אני מאוד שמחה שהצלחתי לייצר לאחרונה מסורת משלי בבלוג – הכנה לקראת סופ"ש של תבשילים למיניהם. תבשישילים. כאלה שמכינים בשישי ואוכלים גם בשבת. הפעם הכנתי תבשיל עדשים ומש טבעוני ללא גלוטן. הגשתי עם פירה תפוחי אדמה, ובלי שאפילו התכוונתי יצא לי פאי רועים טבעוני מפורק מושלם 😊
אתם יכולים להגיש את התבשיל הזה עם כל תוספת שבא לכם. כתבתי כמה הצעות בהערות. אתם גם יכולים להגיש אותו ככה, כמו שהוא, בלי שום תוספת. כי הוא הכוכב של האירוע, והוא טעים ומשביע כמו שהוא. אבל עם התוספת זה עוד יותר טעים, ועוד יותר משביע.
אחת התכונות של תבשילי השישי היא צבעוניות. בכל זאת מדובר באוכל טיפה יותר חגיגי ומיוחד מהרגיל. הפעם באמת יצא צבעוני במיוחד: בדיוק היו לי בבית גזרים סגולים, פלפלים בשני צבעים וזוקיני. אז כל צבעי הקשת כמעט בפנים 😊
תרגישו חופשי לבחור ירקות אחרים. בכלל אני בעד להכין תבשילים מסוג זה ממה שיש באותו רגע בבית. ככה זה הכי זורם וספונטני. בכוונה בישלתי את הקטניות בנפרד, כי אני אוהבת כשהן מאוד רכות, וזה בישול יחסית ארוך. ולא רציתי שהירקות יאבדו לגמרי את הצבע והערכים התזונתיים שלהם.
בא לכם גרסה סופר בריאה? תשתמשו בקטניות מונבטות, ואז אפשר לוותר על הבישול הארוך. אבל אז צריך לתכנן את הכנת התבשיל מראש. אבל דעו שגם בגרסה שלי מדובר בארוחה מאוד בריאה, מאוזנת ומשביעה. אפרופו תוספת חלבון – מוזמנים להוסיף קוביות טופו.
וגם פשוטה להכנה. למרות שצריך סוג של לנצח על 3 סירים במקביל. אבל זה ניצוח בקטנה כזה, באמת שאין שום בעיה עם הנושא הזה. בסוף תקבלו ארוחה גדולה, עשירה, בריאה, טעימה מאוד ומנחמת. צבעונית ויפה. כזו שכיף להגיש לשולחן שבת. ממליצה בחום לנסות! אם אתם מכינים, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. שתהיה שבת שלום ובתאבון!
מחפשים עוד תבשילים טבעוניים? נסו את:
תבשיל עדשים ומש טבעוני ללא גלוטן
אז מה היה לנו?
מרכיבים ל-3-4 מנות:
1 כוס עדשים ירוקות
1 כוס שעועית מש
5-6 כוסות מים
3 כפות שמן זית
1 בצל גדול, חתוך לקוביות קטנות
3 מקלות סלרי, חתוכים לקוביות
3-4 שיני שום, קצוצות דק
1 גזר סגול / רגיל גדול, חתוך לקוביות
1 פלפל גמבה כתום קטן, חתוך לקוביות
1 פלפל גמבה אדום קטן, חתוך לקוביות
1 זוקיני גדול, חתוך לקוביות
60 מ"ל (1/4 כוס) מים
1 כפית מלח, או לפי הטעם
¼ כפית פלפל שחור
1 כפית כמון
¼ כפית קינמון (אופציונלי)
½ צרור עלי כוסברה / פטרוזיליה
הגשה – פירה תפוחי אדמה:
6-7 תפוחי אדמה בינוניים, קלופים וחתוכים לקוביות גדולות
1 כפית מלח, או לפי הטעם
60 מ"ל (1/4 כוס) חלב צמחי / נוזלי הבישול
אופן הכנה:
- מבשלים את העדשים והמש: משים את העדשים והמש בכמות גדולה של מים למשך כשעה, מסננים ומעבירים לסיר. ממלאים את הסיר במים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה, ומבשלים במשך כ-45 דקות, או עד שכמעט כל הנוזלים נספגים, והקטניות רכות ומוכנות. אם נשארו נוזלים, אפשר לסנן אותם.
- מכינים את הפירה: שמים את תפוחי האדמה בסיר עם כמות גדולה של מים ומבשלים כ-30 דקות, או עד שהם רכים. מסננים ושומרים בצד מנוזלי הבישול במידה ולא רוצים להשתמש בחלב צמחי. מוסיפים ¼ כוס נוזלים ומלח ומועכים את תפוחי האדמה לפירה חלק. שומרים בצד.
- מכינים את הירקות: מחממים את השמן בסיר סוטאז' גדול ומטגנים את הבצל, הסלרי והשום עד להזהבה יפה. מוסיפים את הגזר, מערבבים וממשיכים לטגן עוד 2 דקות. מוסיפים את שני סוגי הפלפלים והזוקיני, מערבבים וממשיכים לטגן עוד כדקה. מוסיפים את המים, מערבבים את הירקות היטב ומבשלים ללא מכסה כ-6-7 דקות, או עד שהמים נספגים או מתאדים, וכל הירקות מתרככים.
- מוסיפים לסיר את תערובת העדשים והמש, מתבלים, מערבבים היטב ומכבים את הלהבה. טועמים ומתקנים את התיבול.
- מפזרים כוסברה / פטרוזיליה ומגישים את התבשיל על פירה תפוחי האדמה.
- שומרים בכלי אטום במקרר.
הערות:
- כל תהליך הכנת התבשיל מצולם ונמצא בהיילייט "תבשיל עדשים ומש" באינסטגרם שלי.
- הכי נוח ויעיל לבשל את העדשים והמש והפירה במקביל. לקראת סוף הבישול אפשר להתחיל להכין את החלק של הירקות.
- אפשר להשתמש בתור תוספת לעדשים והמש בכל ירקות שאתם אוהבים. ישתלבו מעולה: קוביות בטטה, פרחי כרובית או ברוקולי, אפונה, שעועית ירוקה וכו'.
- אפשר לתבל את התבשיל בהתאם לטעם האישי. תוספת הכמון נותנת לתבשיל טעם "בשרי".
- אפשר להוסיף לפירה כמות גדולה יותר של נוזלים, אם אוהבים מרקם נוזלי ורך יותר.
- אפשר להגיש את התבשיל במקום הפירה עם אורז, אטריות, קינואה, כוסמת, פירה כרובית או כל תוספת אחרת. יחד עם תפוחי אדמה המנה מרגישה בול כמו פאי רועים מפורק.
9 תגובות
הי אלונה המנה נשמעת מעולה .. הייתי רק מציעה לך להנביטנאת העדשים והמאש כדי למקסם את כל מה שאפשר לקבל מהם 💜
הי נעמי. תודה, אני יודעת. אפילו כתבתי את זה בפוסט ובהערות 🙂
הי אלונה,
האם אפשר, לדעתך, לאכול את התבשיל קר או בטמפרטורת החדר? ( ללא פירה תפוחי האדמה)
הי דורית. אני אכלתי אותו בכל מצב: חם, פושר וקר מהמקרר. הכל טעים. את הפירה כן כדאי לחמם..
תודה. אני מתכוונת להכין את זה בלי הפירה. רק עדשים וירקות
היי אלונה, אם אני משתמשת בשעועית מש ועדשים מונבטים ומבושלים, מה צריכה להיות הכמות שלהם? (כי אחרי ההנבטה והבישול הם גדלים)
הי חן, שמי אולגה 🙂 לא בטוחה, ע״י לא ניסיתי..
האם לאחר ההנבטה צריך גם לבשל כשעה?
בגדול לא מבשלים קטניות מונבטות. הן מוכנות לאכילה. אבל עלולות להיות קראנצ׳יות מדי לתבשיל.