בשעה טובה אני מתחילה את מרתון מתכוני השבועות לשנת 2020. השנה הזו בהחלט מאתגרת. היא שיבשה לנו את חיי היומיום וגם כמה חגים. אני מניחה שגם שבועות עדיין יהיה מצומצם. אבל הרבה יותר משמעותי מזה שהחג יהיה נטול חלב וסופר טעים! אני שמחה להתחיל מהמתכון של קיש טבעוני עם תרד ועגבניות שרי.
כי קיש הוא סוג של מאכל חובה בגזרת המלוחים בשולחן החג. אז חשוב להשקיע בו ולהכין קיש מוצלח במיוחד.
מבחינתי קיש מוצלח משלב קלתית פריכה וזהובה, מלית עסיסית טעימה, ובאופן כללי נראה שחום ומגרה. אני חושבת שבמקרה של הקיש שלי אפשר לסמן V ליד כל אחד מהפרמטרים האלה 🙂
על הצבע אחראיים תרד ועגבניות שרי. הקפצתי אותם קלות לפני אפיית הקיש כדי לצמצם את הנוזלים המיותרים.
על עסיסיות המלית ותוספת חלבון אחראי טופו. כי הקיש לא רק טעים, אלא גם בריא ומזין. הכנתי את המתכון בשיתוף עם תנובה, והטופו שלהם בטעם טבעי ומשקה סויה בריסטה ללא תוספת סוכר מתאימים בול להכנת מלית מושלמת שמתייצבת מעולה באפייה.
לפני האפייה הקיש נראה כמו תמונה. אני מתה על אוכל שנראה יפה. לדעתי רק מעצם העובדה הזו הוא הופך אוטומטית ליותר טעים 🙂
וגם אחרי האפייה הוא נראה פשוט מוש. אני מאוד אוהבת שהמלית הצבעונית מתגלה דווקא בחיתוך. ככה החלק העליון של הקיש מזהיב באופן אחיד ויפה, נהיה פריך, והמלית לא מתייבשת ונשארת עסיסית.
כמו שאמרתי, בזכות הטופו המלית מתייצבת מעולה, וקל ונוח לפרוס את הקיש אחרי שהוא קצת מתקרר. אגיד מראש שגם למחרת ישירות מהמקרר הוא עדיין ממש טעים.
אז סיפרתי לכם על כל היתרונות והחוזקות של הקיש שלי. אוסיף רק שהוא ממש פשוט להכנה, וכל אחד יוכל להכין אותו בבית. צילמתי לכם את כל תהליך ההכנה שלב אחרי שלב. תוכלו לראות אותו באינסטגרם שלי בהיילייט שנקרא "קיש טבעוני".
מקווה שעשיתי לכם חשק להכין את הקיש הזה בחג. מבטיחה שיצא לכם טעים ממש! אם אתם מכינים, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. נתראה ממש בקרוב עם עוד מלא מתכוני חג חדשים. ובינתיים שיהיה בתאבון!
מחפשים עוד מתכונים טבעוניים לשבועות? נסו את:
קיש טבעוני עם תרד ועגבניות שרי
אז מה היה לנו?
מרכיבים לתבנית פאי בקוטר 22-24 ס"מ:
בצק קלתית:
280 גרם (2 כוסות) קמח
100 גרם נטורינה קרה, חתוכה לקוביות
1 כף סוכר
½ כפית מלח
100 מ"ל (6-7 כפות*) מים קרים
מלית:
1-2 כפות שמן זית
14 עגבניות שרי צבעוניות, חצויות
1 חבילת עלי תרד (אצלי ניו זילנדי)
מלח ופלפל
רויאל טבעוני:
450 גרם (1.5 חבילות) טופו תנובה אלטרנטיב בטעם טבעי, מסונן ומיבש
120 מ"ל (1/2 כוס) משקה סויה בריסטה תנובה אלטרנטיב
3 כפות שימרי בירה
½ כפית מלח
¼ כפית פלפל שחור
מעט אגוז מוסקט
½ כפית אבקת שום
קישוט:
2-3 כפות שימרי בירה
חצאי עגבניות שרי
אופן הכנה:
- מכינים את הבצק: שמים בקערת מעבד מזון או מיקסר עם וו גיטרה את הקמח, הנטורינה, הסוכר והמלח, ומעבדים עד שמתקבלים פירורי בצק יבשים. מוסיפים את המים בהדרגה עד שהפירורים מתאחדים לכדי בצק רך וגמיש כמו פלסטלינה. מועכים לדיסקית, מניילנים ומעבירים לקירור של כ-20-30 דקות.
- בינתיים מכינים את המלית: מחממים שמן במחבת ומקפיצים את עגבניות השרי עד שהן מתחילות להתרכך. מוסיפים את עלי התרד ומחכים כמה דקות עד שהם מתחילים להגיר נוזלים ולהתכווץ. מערבבים, מתבלים ומקפיצים עוד כדקה. מעבירים למסננת ושומרים בצד.
- מכינים את הרויאל: שמים את כל הרכיבים בקערת מעבד מזון וטוחנים למשחה חלקה במרקם יחסית סמיך. טועמים ומתקנים את התיבול. שומרים בצד. אפשר לעשות את השלב הזה גם בעזרת בלנדר מוט.
- מייצרים את הקלתית: מקמחים את משטח העבודה ומרדדים את הבצק לעיגול גדול יותר בכמה סנטימטרים מקוטר התבנית. מעבירים את הבצק בעדינות לתבנית (מומלץ להיעזר במערוך) ומצמידים אותו לתחתית ולדפנות. חותכים את הקצוות המיותרים ומחוררים את התחתית בעזרת מזלג. מעבירים את התבנית למקפיא ל-20 דקות לפחות.
- מחממים את התנור ל-180 מעלות.
- מרכיבים את הקיש: מורחים בתחתית הקלתית המקוררת כחצי מכמות הרויאל. מסדרים מעל בצורה חופשית את התרד (כדאי לסחוט אותו) ואת העגבניות ומכסים בחצי הנותר של הרויאל. מיישרים, מפזרים מעל שימרי בירה, מקשטים בחצאי עגבניות ומכניסים לתנור.
- אופים כ-40-45 דקות, או עד שהקיש מזהיב וטיפה נסדק בחלק העליון. אפשר ב-10 הדקות האחרונות להעביר את התבנית אל מתחת לגריל העליון.
- מוציאים מהתנור, מצננים טיפה ומגישים. מומלץ עם תוספת ירקות או סלט.
- שומרים בכלי אטום במקרר.
הערות:
- כל תהליך הכנת הקיש מצולם ונמצא באינסטגרם שלי בהיילייט "קיש טבעוני".
- אפשר להחליף את הקמח הלבן בקמח כוסמין לבן או מלא. תצטרכו קצת פחות מים. תוסיפו בהדרגה עד שמתקבל בצק רך כמו פלסטלינה.
- אפשר להחליף את הנטורינה ב-80 מ"ל (1/3 כוס) שמן קוקוס קר מוצק.
- אפשר לוותר על הסוכר בבצק, אבל הוא עוזר להשחמה יפה של הקלתית.
- להכנת הבצק תצטרכו בין 6 ל-7 כפות מים קרים. תוסיפו בהדרגה עד שיתקבל בצק רך כמו פלסטלינה.
- אפשר להשתמש בכל סוג תרד.
- אפשר להשתמש בכל סוג של טופו קשה.
- אפשר להשתמש בכל סוג של חלב צמחי, עדיף לא ממותק.
- שימרי בירה הם תוספת טעם "גבינתית" ואני ממליצה לא לוותר עליהם. היום ניתן להשיג שימרי בירה בכל רשתות שיווק וכמובן בחנויות טבע.
4 תגובות
שמרי בירה את משתמשת באבקה או פתיתים ?
הי אורלי. מעדיפה פתיתים.
יצא קיש מושלם!!! טעים להפליא. אפילו הבן שלי אוכל וכל ובררן באוכל התענג עליו תודה רבה על המתכון
איזה כיף! שמחה לשמוע 🙂