לא יכולתי לבחור מתכון טוב יותר להתחיל איתו את מרתון שבועות 2021. אומנם יש יותר משבועיים עד החג, אבל אני אומרת שתמיד כדאי להתחיל לבנות ולבדוק את התפריט מראש. כדי שבערב החג יהיו רק הפתעות טובות 😊 כמו למשל לחמניות כוסמין טבעוניות במילוי "גבינה".
כי לכל אחד מגיע לקבל תבנית כזו בחג, לבצוע לחמנייה שמנמנה ואוורירית ולגלות בפנים הפתעת "גבינה" נמתחת בסגנון גאודה. והכי חשוב – כל אחד יכול להכין תבנית כזאת בבית בלי שום בעיה. גם אם אתם לא רגילים לעבוד עם שמרים, עכשיו זה הזמן והסיבה הטובה ביותר להתחיל לעשות זאת.
הכנתי את המתכון הזה בשיתוף תנובה, שלשמחתי הרבה גם השנה הולכת ומרחיבה את מלאי המוצרים הטבעויים שלה. הכנתי את הבצק על בסיס משקה סויה ללא תוספת סוכר שמתאים בול למאפים מלוחים, והופך את בצק השמרים לרך ועשיר יותר.
הלחמניות ממולאות בפתיתי "גבינה" בסגנון גאודה. אני ממש אהבתי שהיא נמסה ונמתחת באפייה, ומוסיפה למאפה טעם "גבינתי" מלוח מגניב. המילוי הזה הוא לגמרי שדרוג מהמם וחגיגי ללחמניות שמרים רגילות עם שום ועשבי תיבול.
התבנית שלי מרובעת ומספיקה ל-9 לחמניות, אז את שלוש הנותרות אפיתי בנפרד כלחמניות בודדות. גם אתם יכולים לאפות אותן בצורה כזו, או ללכת על תבנית מלבנית גדולה יותר.
לדעתי בגלל שמדובר במנה חגיגית שמיועדת לכבב בשולחן שבועות, דווקא כדאי להכין את הלחמניות בתבנית – זה נראה הרבה יותר מרשים ויפה.
אני בחרתי הפעם לזגג את הלחמניות בתערובת שמן זית, שום ושמיר. אבל כאן יש מקום למשחק: אתם יכולים לבחור לעשות את הזיגוג בלי השום, או להחליף את השמיר בעשבי תיבול אחרים שאתם מעדיפים.
כי לא משנה מה תבחרו, יצאו לכם לחמניות מושלמות: טעימות אש, בריאות יותר בזכות קמח כוסמין, אווריריות כמו ענן וארומטיות בטירוף. וכשכל אחד מהאורחים יהיה בטוח שזה השיא, תגיע גם הפתעת "גבינה" חמה ומותכת.
ולזה, חברים שלי, אני קוראת השיא 😊 חג שבועות נטול מוצרי חלב, אבל גדוש באוכל טוב בלי פשרות על הטעם. מקווה שעשיתי לכם חשק לנסות את הלחמניות האלה בחג. אם אתם מכינים, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק ובאינסטגרם. שיהיה חג שבועות שמח וטעים. ובינתיים – בתיאבון!
לחמניות כוסמין טבעוניות במילוי "גבינה"
אז מה היה לנו?
מרכיבים ל-12 לחמניות:
בצק:
240 מ"ל (1 כוס) משקה סויה ללא תוספת סוכר של תנובה ALTERNATIVE
50 גרם (1/4 כוס) סוכר לבן או חום
25 גרם שמרים טריים או 10 גרם (1 כף) שמרים יבשים
60 מ"ל (1/4 כוס) שמן
500 גרם (3.5 כוסות + 1 כף) קמח כוסמין לבן או מלא
1 כפית מלח
מילוי:
100 גרם (1/2 חבילה) פתיתים בסגנון גאודה של תנובה ALTERNATIVE
זיגוג שום שמיר:
3-4 כפות שמן זית
2-3 שיני שום, כתושות
2 כפות שמיר קצוץ
אופן הכנה:
- מכינים את הבצק: שמים בקערת מיקסר עם וו לישה את משקה הסויה בטמפרטורת החדר, הסוכר והשמרים וטורפים בעזרת מטרפה ידנית. מוסיפים את השמן והקמח ומעבדים במהירות נמוכה במשך 6-7 דקות. מוסיפים את המלח וממשיכים לערבל עוד כדקה, עד שמתקבל בצק אחיד ורך שמתנתק מהדפנות.
- משמנים קלות קערה, מקבצים את הבצק לכדי כדור, שמים אותו בתוך הקערה, מכסים ומתפיחים במקום חמים כשעה, או עד שהוא מכפיל את נפחו.
- מעבירים את הבצק על משטח העבודה ולשים כדי להוציא את האוויר. אם הוא דביק מדי, מוסיפים ממש קצת קמח. מחלקים את הבצק ל-12 חלקים שווים במשקל 70 גרם ומכדררים.
- משמנים קלות את תבנית האפייה.
- משטחים כדור בצק לעיגול, שמים במרכז כף מהמילוי, וסוגרים את העיגול למעין שקית. מהדקים היטב ומכדררים שוב לצורת כדור. ממשיכים עם יתר הבצק והמילוי. מסדרים את הכדורים בתוך התבנית עם התפר כלפי מטה. מכסים במגבת ומתפיחים כ-15 דקות.
- מחממים את התנור ל-180 מעלות.
- משמנים קלות את החלק העליון של הלחמניות ואופים כ-30-35 דקות, או עד שהלחמניות תופחות ומשחימות יפה. אם הן משחימות מהר מדי בחלק העליון, מכסים את התבנית בנייר כסף וממשיכים לאפות.
- מכינים את הזיגוג: מערבבים בקערית את מרכיבי הזיגוג לעיסה אחידה.
- מוציאים את הלחמניות מהתנור ומברישים בנדיבות בזיגוג.
- מגישים מיד או מצננים ושומרים בתוך שקית.
הערות:
- אפשר להשתמש בקמח כוסמין לבן או מלא. אפשר גם בקמח לבן רגיל.
- יכול להיות שתצטרכו קצת פחות או קצת יותר משקה סויה. תתחילו מהכוס, ואם הבצק לא מספיק אחיד ורך, תוסיפו בהדרגה עוד 1-2 כפות של המשקה. אם להפך הבצק דביק מדי, תוסיפו ממש קצת קמח.
- אפשר להחליף את הסוכר ב-2-3 כפות סירופ מייפל.
- אפשר להחליף את השמיר בעשבי תיבול שאתם אוהבים. אפשר להכין את הזיגוג בלי השום. אפשר לפזר מעל מלח גס.
9 תגובות
האם אפשר להחליף את השמרים במחמצת?
האם אפשר להחליף את השמרים במחמצת/אבקת אפייה או כל דבר אחר?
האם אפשר להחליף את חלב הסויה בחלב צמחי אחר?
מחמצת כן, רק לא יכולה להגיד איזה כמות כי לא ניסיתי. אבקת אפייה ממש לא. לגבי חלב צמחי – חיובי 🙂
יש תחליף לא מסחרי ללא גלוטן? למשל קמח טף, תירס אורז ועו…
לא ניסיתי..
היי, לגבינה הזאת אין ריח מוזר? פשוט ממש באלי להכין אבל כל גבינה בלי חלב שניסיתי, היה לה ריח שלא סבלתי.. תודה!!
הי, לדעתי אין שום ריח מוזר, אבל כמובן זה עניין סובייקטיבי. מה שלא מריח לי עלול להריח לך מוזר…
היי אפשר ללא המילוי בפנים?
יוצא אותו הדבר?
כן,בהחלט