לפני כמה ימים עשיתי בסטורי באינסטגרם משאל קטן לגבי מתכון שהייתם רוצים לראות בבלוג השבוע. ב"עימות" השתתפו שני מתכונים: אחד מתוק ואחד מלוח. המתכון המלוח זכה בהפרש של כ-20%. אולי כי הצלחתי לסקרן אתכם כשקראתי לו "קציצות עם מרכיב סודי", אולי כי באופן כללי אתם מחפשים יותר מתכונים של אוכל אמיתי מאשר של קינוחים. תכלס, גם קציצות שיבולת השועל ללא גלוטן היו הצלחה מסחררת. ככה או אחרת, קבלו את הזוכה – קציצות כוסמת טבעוניות ללא גלוטן.
כן, המרכיב הסודי והבסיס של הקציצות האלה הוא כוסמת חומה. אני יודעת שלרובכם זה טעם חדש או נרכש, אבל אני, בתור ילידת אוקראינה, ממש גדלתי על הדבר הזה. הכוסמת נפוצה שם לא פחות מתפוחי אדמה, והיא ממש אבן יסוד במטבח הסובייטי.
כדי לשכנע אתכם להכניס את הכוסמת לחייכם רק אגיד שמעבר לכך שהיא לא מכילה גלוטן, היא עשירה בברזל ונחשבת לבריאה מאוד. במיוחד כשהיא ירוקה ולא קלויה, אבל גם במצבה החום הנפוץ יותר. אפשר לאכול אותה סתם ככה, מבושלת. היא סופר טעימה כשמגישים אותה בדומה למג'דרה עם מלא בצל מטוגן. והיא חומר גלם נפלא ממש להכנת קציצות!
מה שקורה, שכשטוחנים כוסמת מבושלת, היא הופכת לדביקה. וזו ה-תכונה ה-מבורכת כשרוצים לייצר קציצות שלא מתפרקות. והן לא מתפרקות! אני הוספתי למסה את השילוש הקדוש: בצל-שום-גזר מטוגן, שזו מבחינתי התוספת הבסיסית. בהערות רשמתי לכם איך אפשר לשדרג ולהעשיר את הקציצות האלה. וגם, חלק מהקציצות ציפיתי לפני הטיגון בפירורי לחם ללא גלוטן – זה חמוד, מוסיף קראנץ'. אבל לא באמת חובה.
הקציצות מאוד פשוטות להכנה, וגם מאוד זורמות וזריזות. את שלב בישול הכוסמת וטיגון התוספת אפשר לעשות מראש, ובכך לחסוך זמן הכנה. הן יכולות להחזיק במקרר לפחות שבוע, אבל אל תחלמו אפילו שהן יישארו שם כל כך הרבה זמן 🙂
כי מדובר בקציצות טעימות. ואפילו מאוד! ועוד יותר מזה עם טחינה בצד. יש להן טעם של כוסמת, זה נכון. אבל בהרגשה הכללית, בזכות המרקם והתיבול, הטעם שלהן מאוד קציצתי. אפשר לנשנש אותן בלי סוף, גם חמות וגם קרות, ישירות מהמקרר. הן דלות שומן, למרות הטיגון. בהערות רשמתי לכם גם הנחיות לאפייה, אם תרצו גרסה עוד יותר בריאה. אם אתם מכינים את הקציצות האלה, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. המתכון המתוק שהפסיד ב"עימות" יעלה כאן בהמשך, ובינתיים שיהיה בתאבון!
קציצות כוסמת טבעוניות ללא גלוטן
אז מה היה לנו?
מרכיבים ל-14 קציצות:
1 כוס (220 גרם) כוסמת חומה
2 כוסות (480 מ"ל) מים
2-3 כפות שמן
1 בצל, חתוך לקוביות בינוניות
2-3 שיני שום, פרוסות
1 גזר, מקולף ומגורד בפומפייה גסה
1 תפוח אדמה, מקולף ומגורד בפומפייה דקה
1 כפית מלח
1 כפית כמון
1/4 כפית פלפל שחור
מעט שמן לטיגון
אופציונלי:
פירורי לחם לא גלוטן
אופן הכנה:
- שוטפים את הכוסמת תחת זרם מים, מסננים, מעבירים לסיר ומוסיפים את המים. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים, מכוסה חלקית ובלי לערבב, עד שכל הנוזלים נספגים, והכוסמת מתרככת (דומה לבישול אורז). מכסים ומשאירים ל-15 דקות. את השלב הזה אפשר לעשות כמה ימים מראש.
- מכינים את הקציצות: מחממים את השמן במחבת ומטגנים את הבצל והשום עד להזהבה קלה. מוסיפים את הגזר, מערבבים וממשיכים לטגן עוד 3-4 דקות, עד שהוא מתרכך. מכבים את האש. גם את השלב הזה אפשר לעשות כמה ימים מראש.
- שמים את הכוסמת המבושלת בקערת מעבד מזון, מוסיפים את תערובת הבצל והגזר (לא שוטפים עדיין את המחבת) וטוחנים בפולסים עד שמתקבלת מסה אחידה, יחסית חלקה ודביקה, עם מעט חתיכות גסות של כוסמת.
- מעבירים את המסה הזו לקערה גדולה שנוחה לערבוב. סוחטים את הנוזלים מתפוח האדמה המגורד ומוסיפים אותו לקערה. מתבלים ולשים את המסה, ידנית, עד שכל מרכיביה מתאחדים.
- מחממים מעט שמן במחבת שטיגנו בה את הבצל והגזר. מרטיבים קלות את הידיים ויוצרים קציצות פחוסות: קודם מכדררים את המסה בין הידיים לכדור הדוק, ואז משטחים אותו ומהדקים שוב מכל הצדדים לקציצה יפה.
- מטגנים את הקציצות על אש בינונית במשך 4-5 דקות בכל צד, עד להשחמה יפה.
- מגישים מיד, מומלץ עם טחינה, או שומרים בכלי אטום במקרר. אפשר לאכול את הקציצות חמות או קרות.
הערות:
- מדובר במתכון בסיס. אפשר להעשיר ולשדרג את טעם הקציצות על-ידי הוספת עשבי תיבול, תבלינים לפי הטעם, אגוזי מלך או שקדים קצוצים וכו'.
- את שלב בישול הכוסמת וטיגון הבצל, השום והגזר אפשר לעשות כמה ימים מראש. אפשר להכין את הקציצות גם משאריות כוסמת, אם בישלתם כמות גדולה מדי.
- תטחנו את מסת הכוסמת כמעט למשחה, אבל כמעט – לא עד הסוף. החתיכות הקטנות האלה מייצרות קציצות עם מרקם "בשרי" מגניב.
- אם רוצים, אפשר להוסיף למסה, יחד עם תפוח האדמה, גם 1-2 כפות שמן זית ליצירת מרקם יותר עסיסי. אבל ממש לא חובה.
- כמו שראיתם, בקציצות עצמן כמעט ואין שומן. לכן אין שום בעיה לטגן אותן. אם עדיין תרצו לאפות, ככה עושים את זה: מחממים תנור ל-180 מעלות, מניחים את הקציצות על תבנית מרופדת בנייר אפייה משומן, משמנים אותן גם מלמעלה, ואופים עד להזהבה קלה. הופכים לצד השני וממשיכים לאפות עד להזהבה גם בצד הזה.
19 תגובות
הי אולגה, האם ניתן להכין את הקציצות עם כוסמת ירוקה? תודה ענת
הי ענת, אני מאמינה שכן. צריך לבדל אותה בכמות גדולה של מים, כמו פסטה, עד שהיא מוכנה, ואז לסנן את המים המיותרים.
אפשר עם כוסמת ירוקה, אבל לא לבשל אותה, רק להשרות כמה שעות,לסנן ולטחון.
אפשרי בהחלט
נראה לך שיעבור טוב הקפאה?
לא אמורה להיות שום בעיה
היי! האם אפשר לוותר על תפוח האדמה לדעתך?
הי ארבל, אפשר להחליף בבטטה או ירק עמילני אחר. יש ל תפוח האדמה פונקציה של ״דבק״. הוא עוזר ליצר מסה שלא מתפרקת בטיגון.
הכנתי השבוע, יצא טעים מאוד ומשביע! תודה רבה ☺️
הי שחר, שמחה לשמוע 🙂
הי. מה עושים אם אין מעבד מזון? יש לך הצעה? תושנ
הי אילת, סליחה על העיכוב בתשובה, הייתי בחו״ל. אפשר לנסות לקצוץ את המסה טוב טוב עם סכין. הפעולה נחוצה כדי שמסת הקציצות תהיה מספיק דביקה ולא תתפרק. בהצלחה 🙂
יצא נדיר!! תודה!
הי רוני, שמחה שאהבת :))
מה נסגר עם המתכון הזה??
בלתי אפשרי לייצר קציצות, הכל מתפורר
הי לאה, מצטערת לשמוע. המתכון בסדר גמור – הרבה אנשים הכינו את הקציצות בהצלחה רבה ונהנו. אם נצמדת להנחיות שבמתכון הכל אמור לעבוד.
ב Air Fry יצא מדהים ! תודה רבה! רק הוספתי ביצה כי היה דחוס.
לאפות בחום עליון תחתון או שאפשר בטורבו?
הי רחל, אפשר גם וגם.