קדירת ברכות טבעונית לראש השנה

קדירת ברכות טבעונית לראש השנה

מאת

קדירת ברכות טבעונית לראש השנה

בזמן האחרון בימי חמישי אני מפרסמת בבלוג מתכוני תבשילים במסגרת פרויקט התבשישיל שלי. אבל הפעם מדובר ביום חמישי שקרוב לחג, אז החלטתי להפגיז עם משהו הרבה יותר משודרג – קדירת ברכות טבעונית לראש השנה.

קדירת ברכות טבעונית לראש השנה
קדירת החג שלי

הקדירה הזו לא רק מהממת ויפהפיה, לא רק מיוחדת וחגיגית, לא רק טעימה ובריאה, ללא גלוטן, היא בעצם ממש תמצית החג הזה.

קדירת ברכות טבעונית לראש השנה

כל המזונות שקשורים לברכות בסדר החג נמצאים בסיר מפואר אחד. יש בו כרישה, דלעת, שעועית ירוקה, עלי סלק, תמרים צהובים, תפוח או חבוש, לוביה ורימון. כל הירקות והפירות, טריים, איכותיים ומהממים, מגיעים אליי מכרמלה. סילאן טבעי מחליף את הדבש המסורתי. אבל ההברקה הגדולה ביותר בסיר היא ראש שום שחור – שנהיה לראש ולא לזנב 😊

קדירת ברכות טבעונית לראש השנה
כל הברכות בסיר אחד

כל שנה לקראת החג אני מקבלת מכם את אותה השאלה: במה מחליפים ראש דג בסדר טבעוני? אז לא חסרים ירקות שבאים בראשים, למשל ראש כרובית או ראש ברוקולי. אבל בקדירה שלי ראשי השום השחור השתלבו באופן פשוט מושלם.

קדירת ברכות טבעונית לראש השנה

כמובן אפשר להשתמש גם בשום רגיל, אבל תנו לי שנייה להגיד לכם כמה מילים על השום השחור של Eravital, שזה סופר פוד בריא וכל כך טוב לגוף שלנו. הוא היחד בארץ שעובר תסיסה טבעית בחום במשך 90 ימים. כתוצאה מכך הריח החריף נעלם, ובמקומו מתקבל מרקם רך וטעם מתקתק נדיר! וגם כל הערכים התזנותיים נשמרים. השום השחור נראה כל כך יפה, שמעצם נוכחותו בסיר, הוא כבר מעשיר את כל הקדירה.

קדירת ברכות טבעונית לראש השנה
שנהיה לראש ולא לזנב

מי שמכיר אותי יודע שחוץ מהעניין של טעם, אני הכי אוהבת אוכל צבעוני ואסטתי שנראה יפה. הקדירה הזו לגמרי עונה לכל הדרישות שלי כלפי מאכל חגיגי. נכון שזה נראה כמו תמונה? 😊

קדירת ברכות טבעונית לראש השנה
תחתית לוביה

מתחת לשכבת הברכות החלטתי לשים שעועית לוביה. בגדול זה יכול להיות גם אורז, או תוספת אחרת (תקפידו לבשל חצי דרך), אבל שעועית שחורת העיניים הזו לא רק משלימה לי את רעיון הברכות, אלא גם פשוט מיוחדת ויפה. אפשר לבשל אותה כמה ימים מראש. בישול בסיר לחץ גם מזרז את התהליך.

קדירת ברכות טבעונית לראש השנה

ובסוף מתקבלת קדירה טעימה, נימוחה ומנחמת, מקורמלת בחלקה העליון ורכה מבפנים. מלאה בטעמים מתקתקים של התיבול המרוקאי שאני כל כך אוהבת. נשאר רק לפזר גרגירי רימון ולהגיש.

קדירת ברכות טבעונית לראש השנה
ביס של ברכה

מקווה שהקדירה הזו תביא לכם את כל הברכות שבעולם, וגם תהיה לכם טעימה ויפה על שולחן החג. שתביא עושר ושפע ללא פגיעה בחיים. כדי שתהיה לכולנו שנה טובה ומתוקה. אם אתם מכינים את הקדירה שלי, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם.  שיהיה חג שמח ובתאבון!

מחפשים עוד מתכונים טבעוניים לראש השנה? נסו את:

אוסף מתכונים טבעוניים לראש השנה

 

קדירת ברכות טבעונית לראש השנה

אז מה היה לנו?
מרכיבים לסיר גדול:
1.5 כוסות שעועית לוביה, מושרת למשך לילה שלם
2-3 כפות שמן זית
2 בצלים בינוניים, חתוכים לקוביות קטנות
1 כף גדושה סילאן טבעי
¼ כפית כורכום
½ כפית מלח
500 גרם דלעת קלופה, חתוכה לקוביות בינוניות
3 מקלות כרישה, רק החלק הלבן, חצויים לאורך
200 גרם שעועית ירוקה, טרייה או קפואה
8-10 תמרים צהובים
4-5 עלי סלק (מנגולד), חתוכים גס
1 חבוש או תפוח עץ ירוק, חתוך לקוביות גדולות
1 כוס מים רותחים
1 כפית מלח, או לפי הטעם
½ כפית פלפל שחור
1 כפית כמון
½ כפית קינמון
2 ראשי שום שחור Eravital, חצויים לרוחב
הגשה:
גרגירי רימון
מעט עלי פטרוזיליה קצוצים

 

אופן הכנה:

  1. שוטפים ומסננים את הלוביה. שמים בסיר, מכסים במים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה, מסירים את הקצף שמצטבר למעלה, מכסים את הסיר ומבשלים כשעה עד שהלוביה מתחילה להתרכך. הבישול הסופי יהיה יחד עם הירקות.
  2. לקראת סוף בישול הלוביה מכינים את הירקות: מחממים את השמן בסיר סוטאז’ גדול שאפשר להכניס לתנור, ומטגנים את הבצל עד להזהבה קלה. מוסיפים את הסילאן, הכורכום והמלח ומערבבים. מסננים את הלוביה המבושלת ומוסיפים לסיר. מערבבים היטב ומשטיחים.
  3. מסדרים מעל הלוביה את הירקות, בקבוצות כמו אצלי, או כולם ביחד, כי בסוף הכל יתערבב.
  4. מוסיפים לכוס מים רותחים את כל התבלינים ומערבבים היטב. מוסיפים את תכולת הכוס לסיר (לא מערבבים בשלב זה), מכסים, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-25 דקות.
  5. מחממים תנור ל-200 מעלות.
  6. מורידים את מכסה הסיר, מערבבים קלות את הירקות, כדי שיקבלו את הנוזלים שבתחתית הסיר, מוסיפים לסיר את ראשי השום ומכניסים לחלק העליון של התנור. צולים כ-20 דקות, או עד שהירקות מתחילים להשחים.
  7. מפזרים מעל הקדירה גרגירי רימון ופטרוזיליה קצוצה ומגישים מיד.

 

הערות:

  • אפשר להחליף את הלוביה היבשה בכל תוספת אחרת שאוהבים, למשל אורז, קינואה, חיטה, פריקה, כוסמת וכו’.
  • התיבול הינו בגדר המלצה. לכו עם הטעמים שאתם אוהבים.
  • אפשר לבשל את הלוביה כמה ימים מראש ולשמור בקירור. בישול בסיר לחץ מזרז משמעותית את התהליך.
  • אפשר להחליף את השום השחור בשום רגיל. במקרה כזה מכניסים אותו לסיר יחד עם שאר הירקות כבר בשלב הבישול.
הדפסה
12 תגובות
  1. מיכל 2 שבועות לפני
    הגב

    נראה נהדר, אבל לא הבנתי איפה קונים את השום השחור..

    • אולגה טוכשר 4 ימים לפני
      הגב

      הי מיכל, הייתה תקלה באתר ורק עכשיו ראיתי את השאלה. מניחה שזה כבר פחות אקטואלי, אבל יש לינק בפוסט ליצרן של השום. ואפשר לקנות במרכז דרך כרמלה.

  2. עמית 2 שבועות לפני
    הגב

    המתכון מעולה!!!
    הכנתי אתמול עם תחתית קינואה ושום לבן, אפשר לשחק עם התבלינים והתיבול איך שאוהבים.
    הסיר חגיגי ומשמח, המראה והטעם קצרו הרבה מחמאות.
    תודה לך!

    • אולגה טוכשר 4 ימים לפני
      הגב

      הי עמית. מאוד שמחה שאהבתם את המתכון 🙂 שנה טובה!

  3. דניאלה ארזי 2 שבועות לפני
    הגב

    היי אולגה נראה מדהים, האם ניתן להשתמש בתמר מג’הול במקום תמר צהוב?

    • אולגה טוכשר 4 ימים לפני
      הגב

      הי דניאלה, הייתה תקלה באתר ורק עכשיו ראיתי את השאלה. מניחה שזה כבר פחות אקטואלי, אבל לדעתי אין שום בעיה.

  4. להבה 2 שבועות לפני
    הגב

    איזה רעיון יפה. האם התבשיל יכול לשבת על הפלטה?
    וגם מנסה להבין בדיוק את הקטע של הראש שום, הוא בעצם בתוך הקליפה אז בזמן האכילה צריך להתעסק להוציא מהקליפה?

    • אולגה טוכשר 4 ימים לפני
      הגב

      הי להבה, הייתה תקלה באתר ורק עכשיו ראיתי את השאלה. מניחה שזה כבר פחות אקטואלי, אבל התשובה היא כן. לגבי השום – כן, הוא די מתפרק בעצמו.

  5. DE ZUR-DVORKIN 7 ימים לפני
    הגב

    אם מחליפים את הלוביה באורז , האם מבשלים אותו קודם? או ששמים אותו עם כמות המים שלו ואת הירקות מעל?

    • אולגה טוכשר 4 ימים לפני
      הגב

      הי, הייתה תקלה באתר ורק עכשיו ראיתי את השאלה. מניחה שזה כבר פחות אקטואלי, אבל התשובה היא – מבשלים קודם חצי דרך

  6. יערה יום 1 לפני
    הגב

    הקדרה יצאה מעולה. הכנתי מצע מפריקה ירוקה והשתמשתי בשום רגיל ובתמרים בשלים. תודה!

    • אולגה טוכשר 9 דקות לפני
      הגב

      הי יערה, שמחה לשמוע שאהבת 🙂 שנה טובה!

השאר תגובה

אולי יעניין אותך גם