט טרי
גרד מתפוז אחד
1/2 כוס חמוציות (אופציונלי)
לזיגוג שוקולד:
100 גרם שוקולד מריר
60 מ"ל (1/4 כוס) חלב צמחי
לקישוט:
גרד תפוז
אופן הכנה:
- מחממים את התנור ל-175 מעלות. משמנים היטב את התבנית.
- שמים בקערה את הקמח, הסוכר ואבקת האפייה ומערבבים.
- יוצקים מעל את כל הנוזלים, מוסיפים את גרד התפוז ומערבבים בעזרת לקקן עד שמתקבל בצק אחיד ללא גושים במרקם יחסית עבה.
- מוסיפים את החמוציות ומערבבים עד שהן נטמעות בבצק.
- מעבירים את הבצק לתוך התבנית ומהדקים. טופחים כמה פעמים על השיש כדי שהוא ייכנס כמו שצריך לחריצי התבנית.
- אופים את העוגה בין 50 ל-70 דקות, תלוי בתנור, או עד שהעוגה תופחת, נסדקת מעט, מזהיבה, וקיסם שננעץ במרכזה יוצא יבש ללא פירורים.
- הופכים על הרשת ומצננים.
- מכינים את הזיגוג: שמים בקערה את השוקולד והחלב ומחממים במיקרו. מערבבים עד שמתקבל גנאש חלק.
- יוצקים את הזיגוג על העוגה בצורה חופשית, מפזרים מעל את גרד התפוז ומגישים.
- שומרים בכלי אטום מחוץ למקרר.
הערות:
- אפשר להחליף עד 50% מכמות הקמח הלבן בקמח כוסמין.
- אפשר להפחית קצת את כמות הסוכר, אבל העוגה יוצאת לא מאוד מתוקה.
- אם אין לכם מים מוגזים, אפשר להשתמש בכמות זהה של מים רגילים בתוספת 1 כפית סודה לשתייה + 1 כף חומץ 5%. פשוט מערבבים את הכל בתוך המים ומוסיפים לקערת הבצק.
- חשוב להשתמש במיץ תפוזים סחוט – זה כל הטעם של העוגה!
- אפשר להחליף את החמוציות בכל פירות יבשים שאוהבים, למשל חתיכות משמשים, תאנים, מנגו, תמרים וכו'. אפשר להשתמש במקום בשוקולד צ'יפס. אפשר לוותר לגמרי על כל תוספת.
- אפשר לקשט את העוגה בהתאם לטעם האישי, למשל בשוקולד מגורר, סוכריות צבעוניות, שבבי קוקוס, פיסטוק קצוץ וכו'. אבל הכי מחמיא לה גרד תפוזים.
4 תגובות
היי אולגה
הכנתי את העוגה
הבצק יצא ממש בצקי
כמו שמכינים חלה
הוא לא אמור להיות נוזלי יותר?
בשאר המתכונים שראיתי לעוגת תפוזים יש כוס וחצי מיץ תפוזים (בלי מי סודה) על 2 כוסות קמח…
הי איילת. הבצק במתכון הזה אכן עבה וסמיך ואפשר לראות את זה גם בתמונה. יש בצקים בחושים כאלה. השאלה אם העוגה המוכנה עצמה לא לטעמך?
אני רוצה להשתמש בתבנית אינגלישקייק
כמה תבניות?
הי רויטל. 2 תבניות חד פעמיות או תבנית אינגליש ללחם אחת.