כל מי שאי פעם טייל ביוון, בטוח שמע על גירוס. זה אחד המאכלים המפורסמים. לכן לא היה לי ספק שבשבוע יוון בפרויקט "אוכלים את העולם בלי לצאת מהבית" תהיה גרסת גירוס טבעוני, שזה בעצם מעין שווארמה יוונית.
ביוון מכינים אותה בדרכים שונות ומשתמשים בסוגי בשר שונים, שלא בא לי להרחיב עליהם. אבל הסוד של המאכל הזה הוא בסופו של דבר בשילוב של מרינדה ושומן. לכן יחסית קל לטבען אותו. ביוון מגישים גירוס בפיתה יוונית מיוחדת, ובארץ אפשר להגיש בפיתה או בלאפה. אני יצרתי קיבוץ גלויות שלם והגשתי מנה יוונית בפיתה עירקית.
כי עם כל הכבוד למעטפת, מה שעושה את כל המנה, זה מה שנמצא בפנים. ובפנים יש ציזיקי טבעוני מושלם וכמות נדיבה של שווארמה עסיסית ושחומה, מלאה בטעמים, ועשויה משבבי סויה. כך שהמנה המפנקת הזו היא גם פצצת חלבון מהצומח.
כמו שאמרתי, למרינדה יש תפקיד חשוב. גם בהכנת גירוס מקורי, ובטח ובטח בגרסה הטבעונית. לשבבי סויה אין טעם משלהם, וגם אין בהם שומן. לכן אלה שני הדברים שצריך להוסיף כדי לקבל גירוס טעים.
אני די מאוהבת בשבבי סויה. זה מקור חלבון טוב, נגיש ולא יקר. אפשר להלביש עליו מלא טעמים, ויש לו מרקם "בשרי" נגיס. השתמשתי בו במוקפצים, ובמתכון הזו הוא מתפקד מעולה כתחליף עוף.
ההכנה של גירוס פשוטה, רק דורשת קצת זמן השרייה. ברגע שנתחי הסויה מושרים, הכל מתקדם צ'יק צ'ק: מטגנים ומגישים. ממש ממליצה לא לדלג על תוספת ציזיקי – זה מעיף את המנה לשמים, ומוסיף לכל ביס עסיסיות וטעם רענן.
מקווה מאוד שעשיתי לכם חשק להכין את הגרסה הטבעונית של גירוס. זה טעים, מיוחד, מפנק ולא מסובך להכנה. זו מנת חלבון מושלמת, לא הכי רזה, אבל מאוד מאוד שווה. טעם של יוון בלי לצאת מהבית 😊 אם אתם מכינים, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. שיהיה בתאבון!
מחפשים עוד מתכונים יווניים טבעוניים? נסו את:
סקורדליה – ממרח תפוחי אדמה ושום
עלי גפן ממולאים באורז מלא וקינואה
גירוס טבעוני – שווארמה יוונית
אז מה היה לנו?
מרינדה ל-2 מנות:
1 כפית זרעי כוסברה
1 שן שום
גרידה מלימון אחד
2 כפיות פפריקה מעושנת
קורט שבבי צ'ילי (אופציונלי)
1 כפית אורגנו יבש
½ כפית מלח
¼ כפית פלפל שחור
60 מ"ל (1/4 כוס) שמן זית
2 כפות מיץ לימון
1 כוס שבבי סויה יבשים, מושרים במים רותחים ל-15 דקות
שמן לטיגון
מעט מיץ לימון
הגשה:
לאפה / פיתות
עגבניה, פרוסה
בצל סגול, פרוס דק לחצעי טבעות
ציזיקי טבעוני
שמן זית
אופן הכנה:
- מכינים את המרינדה: שמים במעבד מזון או במכתש את זרעי הכוסברה, השום, גרידת הלימון, הפפריקה, האורגנו, מלח ופלפל ומרסקים / כותשים לתערובת אחידה. מוסיפים את שמן הזית ומיץ הלימון וממשיכים לערבב למרינדה אחידה.
- מסננים וסוחטים את שבבי הסויה. מעבירים לקערה, מוסיפים את המרינדה ומערבבים היטב, עד שכל השבבים מכוסים היטב. מעבירים למקרר לשעה לפחות, אפשר גם יותר. הטעמים יהיו חזקים יותר ככל ששבבי הסויה יהיו יותר זמן במרינדה.
- מחממים שמן במחבת (לא להתקמצן – אחרת הגירוס יהיה יבש) ומטגנים את שבבי הסויה בנגלות בצורה כזו שבכל פעם תהיה רק שכבה אחת של השבבים במחבת – זה חשוב להשחמת הגירוס. ממשיכים עם יתר הכמות. טועמים ומתקנים את התיבול.
- מגישים מיד עם פיתות, עגבניות, בצל, שמן זית וציזיקי טבעוני.
הערות:
- אפשר להכין גירוס גם מטופו קשה או מפטריות חתוכות גס. סוד הטעם הוא במרינדה.
- מומלץ לטגן את הגירוס בכמות יחסית נדיבה של שמן, כי שבבי סויה נוטים להתייבש.
- אפשר לשדרג את המנה ולהוסיף בצל מטוגן.
10 תגובות
מת כון נהדר תודה רבה. שאלה: איך את סוחטת טוב את שבבי הסויה? אני תמיד מרגישה שאני לא מצליחה לסחוט היטב
סוחטת בין כפות הידיים. תעשי את המיטב, מקסימום זה יתייבש בטיגון
אפשר לאפות במגש תנור שכבה אחידה ולפזר שמן עליה?
הי איריס. זה אפשרי, אבל זה יצא הרבה יותר יבש
מתכון מעולה. הכנתי עם 300 גר טופו. קרעתי אותו באצבעות לפיסות בגולה של הסויה. קרעתי, ולא חתכתי, כי זה מייצר שטח פנים גדול יותר לספיגת המרינדה.
השריתי כמה שעות.
ניסיתי לטגן אבל החתיכות לא נהיו קריספיות, אז פיזרתי על נייר אפייה בתבנית ואפיתי ב-180 מעלות בחלק העליון שח התנור וייצא מצויין.
הי מירי, שמחה מאוד שאהבת 🙂
האם ניתן להכין עד שלב המרינדה מראש ולשמור במקרר עד למחרת, ואז לטגן?
הי, לגמרי אפשרי.
וואוווו!
הכנתי אתמול לבעלי ול2 חברים שבאו אלינו (אף אחד מהם לא טבעוני..) והם עפוווו על המנה הזאת. בעלי לא אוהב בד"כ שבבי סויה וזה היה לו סופר טעים. הכנתי גם לחם יווני (לאפה גמישה כזאת.. ממש קל להכנה – חפשו food by maria) יחד עם זה ויצא מושלם, לגמרי מתכון שאנחנו מאמצים.
צריך ממש להיזהר לא לייבש לשבבי סויה את הצורה במחבת.. בנגלה הראשונה טיגנו טיפהה יותר מידי.
אח"כ שמתי המוןן שמן זית והגשנו הכל טרי עם צזיקי מקשיו, עגבניות, בצל סגול וכוסברה.
איזה יופי! תודה עינת – שמחה מאוד שאהבתם 🙂