בורש טבעוני

מאת אולגה טוכשר
פברואר 17, 2021

בורש טבעוני

היו רגעים שחשבתי שהמתכון הזה יצטרך לחכות עוד שנה.. מזג האוויר נעשה פתאום כל כך חם, שלא היה שום הגיון לפרסם מתכון של מרק חורפי. אבל אז קרה מה שקרה היום, והנה אני כאן, עם מתכון מושלם של בורש טבעוני, שרק חיכה להתפרסם כאן 😊 כמו שנאמר, כל הדברים היפים באמת מתגלים בזמנם האיטי, הבלתי מתחשב.

בורש טבעוני
דש חמה מבית אמא

אני אסביר מה קרה: לפני קרוב לשנתיים, כשמפגשים אישיים עוד היו הדבר שבשגרה, נפגשתי עם עז תלם, חבר ובלוגר אוכל, האיש והכרובית. עשינו יחד קניות בשוק כפר סבא, ונכנסנו למטבח לסשן בישולים שבמסגרתו הכנתי את הבורש של אמא שלי בגרסה הטבעונית. וואו, כמה סטוריז העלינו אז. הכרחתי את עז לאכול שום חי. היה כיף ומצחיק. וכן – מדובר בבורש ולא בורשט!

בורש טבעוני
מרק ירקות עשיר

בדיוק ככה קוראים למרק המפורסם שעשה עלייה ארצה עם מיליון אנשים מברה”מ לשעבר. לכל מדינה הייתה גרסה משלה, אז אל תקפצו אם אתם מכירים אותו קצת אחרת. המכנה המשותף נשאר ללא שינוי – זה מרק ירקות עשיר וטעים אש, בצבע עמוק מהמם, על בסיס סלק, כרוב ועוד כמה חברים.

בורש טבעוני

במשפחה שלי מוסיפים גם גזר ותפוחי אדמה. אני משדרגת אותו גם בסלרי. בורש אמור להיות סמיך, משביע, מנחם. במקור נהוג להגיש אותו עם שמיר טרי ושמנת חמוצה. לדעתי השמנת מיותרת בלי קשר לצומא החלבי שלה. והכי חשוב – להגיש בצד לחם שמורחים עליו שום טרי, או לחמניות שום מיוחדות שנקראות פומפושקי (pompushki). נכון שזה שם חמוד? 🙂

בורש טבעוני
לקפוץ ראש לתוך הקערה הזו.. 🙂

אתם לא מבינים כמה זה טעים! וגם מאוד בריא, ללא גלוטן. ולחשוב שבתור ילדה שנים החרמתי את המרק הזה – איזה בזבוז.. בורש פשוט להכנה, וגם די זריז. אתם חייבים לנסות אותו, וגם ללמוד לבטא נכון את שמו 😊 אגב, עז תלם הכין מרק כרובית מטוגנת שווה ברמות, ותוכלו לראות את המתכון בבלוג הנהדר שלו. וגם, בורש הוא רמז עבה לשבוע רוסיה שיהיה כאן עוד מעט. זהו, אם אתם מכינים את הבורש הטבעוני, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם.  שיהיה בתאבון!

מחפשים עוד מתכוני מרקים טבעוניים? נסו את:

מרק שעועית לבנה יווני – פסולאדה

מרק קאו סוי תאילנדי

מרק פריקה

מרק לזניה

מרק חרירה ללא גלוטן

 

בורש טבעוני

אז מה היה לנו?
מרכיבים לסיר גדול, אצלי בקוטר 26 ס”מ:
3 תפוחי אדמה בינוניים, קלופים
2-3 עלי דפנה (אופציונלי)
1-2 כפות שמן זית / שמן צמחי אחר
3 סלקים טריים בינוניים, קלופים
2 גזרים גדולים, קלופים
1/2 כרוב לבן
1-2 כפות שמן זית
1 בצל גדול, קלוף
2-3 מקלות סלרי
200 גרם (2 קופסאות קטנות) רסק עגבניות
2 כפיות מלח, או לפי הטעם
1 כפית פלפל שחור
2-3 כפות מיץ לימון, או לפי הטעם
1 צרור שמיר

 

אופן הכנה:

  1. מכינים את כל הירקות: חותכים את תפוחי האדמה לקוביות בינוניות, מגרדים את הסלק והגזר בפומפייה גסה, חותכים את הכרוב לרצועות דקות, את הבצל והסלרי לקוביות קטנות, קוצצים את השמיר.
  2. ממלאים סיר במים לגובה 3/4, מכניסים פנימה את תפוחי האדמה ועלי הדפנה, מכסים ומביאים לרתיחה.
  3. במקביל מחממים את השמן במחבת, מוסיפים את הסלק והגזר ומטגנים תוך ערבוב במשך כ-5 דקות, או עד שהירקות מתערבבים ומתחילים להתרכך.
  4. כשהמים רתחו, מוסיפים לסיר את תערובת הסלק והגזר (לא שוטפים את המחבת בינתיים), וגם את הכרוב, מערבבים וממשיכים לבשל ללא מכסה. במידת הצורך מורידים את הקצף שמצטבר על פני המרק.
  5. מוסיפים עוד שמן למחבת ומטגנים את הבצל והסלרי תוך ערבוב עד להזהבה קלה. מוסיפים את רסק העגבניות, מערבבים ומטגנים עוד 2 דקות.
  6. מוסיפים את תערובת הבצל, הסלרי והרסק לתוך סיר המרק ומערבבים. מתבלים, טועמים ומתקנים את התיבול לפי הטעם האישי.
  7. מבשלים את המרק כ-20 דקות נוספות, ללא מכסה. מדי פעם מערבבים. מכבים את הלהבה כשכל הירקות רכים.
  8. מוסיפים מיץ לימון ושמיר, מערבבים ומגישים. מומלץ עם לחם ושום.
  9. שומרים בכלי אטום במקרר.

 

הערות:

  • אם רוצים מרק יותר סגול מאשר אדום, מוסיפים עוד סלק מגורד אחד.
  • התיבול של הבורש המסורתי מאוד מצומצם: מלח, פלפל, לימון ושמיר. אם אתם רוצים לגוון, אתם מוזמנים, אבל זה כבר לא יהיה בורש אמיתי J
  • אם אתם ממש לא אוהבים שמיר, אפשר להשתמש במקומו בפטרוזיליה או כוסברה.
  • אפשר לוותר לגמרי על מיץ הלימון. אבל לדעתי החמיצות הזו מבורכת מאוד.
  • מרק בורש הכי טעים למחרת.
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב email
Email
שיתוף ב print
Print

4 תגובות

  1. היי אולגה,כבר שנים זוממת להכין מרק בורשט והנה המתכון שלך הוא ההזדמנות שלי . יכולה להעריך כמה ליטר / כוסות מים לשים ? לא בטוחה שגודל הסיר שלי שווה לשלך

השאר תגובה

יכול לעניין אתכם גם:
מאת אולגה טוכשר
יוני 16, 2021
קארי נודלס טבעוני עם טופו וירקות זו מנה קיצית, צבעונית וכיפית: טעימה, בריאה, מזינה, מלאה בחלבון מהצומח ומאוד פשוטה להכנה
מאת אולגה טוכשר
מאי 31, 2021
פאי ליים טבעוני זה קינוח קיצי קלאסי – טעים ומרענן, ללא אפייה, עם מלית קרמית עשירה, חמצמצה ומתקתקה בו זמנית, זריז ופשוט הכנה
מאת אולגה טוכשר
מאי 20, 2021
תבשיל קינואה טבעוני עם עדשים וירקות זה ארוחה טעימה, בריאה, מזינה, ללא גלוטן ומלאה בחלבון מהצומח, שמכינים בזריזות ובקלות
מאת אולגה טוכשר
מאי 15, 2021
עוגת גבינה טבעונית קרה ללא תוספת סוכר זאת עוגה טעימה, חגיגית, עדינה ופשוטה להכנה שמתאימה גם לכל מי שנמנע מצריכת סוכר
מאת אולגה טוכשר
מאי 10, 2021
עוגת גבינה טבעונית קרה עם פטל זה קינוח שבועות טעים, יפה ולא מסובך להכנה. העוגה יוצאת במרקם קרמי ומתיקות עדינה, והיא תכבוש את כולם
מאת אולגה טוכשר
מאי 9, 2021
פסטה טבעונית צבעונית בסיר אחד זו מנה שמתאימה בול לשולחן שבועות: טעימה, מוקרמת ועשירה, יפה ומגרה, וגם ממש פשוטה להכנה