כשהייתי קטנה, אמא שלי הייתה מכינה פלוב (plov) המוכר כאן בארץ בתור אושפלאו. בגדול זה היה תבשיל של אורז עם בצל, גזר ועוף. מדובר במנה שמקורה במטבח הבוכרי, אבל הקשר בין הפלוב המקורי לפלוב של אמא היה רופף משהו. בלי קשר, לי הוא לא עשה את זה אז בכלל, כי בעיקר הייתי חיה על פירה תפוח אדמה. נראה לי בוכרים היו הורגים את אמא, לו רק יודעו מה היא עשתה למנת הדגל שלהם 🙂 יש מצב שעכשיו גם חיי בסכנה, כי הגזמתי והכנתי אושפלאו טבעוני.
אני לא מבינה למה צריך לגעת בעופות (כן, אמא) או בכבש (כן, האומה הבוכרית), אם אפשר להכין אושפלאו טעים ברמות ללא בשר. ואם הוא נראה משעמם ללא, אפשר לשדך לו תוספת טעימה ומפנקת של פטריות מוקפצות.
כשכל המנה כולה מתבססת על אורז, מאוד כדאי להשתמש באורז טוב ואיכותי. אני כרגע לא אוכלת אורז לבן, אז בחרתי באורז יסמין מלא של ג'מוקה. אני מרבה לשתף פעולה עם החברה הזו, כי אני מאוד מתחברת למוצרים האורגניים האיכותיים שלהם. וגם האורז סופר איכותי: זה נובע מתנאי גידול ייחודיים ושיטות גידול וייטנאמיות מסורתיות. את המוצר אפשר להשיג בחנויות טבע. ובאתר של ג'מוקה יש עליו עכשיו 15% הנחה ברכישת שלוש יחידות.
ועוד לא דיברתי על הטעם! אפילו אני הופתעתי שאורז יכול להיות כל כך טעים. ניסיון העבר שלי אומר שמבחינת הטעם כל סוגי אורז מרגישים בערך אותו הדבר. לא פלא שהתאהבתי ביסמין הזה – הוא מיוחד במינו, וכל תוספת של ירק רק מדגישה את הטעם הייחודי שלו. בגדול היה אפשר להכין את המנה בסיר אחד, כמו שמכינים אושפלאו מסורתי. אני בכוונה בישלתי את האורז בנפרד, כי רציתי שהירקות המוקפצים יישארו כמה שיותר פריכים.
בניגוד לאושפלאו המסורתי, אושפלאו טבעוני מאוד קל וזריז להכנה. מדובר במנה נפלאה ללא גלוטן: בריאה, טעימה, מנחמת ומשביעה. תוספת הפטריות מקפיצה עוד יותר את הטעם. וכל הקונסטלציה הזו נגמרת בלי ששמים לב, ומשאירה הרבה טעם של עוד. ממליצה בחום לנסות! אם אתם מכינים את האושפלאו הזה, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או העמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. ושיהיה בתאבון.
רוצים עוד מנות טבעוניות עם אורז? נסו את:
עלי גפן ממולאים באורז מלא וקינואה
אושפלאו טבעוני
אז מה היה לנו?
מרכיבים ל-2 מנות:
1 כוס אורז יסמין מלא אורגני ECOBA של ג'מוקה
2 כוסות מים רותחים
1-2 כפות שמן זית
1 בצל סגול, חתוך לקוביות קטנות
2-3 שיני שום, כתושות
1 גזר, מגורד דק בפומפייה
2-3 גבעולי בצל ירוק, חתוך דק
½ כפית מלח
1 כפית שטוחה כמון
½ כפית פפריקה מתוקה
תוספת להגשה:
1 סלסילת פטריות שמפיניון
בצל ירוק חתוך
אופן הכנה:
- מכינים את האורז: שוטפים את האורז במסננת תחת זרם מים ומעבירים לסיר. מוסיפים את המים הרותחים ומבשלים על אש נמוכה עם מכסה כ-30 דקות, או עד שכל המים מתאדים/נספגים, והאורז מתרכך.
- מחממים את השמן במחבת ומטגנים את הבצל והשום עד להזהבה קלה.
- מוסיפים את הגזר וממשיכים לטגן תוך ערבוב עוד דקה.
- מוסיפים את הבצל הירוק והאורז המבושל, מתבלים ומערבבים היטב. טועמים ומתקנים את התיבול.
- מכינים את תוספת הפטריות: חותכים את הפטריות לפרוסות דקות ומקפיצים במעט שמן עד להזהבה יפה.
- מגישים את האושפלאו עם הפטריות המוקפצות ובצל ירוק.
- שומרים בכלי אטום במקרר.
הערות:
- אפשר להשתמש בכל אורז שאוהבים.
- אפשר להחליף את הבצל הסגול בבצל לבן רגיל.
- אפשר לתבל את האושפלאו לפי הטעם האישי.
- אפשר להעשיר את המנה בחלבון ע"י תוספת גרגירי חומוס או עדשים מבושלות.
- אפשר להחליף את הבצל הירוק בעלי כוסברה קצוצים.
12 תגובות
אלופה! נראה טעים ביותר, אין כמוך אולגה. הולך לנסות..
תודה בן, ובהצלחה 🙂
הכנו את זה כבר פעמים וכל פעם זה יוצא מעולה! נכנס לקבועים שלנו 🙂
הי דיה, שמחה לשמוע שאהבתם את המתכון 🙂 תודה ושבת שלום!
מתכונים מעולים. גם יפה גם טעים .תודה
בשמחה רבה 🙂
כתבת שאפשר להחליף את הבצל הירוק בכוסברה. התכוונת לבצל הירוק שמוסיפים יחד עם האורז ואז מתבלים או לזה ששמים בהגשה?
גם וגם
ניסיתי לא יצא משהו…
מצטערת לשמוע. מה לא היה טוב?
האם אפשר להוסיף טופו ? עם תיבול שמשתלב טוב ? תודה
אני לא ניסיתי, אבל יש לי תחושה שיהיה טוב.