מצד אחד, החגים הארוכים סוף סוף הסתיימו. מצד שני, הסגר עדיין כאן. וזה אומר שמדינת ישראל ממשיכה לאפות! כי נאמר כבר כל כך הרבה על הקשר בין מצב רוח לפחמימות, שלא בא לי אפילו לפתוח את הנושא. אני מסכימה בשתיקה ומציעה לכם מתכון חדש שניסיתי בסופ"ש האחרון ויצא פגז – לחמניות בייגל.
קראתי להן ככה, כי מכינים אותן כמו שמכינים בייגל – לפני האפייה מבשלים את הלחמניות לזמן קצר ממש במים רותחים עם סודה. השלב הזה מוסיף התעסקות מסוימת, ממש בקטנה, אבל מביא איתו בונוס אדיר. מתקבלות לחמניות רכות-רכות עם קראסט פריך מטורף! חובה לכל מי שאוהב ביס קראנצ'י רועש 😊.
ההכנה לא מסובכת – כל מי שעובד עם בצק שמרים יתמודד איתה בלי שום בעיה. וגם מתחילים יצליחו. אפשר להכין את הבצק גם בלי מיקסר. פשוט תצטרכו ללוש אותו ארוכות עד שהוא יהפוך לאחיד, רך ומעט דביק. אגב, לישה ידנית טובה לשרירי הזרועות 😊 אחרי הבישול הלחמניות יהיו מאוד דביקות ועדיין לא ייראו מושלמות, וזה בסדר גמור. לא להיבהל! כל פגם ייעלם בזמן האפייה.
הלחמניות יתפחו, יתעגלו ויקבלו גוון וקראסט משגע. אני קישטתי אותן בשומשום, פרג ופשתן. רשמתי בהערות עוד כמה אופציות, כדי שתוכלו להתאים קישוט לטעם האישי. כל מי שרוצה לראות את תהליך ההכנה המצולם, מוזמן אליי לאינסטגרם – כל הסרטונים יהיו בסטוריז ובהיילייט בשם לחמניות בייגל.
אני הפעם הכנתי אותן מקמח לבן, כי נגמר לי הכוסמין. אבל אתם לגמרי מוזמנים להשתמש בקמח כוסמין לבן או מלא לגרסה בריאה יותר. ייתכן ותצטרכו קצת פחות מים – תקראו את ההסבר שלי בהערות.
כמו שאמרתי, לחמניות בייגל יוצאות רכות ואווריריות מבפנים עם קראסט פריך בטירוף מבחוץ. הן טעימות, כמו שרק פחמימה טרייה וחמה יכולה להיות 😊 כיף להכין אותן והכי כיף לאכול. אפשר להקפיא בלי שום בעיה. מקווה שנשארו לכם כוחות אחרי החגים לנסות אותן. אם אתם מכינים, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. שיהיה בתאבון!
מחפשים עוד מתכונים של לחמניות טבעוניות? נסו את:
לחמניות בייגל
אז מה היה לנו?
מרכיבים ל-12 לחמניות בינוניות:
בצק:
700 גרם (5 כוסות) קמח לבן / כוסמין
2 כפיות שמרים יבשים
1 כף סוכר
30 גרם (3 כפות) שמן זית / שמן קנולה / שמן קוקוס
440 מ"ל (2/3 1 כוס + 2 כפות) מים פושרים, או קצת יותר בהתאם לסוג קמח (ראו את ההערות)
1 כפית מלח
בישול לחמניות:
2 ליטר מים
3 כפות סודה לשתייה
הברשה וקישוט:
2 כפות מים חמים + 1 כפית מייפל או סילאן
שומשום / פרג / פשתן
אופן הכנה:
- מכינים את הבצק: שמים בקערת מיקסר עם וו לישה את הקמח, השמרים, הסוכר והשמן ומערבבים. מוסיפים את המים ולשים תחילה במהירות נמוכה ואז בינונית במשך כ-6-7 דקות, עד שנוצר בצק אחיד, רך ומעט דביק. מוסיפים את המלח ולשים עוד דקה. אם הבצק קצת יבש, מוסיפים בהדרגה עוד קצת מים. אם הבצק דביק מדי, מוסיפים קצת קמח. משמנים את הידיים, מוציאים את הבצק מקערת המיקסר ומקבצים לכדור. מעבירים לקערה משומנת, מכסים ומתפיחים במקום חמים כשעה, או עד להכפלת הנפח.
- מעצבים את הלחמניות: משמנים נייר אפייה (בינתיים בלי תבנית. על הנייר הזה נניח את הלחמניות המעוצבות לפני הבישול). מוציאים את הבצק שתפח מהקערה למשטח עבודה מקומח ולשים כדי להוציא את בועות האוויר. מחלקים ל-12 חלקים שווים (כל לחמנייה שוקלת 100 גרם). לוקחים חתיכת בצק ומשטחים אותה קלות בעזרת האצבעות. מכניסים את קצוות הבצק פנימה כלפי המרכז, ואחר כך עוד פעם אחת, תוך כדי מתיחה עדינה, והופכים – בצורה כזאת מתקבלת לחמנייה עגולה (אפשר לראות את התהליך המצולם באינסטגרם שלי). ממשיכים עם יתר הבצק. מסדרים את הלחמניות המוכנות על גבי נייר האפייה המשומן ומכסים בניילון נצמד או מגבת. מתפיחים שנית בזמן שמחכים להרתחת מי בישול.
- מכינים סיר בישול: מביאים את המים לרתיחה, מוסיפים את הסודה לשתייה ומערבבים.
- מחממים תנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
- כשהמים רתחו, טובלים את הלחמניות בנגלות של שלוש-ארבע, כדי שלא יידבקו אחת לשנייה, למשך 10-15 שניות. הלחמניות צפות ממש מהר. מוציאים בעזרת כף מחוררת ומסדרים על גבי תבנית האפייה. הלחמניות ייראו קצת מכווצ'צ'ות בשלב הזה, וזה בסדר גמור!
- חורצים בחלקן העליון של הלחמניות 1-2 חריצים לא עמוקים מדי בעזרת סכין חדה. מברישים את הלחמניות בתערובת מים ומייפל או סילאן ומפזרים קישוט לפי הטעם האישי. אופים כ-30 דקות, או עד שהלחמניות תופחות ומזהיבות.
- מוציאים מהתנור ומגישים. שומרים בשקית אטומה לאחר שהלחמניות התקררו לגמרי.
הערות:
- אפשר להשתמש בקמח לבן רגיל או קמח כוסמין לבן או מלא. במקרה הזה תצטרכו קצת פחות מים. ממליצה באופן כללי להוסיף את המים בהדרגה, עד שנוצר בצק רך ומעט דביק.
- אפשר להכין את הבצק בלי מיקסר – פשוט תלושו אותו הרבה זמן, לא פחות מ-7 דקות, עד שהוא נהיה אחיד, חלק ומעט דביק.
- אני הכנתי במקור חצי מכמות המתכון – 6 לחמניות. הן יצאו מעולות, לכן הכפלתי בשבילכם את הכמויות מראש. אם 12 לחמניות זה יותר מדי, מוזמנים לחלק שוב את המתכון ב-2. אבל אפשר גם להכין את הכמות הגדולה ולהקפיא.
- אפשר להתפיח את הבצק בלילה במקרר.
- אפשר לקשט את הלחמניות בהתאם לטעם האישי. אופציות נוספות: מלח גס, גרעיני חמנייה, גרעיני דלעת, תערובת זרעים וגרעינים. אפשר לא לקשט בכלל.
4 תגובות
היי, לא ממש הצלחתי להבין את זמן ההתפחה השניה. לוקח למיים לרתוח בערך רבע שעה. זה מספיק?
הי הילה. כן, זה מספיק. רק אל תשכחי לכסות שלא יתייבשו. בהצלחה 🙂
אפשר גם להכין מאותו בצק ממש בייגלים ולא לחמניות?
לא ניסיתי. לדעתי פחות מתאים