תקופת קורונה תיכנס להיסטוריה האישית שלי כתקופה בה אכלתי הכי הרבה גלוטן אוור. זה קשור קצת לאכילה רגשית, קצת לחזרה לחמץ אחרי הפסח, וקצת לסדר שעשיתי בארונות המטבח, במהלכו התגלו כמויות לא הגיוניות של קמחים שונים שצריך לנצל. אז מפה לשם הכנתי לחמניות טבעוניות מקמח מלא.
בנוסף, הצלחת הבייגלה, ששבר את הרשת, נתנה לי מוטיבציה לאפות עוד מאפים ביתיים. זה ממש win-win: אתם אוהבים את המתכונים, ואני מסודרת ולא צריכה לצאת כדי לקנות לחם.
הכנתי לחמניות יחסית גדולות, כל אחת שוקלת בערך 125 גרם. אתם יכולים להכין כמות גדולה של לחמניות קטנות יותר. אני פשוט משתמשת בהן בעיקר לכריכים, וזה גודל אולטימטיבי. עוד מעט קורונה תיגמר, ותוכלו להכין אחלה סנדוויץ' לעבודה או לימודים 🙂
כמו שלי למשל: עם טחינה, חביתת חומוס וירקות. כמה שזה היה טעים! אני לא מאמינה שעוד מעט אני מתחילה שוב להתנזר מגלוטן..
אני אוהבת את צורת הסירות הזו שבחרתי ללחמניות שלי. היא מקסימה בעיניי, והחתכים מלמעלה מוסיפים חן ומחמיאים לתוספות שבחרתי: שומשום, תערובת שומשום וקצח, ותערובת שומשום וזעתר.
לי כרגע לא נשאר קמח כוסמין. אבל אם אתם מעדיפים, אתם יכולים לגמרי להכין את הלחמניות האלה עם כוסמין לבן או מלא. אולי תצטרכו קצת פחות מים. תוסיפו בהדרגה עד שהבצק יהיה רך ויתקבץ מסביב לוו. אותו דבר נכון גם לגבי קמח לבן רגיל.
הלחמניות האלה יוצאות שזופות ופריכות מבחוץ ורכות-רכות מבפנים. הן בריאות, אבל קצת מסוכנות – כשמתחילים אחת, היא איכשהו פתאום נגמרת בלי ששמים לב 🙂
אז ראו הוזהרתם – מדובר בלחמניות ממכרות וטעימות אש. הן פשוטות להכנה, והבצק מאוד נוח וכיפי לעבודה. בהערות רשמתי לכם עוד קצת הצעות לתוספות שאפשר לפזר מעל. ממליצה בחום לנסות ובהקדם. אם אתם מכינים, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. ושיהיה בתאבון!
מחפשים עוד מאפים טבעוניים? נסו את:
לחמניות טבעוניות מקמח כוסמין מלא
מאפה שושני שמרים טבעוני עם בטטה וטימין
מאפינס טבעוניים מקמח כוסמין מלא עם תירס
לחמניות טבעוניות מקמח מלא
אז מה היה לנו?
מרכיבים ל-8 לחמניות גדולות:
בצק:
390 מ"ל (1.5 כוסות + 2 כפות) מים פושרים
7 גרם (1.5 כפיות) שמרים יבשים
1 כף גדושה סוכר
600 גרם (4 כוסות + 4 כפות) קמח מלא
30 גרם (3 כפות) שמן
1 כפית מלח
הברשה ותוספות:
2 כפות סילאן
2 כפות מים
1/2 כוס שומשום
¼ כוס קצח
¼ כוס זעתר יבש עם שומשום
אופן הכנה:
- מכינים את הבצק: שמים את המים הפושרים, השמרים והסוכר בקערת מיקסר, מערבבים ומשאירים ל-5 דקות. מתקינים וו לישה, מוסיפים לקערה את הקמח והשמן ולשים 6-7 דקות. מוסיפים את המלח ולשים עוד דקה, או עד שמתקבל בצק אחיד ורך שמתנתק מדפנות הקערה ומתקבץ מסביב לוו. במידת הצורך מוסיפים עוד קצת מים או קמח. מעבירים את הבצק לקערה משומנת, מכסים ומתפיחים במקום חמים כשעה, או עד שהוא מכפיל את נפחו.
- מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
- מערבבים בקערית את הסילאן והמים עד שמתקבלת תערובת אחידה. מעבירים את התוספות לכלים רחבים ושטוחים.
- לשים את הבצק שתפח כדי להוציא את בועות האוויר ומחלקים ל-8 חלקים שווים. אצלי כל חלק שקל בערך 125 גרם.
- מקמחים את משטח העבודה ומעצבים לחמניות: לוקחים חתיכת בצק, משטחים קלות ומכניסים את כל הקצוות כלפי מטה עד שמתקבל כדור חלק. מגלגלים אותו על משטח העבודה לצורת סירה – מפעילים לחץ בעיקר על הקצוות של הבצק. ממשיכים עם יתר החתיכות.
- ממשיכים אחת אחת: מברישים לחמנייה בתערובת הסילאן. שמים עם ההחלק המוברש לתוך התוספת שבחרתם ולוחצים קלות, כדי שהיא תידבק כמו שצריך. מעבירים את הלחמניות המוכנות על התבנית ומסדרים במרווחים. בעזרת סכין חדה פוצעים כל לחמנייה בחלקה העליון: חתך ארוך אחד או שני חתכים אלכסוניים קצרים. מתפיחים שנית כ-20 דקות.
- מחממים בינתיים את התנור ל-200 מעלות.
- אופים את הלחמניות 35-40 דקות, או עד שהן תופחות ומשחימות יפה. אפשר לקראת הסוף להעביר את התבנית מתחת לגריל העליון.
- מצננים טיפה ומגישים, או שומרים בשקית אטומה מחוץ למקרר.
הערות:
- אפשר להכין את הלחמניות מקמח כוסמין לבן או מלא. ייתכן ותצטרכו קצת פחות מים.
- אפשר להחליף את הסילאן במייפל.
- אפשר לקשט את הלחמניות לפי הטעם האישי. הצעות נוספות: מלח גס, גרעיני חמנייה או דלעת, פרג, שומשום שחור.
41 תגובות
תודה על מתכון נהדר, אבל התמונה של סנדביץ׳ החביתה ממש רודפת אותי… אפשר גם מתכון לחביתה? אלא אם היא לא טבעונית
הי מיקה, תודה רבה! בטח שזה טבעוני למהדרין 🙂 זאת חביתת חומוס, אני אצלם מתכון בקרוב
תודה על מתכון מושלם!!!! הכנתי שישי שעבר. יצאו מעולות. הקפאתי חלק ניכר והיום הפשרתי לי אחת – והיא מעולה אחרי הפשרה.
הי קרן, שמחה שאהבת! תודה על התגובה 🙂
שלום. האם אופים בטורבו או בחום עליון תחתון? תודה רבה.
הי חיה. בחום עליון ותחתון. בהצלחה 🙂
היי,האם ניתן להשתמש בקמח כוסמת והאם צריך לבצע התאמות
הי אשר, לצערי לא. זה יהיה מתכון אחר לגמרי, כי קמח כוסמת לא מכיל גלוטן.
היי אולגה 🙂 ניסיתי כבר מספר מתכונים שלך והייתי מאוד מרוצה. תודה רבה לך!
בן זוגי שומר מאוד על הסוכר שלו. האם יש אפשרות לוותר על הסוכר בבצק ועל הסילאן בהברשה?
אולי להחליף במשהו אחר?
הי מריה, תודה רבה. שמחה לשמוע שאת אוהבת את המתכונים שלי 🙂 אפשר לוותר על הסוכר בבצק. הטעם יהיה קצת יותר תפל. חוץ מזה, סוכר זה האוכל של שמרים. אז בשביל שיפתחו כמו שצריך כדאי לשים משהו, אפילו ברמה של תחליף. אפשר להבריש את הלחמניות באקווה פאבה (מי חומוס), או תערובת של שמו זית עם חלב צמחי.
פשוט מתכון מעולה!! קל, מהר וטעים
תודה מירים! שמחה שאהבת 🙂
אם אני רוצה לעשות את המתכון מקילו קמח, להכפיל ב1.6 הכל?
הי יעל. צריך לחשב את היחס. אני מניחה שאת צודקת..
הכנתי את הלחמניות מקמח כוסמין 70% ויצאו מעולות, אבל גם יצאו דחוסות. מה יכולה להיות הסיבה לזה?
הי מירב, יכולות להיות כמה סיבות: לישה לא מספקת, התפחה לא מספקת, לא מספיק נוזלים בבצק. בטוחה שבפעם הסאה יצאו מושלם 🙂
1. אני רוצה להכין אותן על הבוקר לילדים לבית ספר, האם זה אפשרי להכין את הבצק בערב (מקמח כוסמין 70%) ולהתפיח כל הלילה במקרר, או שלא יעבוד?
2. וגם כמה מים פחות ניראה לך שצריך לשים בהנחה ומכינים ממקמח כוסמין 70% (כתבת שאולי צריך קצת להפחית..).?
הי מירב. אפשר להתפוח בלילה במקרר. לגבי המים – הכי טוב להוסיף בהדרגה עד שתגיעי למרקם המכון של בצק רך ומעט דביק. בהצלחה!
תודה אולגה, אבל אני לשה הכל ביד, תמיד. איך כשלשים ביד שמים לב.? כי ניאה לי שאולי שמתי מעט מדי בפעם הקודמת ויצא קצת דחוס, אבל עדיין ממש טעים..תודה.
זה לא סותר – אפשר להוסיף נוזלים בהדרגה גם בלישה ידנית. פשוט תגיעי לבצק רך ומעט דביק, לא קשה ודחוס
תקשיבי זה אחד הדברים!!!
הכנתי עכשיו והשכנים דפקו…..ובעדינות אמרו: וואוו איזה ריח… אז נפרדתי מעוד כמה..תודה!
הי שרי, איזה תגובה כיפית! תודה רבה. מאוד שמחה שאהבתם, גם את וגם השכנים 🙂
היי אולגה,
יצא מעולה, אייך שהוא אני לרב מתמגנטת לאתר שלך ,כנראה יצרת מתכונים במקום טוב באמצע, הכל בפרופורציה ללא הפרזה לשום כיוון. מודה לך מכל הלב.
הי, איזה כיף לשמוע! תגובה מחממת לב 🙂
איזה שמן את ממליצה להשתמש? אפשר שמן זית או זרעי ענבים
אפשר קנולה או זרעי ענבים. עדיף לא שמן זית
הלחמניות לא יצאו גבוהות אלא רחבות ושטוחות. למה?
הי, יכולות להיות כמה סיבות. או שהבצק היה רך מדי ו"נשפך" באפייה, או שהוא לא תפח כמו שצריך, כלומר בעיית לישה או התפחה. גם תמיד כדאי לבדוק את תוקף השמרים.
שלום אולגה. באיזה גודל של כוס את משתמשת?
הי, כוס מדידה סטנדרטית של 240 מ״ל
יצאו מדהים, רכות בפנים וטעימות, מתכון מנצח!
תודה רבה 🙂
איך את מגיעה לצורות הסירה? עם סכין?
הי ורדה. זה צורת גלגול – תסתכלי על ההסבר בסעיף 5
אולגה שלום.
כנראה שכמות השמרים קטנה עבור 600 גרם קמח ?
הקמח לא טפח בכלל ..ולא הכפיל את עצמו מה עושים ?
הי יוסי. הכמות בסדר גמור. השמרים טובים? בתוקף? התפחת מספיק זמן? בכל זאת כבר קריר עכשיו…
יצא מעולה וכל כך פשוט! מתאפקת לא לחסל את כל הלחמניות החמות עכשיו
תודה אורלי! שמחה שאהבת 🙂
הכנתי אתמול. השתמשתי בשמן זית. הבצק היה רך מאוד מאוד, אז לא יכולתי לעצב אותו. פשוט הנחתי כדורים והכנתי לחמניות קטנות יותר. היה טעים מאוד!! את כמות המים שמים בהתחלה עם השמרים, אז איך אפשר לקבוע שזה יותר מדי מים? האם הייתי פשוט צריכה להוסיף עוד קמח?
הי, ראיתי את התגובה רק עכשיו.. שמחה שאהבת את הלחמניות 🙂 כן, פשוט מאזנים את הבצק ע"י הוספת קמח.
וואווו, מתכון מושלם! בזכותך יצאו לי לחמניות סוףף, לא הפסיקו לשבח.
עם הזמן עירבבתי קמחים גם עם שיפון ויצא סוף. באמת שלא הפסיקו עם המחמאות והשבחים, תודה רבה (;