משהו קרה לי לאחרונה, כי פתאום הבנתי שאני מאוהבת בחורף. אולי זו ההשפעה של הטיול לאיסלנד הקסומה שפתחה לי את צ'אקרת הכפור. ואולי זה קשור לכך שאימצתי גורת כלבים קטנה, והכי כיף להתכרבל איתה מתחת לפוך. וכמובן אי אפשר להוציא מהמשוואה את עניין הבישול, שמה לעשות, הרבה יותר נעים עכשיו, ולא בקיץ במטבח הלא ממוזג שלי. היום אני מתחממת תוך כדי הבישולים, ובסופ"ש הסוער הכנתי תבשיל טבעוני חורפי מושלם ללא גלוטן.
אני יודעת שלפעמים יש לי נטייה להגזים עם המילה "מושלם". אבל התבשיל הזה יצא כל כך טוב, שאפילו הכנסתי את התואר "מושלם" לכותרת. כדי שלא יהיה שום בלבול – מדובר במנה נדירה ממש!
הכנסתי לתוכה את כל מה שהיה לי במקרר. וזה עוד יתרון גדול של התבשיל. אתם יכולים להכין אותו בדיוק כמו שאני הכנתי, אחד על אחד, או לראות מה יש לכם במקרר ולזרום עם חומרי הגלם שלכם. הכל הולך, בעיקר ירקות שורש. אבל גם עלים ירוקים, כל מיני פטריות, חומוס, שעועית או עדשים, ואפילו טופו לתוספת חלבון.
ההכנה מאוד פשוטה. מילת המפתח כאן היא בישול ארוך. קצת כמו חמין, רק לטעמי הרבה יותר טעים ופחות כבד. הכנתי את המתכון הזה בשיתוף עם חברת ג'מוקה, החברים הוותיקים שלי. השתמשתי בדונאבה – קדירת חרס יפנית מסורתית, שמאפשרת בישול על הגז וגם בתוך התנור. מבנה המעוגל שלה תורם לכך שהחום נאגר בצורה אחידה לאורך כל זמן הבישול, וזה מעצים את כל הטעמים.
הכלי עצמו איכותי ויפה, שומר על החום, וכיף לבשל בו, וגם להגיש אותו לשולחן. כמובן אפשר להכין את המנה בכל סיר אחר, ואפשר גם לוותר על החלק של התנור. אבל כל האלמנטים יחד מייצרים חוויה חד-פעמית של תבשיל מושלם עם מלא רוטב סמיך ועשיר. אם אתם רוצים קדירה כזו, באתר של ג'מוקה יש עכשיו עליה 20% הנחה עם קוד olga20, וגם משלוח חינם עד הבית.
מכיוון שבתבשיל יש הרבה רוטב, חובה להגיש אותו עם משהו שיספיג את כל הטעמים הנפלאים. אצלי זה קינואה, אבל אתם יכולים ללכת על אופציות אחרות שפירטתי בהערות, או אפילו להגיש סתם עם חלה או לחם בצד. הרוטב עצמו מתובל בסגנון מרוקאי ומתוגבר בזיתי קלמטה שמוסיפים טעם משגע ומליחות.
לא יודעת מה עוד להגיד לכם ואיך לשכנע אתכם להכין את התבשיל הזה כבר בשבת הקרובה. מקווה שהתמונות מדברות בעד עצמן, ואתם רואים עד כמה הדבר הזה מעורר תיאבון, צבעוני, עשיר ומנחם. התבשיל לא כבד מדי, לא מכיל גלוטן, ואני יכולה להרחיק ולהגיד שהוא די בריא. הריח שלו מטריף והטעם מעולה. אתם הולכים כל כך להנות ממנו! מושלם, אמרתי כבר? 🙂 אם אתם מכינים, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. שיהיה בתאבון!
מחפשים עוד תבשילים טבעוניים חורפיים? נסו את:
תבשיל פטריות טבעוני עם פירה כרובית
עלי גפן ממולאים באורז מלא וקינואה
מאפה מנגולד טבעוני ללא גלוטן במילוי עדשים ופטריות
תבשיל טבעוני חורפי מושלם ללא גלוטן
אז מה היה לנו?
מרכיבים לקדירה בנפח 3 ליטר:
2-3 כפות שמן זית
1 בצל לבן, חתוך לקוביות קטנות
½ בצל סגול, חתוך לקוביות קטנות
4 שיני שום גדולות, קצוצות
2 תפוחי אדמה, קלופים וחתוכים לקוביות בינוניות
1 בטטה, קלופה וחתוכה לקוביות בינוניות
½ דלורית, קלופה וחתוכה לקוביות בינוניות
2 גזרים, קלופים וחתוכים לפרוסות
1 פחית שימורי חומוס, מסוננת
½ כוס זיתי קלמטה מגולענים
1 סלסילת פטריות, אצלי שימג'י
400 גרם (1 פחות) עגבניות חתוכות
מים רותחים או ציר ירקות
1 כפית מלח, או לפי הטעם
½ כפית פלפל שחור
2 כפיות כמון
1 כפית חוויאג' למרק
½ כפית קינמון
1.5 כפיות פפריקה מתוקה או מעושנת
2 כפות שטוחות קורנפלור
250 גרם (1 חבילה) עלי תרד, אצלי ניו זילנדי
הגשה:
קינואה לבנה מבושלת
אופן הכנה:
- מחממים תנור ל-150 מעלות.
- מחממים את השמן בקדירה על הגז ומטגנים את שני סוגי הבצל והשום עד שהם הופכים לשקופים.
- מוסיפים את תפוחי האדמה, הבטטה, הדלורית והגזר ומערבבים.
- מוסיפים את החומוס, הזיתים והפטריות ומערבבים שוב.
- מוסיפים את העגבניות החתוכות והמים הרותחים עד לכיסוי הירקות, מערבבים, מכסים ומביאים לרתיחה.
- מעבירים לקערה נפרדת כ-3 מצקות ממי הבישול, מוסיפים כ-1/2 כוס מים קרים, הקורנפלור ואת כל התבלינים וטורפים היטב עד שהאין גושים. מחזירים את תכולת הקערה בחזרה לסיר הקדירה ומערבבים היטב. טועמים ובמידת הצורך מתקנים את התיבול (שימו לב שהזיתים מוסיפים מליחות).
- מעבירים את הקדירה לתנור ומשאירים שם לשעה וחצי-שעתיים.
- מוציאים את הקדירה, מטביעים את עלי התרד, מכסים ומשאירים ל-10 דקות.
- מגישים את התבשיל כל עוד הוא חם, אצלי יחד עם קינואה לבנה מבושלת.
- שומרים במקרר. מחממים לפני הגשה חוזרת.
הערות:
- אפשר להשתמש בכל ירקות שאוהבים. ירקות שורש ישתלבו נהדר.
- אפשר להחליף את הדלורית בדלעת.
- אפשר להעשיר את התבשיל בתוספת טופו. מייבשים, חותכים לקוביות ומוסיפים לקראת סוף הבישול יחד עם עלי תרד.
- אפשר לתבל את התבשיל בהתאם לטעם האישי.
- אפשר לעשות את כל תהליך ההכנה על הגז בלבד.
- אפשר להגיש את התבשיל על קוסקוס, אורז, אורז יסמין מלא, כוסמת, פולנטה וכו'.
27 תגובות
תמוה בעיני איך בכתבות על בישול משתמשים במונחים שגויים. כשמחממים בצל במחבת עם שמן זה נקרא טיגון, לא אידוי.
תודה על ההערה מיכאל. לא כזה תמוה. עברית היא לא שפת אימי, ולפעמים אני טועה. מקווה שאנשים יתייחסו יותר למתכון ופחות למונחים 🙂
נראה מעולה ואני בהחלט הולכת לנסות 🙂
יודעת אם הקדרה מתאימה גם לכיריים קרמיות?
הי ג׳סי, תודה רבה! זה מתאים רק לגז או תנור. את יכולה להשתמש אבל בכל סיר אחר. בהצלחה 🙂
התבשיל ניראה ונשמע מעולה, ואני בהחלט מתכוונת להכין אותו, ובוודאי שעל מצע של קינואה 🙂
ניראה לך שאפשר להחליף את החומוס לכוס עדשים מבושלות?
הי ויוני, תודה רבה! אפשר להשתמש בעדשים. לא חייבים לבשל, מספיק רק להשרות. זה יתבשל יחד עם כל השאר. בהצלחה וספרי לי איך יצא 🙂
באיזו טמפרטורה לאפות בתנור? 180?
לא, כתבתי שאופים בחום נמוך. 150 מעלות
לא ברור את כמות המים הרותחים שמוסיפים לתבשיל וכמה עגבניות
הי יהודית. השתמשתי ב-400 גרם (פחית) עגבניות חתוכות דק, ומים רותחים שיכסו את כל הירקות. בהצלחה
נראה מעולה
כשמכניסים לתנור הסיר צריך להיות עם מכסה?
תודה מירב. הסיר הספציפי שלי כן. אפשר אגב לכסות את הסיר עם נייר כסף
אם אני רוצה לשים חומוס טרי, צריך לבשל אותו לפני?
הי נטע, כן. צריך להשרות אותו לילה לפני ולבשל חצי בישול. בהצלחה 🙂
אפשר להוסיף כרובית לתבשיל?
הי שירן, אין שום בעיה. ספרי לי איך יצא לך 🙂
אני הכנתי בסיר שמתאים לתנור. אחרי שעה וחצי כמות המים כמעט ולא השתנתה והכל היה מבושל כראוי. ניסיתי לצמצם על האש והיה נראה שזה יהיה תהליך ארוך שבסופו אקבל מרק. אז נפטרתי מהנוזלים. יצא טעים אבל הכל מאד רך. אני תוהה האם זה בגלל הסיר.
הי, יש מצב. למען האמת לא ניסיתי להכין אותו בסיר אחר. אבל אנשים אחרים ניסו והצליח להם..
מתכון עם תיבול מעולה, עשיתי עם השינויים הבאים:
הוספתי דלעת, החלפתי את סעיף 4 בגוש סייטן חתוך (נכון, כבר לא ללא גלוטן…) וכוס יין אדום 🙂
אותם כמויות בסיר של 4.8 ליטר, מילא את הסיר
תודה
נשמע מעולה? שאלה: איך הסייטן מגיב לבישול ארוך יחסית? אף פעם לא ניסיתי..
בפעם הקודמת הכנתי עם גוש סייטן, והפעם עם גוש פרוס, בשתי הפעמים חתכתי לקוביות בגודל ביס גדול ויצא רך וטעים מאד! הפעם החלפתי את התפואד ב500 גר ארטישוק ירושלמי (בסיר יותר גדול), דלעת וקצת יין אדום, ראס אל חנות במקום חוואיג (זה מה שהיה…) והיה טעים- מנחם- מחמם ומשמח מאד, תודה!!!
איזה יופי – מעולה!
הכנתי את התבשיל ! שכחתי כמה דברים בדרך כמו התרד, אבל תחושת ההצלחה כשאומרים לי "טעים" ולא רק לי, ממריאה! תודה!!!
הי מוריה. שמחה להיות חלק מההצלחה שלך 🙂 מאוד שמחה שאהבתם את התבשיל!
אני מכינה עכשיו, אפשר להתעלף מהריח 🙂 הזיתים זאת הברקה!
תודה מיכל, שמחה שאת אוהבת 🙂 מקווה שסיימת לבשל ויצא לך מעולה
יצא יותר ממעולה 🙂