בואו נגיד התחשק לכם קיש. ונגיד לא בא לכם להתעסק עם הכנת בצק, או אולי אתם בכלל נמנעים מגלוטן. אז במיוחד לתרחיש כזה, שביננו הוא לא כזה נדיר, נוצר פטנט מגניב של הכנת קלתית קיש מאורז! כן-כן, הכנתי קיש אורז טבעוני ללא גלוטן עם מלית טופו, שעועית ירוקה ועגבניות שרי.
אם הירקות שבמלית נראים לכם רנדומליים – התחושה שלכם נכונה. החזון היה להשתמש בברוקולי, אבל הסתבר שהדבר הירוק הזה במקפיא שחשבתי שהוא ברוקולי היה בכלל שעועית ? קורה לטובים שביננו. וזה רק ממחיש את הנקודה שאפשר להשתמש במלית במגוון שלם של ירקות. פירטתי אותם למטה בהערות למתכון.
עוד דבר מעולה בקיש הזה שאפשר להשתמש בהכנתו לא רק באורז טרי שמכינים במיוחד, אלא גם בשאריות אורז. אגב, אפשר להשתמש גם באורז לבן מכל סוג וגם באורז מלא.
הכנת הקיש הזה פשוטה יותר מכל קיש רגיל, כי כאמור אין התעסקות עם בצק פריך, אפייה עיוורת וכל הווג'ראס הזה. פשוט מהדקים את תערובת האורז לתבנית וממשיכים הלאה בחיים. מה שמחזיק את קלתית האורז ומונע את ההתפרקות שלה בזמן האפייה זה ביצת צ'יה – תערובת זרעי צ'יה ומים. זרעי צ'יה מוסיפים אלמנט בריאותי, וגם מלא נקודות שחורות חינניות למדי ?
אני מקווה שכבר הרגשתם כמה שהקיש הזה בריא: הוא לא מכיל גלוטן (תשתמשו באורז מלא לתוצאה דיאטטית יותר), הוא מלא בחלבון מהצומח וכמעט ולא מכיל שומן. הירקות מוסיפים סיבים תזונתיים, וכל האירוע כולו טעים, משביע ומזין. וגם נראה מעולה.
קלתית האורז נעשית באפייה פריכה וקראנצ'ית ומזכירה תהדיג פרסי – האורז השרוף בתחתית הסיר. ואם תטבלו פרוסות קיש ברוטב סויה – זה גם מזכיר סושי ? בקיצור, אני די מאוהבת בפטנט הקלתית הזו, והולכת להכין אותה מלא. מקווה שעשיתי גם לכם חשק לנסות: זה טעים, בריא וקל להכנה. אם אתם מכינים, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. שיהיה בתאבון!
מתכון קיש אורז טבעוני ללא גלוטן עם טופו וירקות
מרכיבים לתבנית קיש בקוטר 24 ס"מ:
קלתית אורז:
3 כוסות אורז מבושל מכל סוג (1.5 כוסות אורז לא מבושל)
2 כפות גדושות זרעי צ'יה
7-8 כפות מים
3 כפות שמן
½ כפית מלח או לפי הטעם
מלית:
340 גרם (1 חבילה) טופו משי (סילקן טופו)
80 מ"ל (1/3 כוס) חלב צמחי לא ממותק (אצלי סויה)
½ כפית כורכום
½ כפית כמון (אופציונלי)
½ כפית מלח (מומלץ מלח הודי שחור)
2 כפות גדושות שמרי בירה + לפיזור לפני האפייה
תוספות:
חופן נדיבה של שעועית ירוקה מופשרת
7-8 עגבניות שרי חצויות
אופן הכנה:
- מחממים תנור ל-180 מעלות. משמנים היטב את תבנית הקיש.
- מכינים את הקלתית: שמים בקערה קטנה את זרעי הצ'יה והמים, מערבבים היטב ומשאירים ל-5 דקות עד לקבלת תערובת סמיכה.
- שמים את האורז בקערה גדולה: אם בישלתם במיוחד, תנו לו טיפה להתקרר שלא תקבלו כוויות, ואם משתמשים בשאריות – תשברו אותו טוב טוב שלא יהיה גוש אורז. מוסיפים לקערה את תערובת זרעי הצ'יה, השמן והמלח ולשים היטב בעזרת ידיים רטובות עד שמרגישים שהתערובת מתחילה להיות דביקה.
- מעבירים את האורז לתבנית הקיש ומהדקים לתחתית ולדפנות בעזרת ידיים רטובות או תחתית כוס משומנת. המסה אמורה להיות דביקה, ולא תהיה בעייה להצמיד אותה לתבנית. הקלתית אמורה להיות יחסית עבה.
- אופים את הקלתית כ-25 דקות עד שהיא מתייצבת ומתחילה להזהיב.
- בינתיים מכינים את המלית: מסננים את הטופו מהנוזלים ומעבירים לקערת מעבד מזון או בלנדר. מוסיפים את החלב הצמחי, התבלינים ושמרי הבירה וטוחנים לתערובת אחידה ויחסית סמיכה.
- יוצקים את המלית לתוך הקלתית החצי אפויה ומיישרים.
- מפזרים מעל בצורה חופשית את השעועית הירוקה ומשבצים בין לבין עגבניות שרי. מפזרים עוד כף שמרי בירה.
- אופים את הקיש כ-25 דקות עד שהוא מזהיב ומתייצב, אך עדיין טיפה רוטט במרכז. הוא יתייצב לגמרי אחרי הקירור.
- חותכים ומגישים. שומרים בכלי אטום במקרר.
הערות:
- הכי טוב להשתמש באורז שזה עתה בושל, כי הוא חם, רך ודביק. אבל גם שאריות אורז יעשו את העבודה. אפשר להשתמש גם באורז לבן מכל סוג וגם באורז מלא.
- אל תילחצו מכמות זרעי צ'יה ומים: מדובר בתחליף ביצים, וכל מה שצריך זה להגיע לתערובת סמיכה ודביקה שתגרום לאורז להיות יותר דביק ונוח לעבודה.
- הכי טוב להשתמש בטופו משי, אבל גם טופו קשה רגיל יעשה את העבודה. טטחנו אותו היטב לתערובת חלקה, ואם היא יוצאת סמיכה מדי, תוסיפו עוד כמה כפות חלב צמחי.
- אל תוותרו על שמרי הבירה – הם מוסיפים לקיש טעם "גבינתי".
- אפשר להכין את הקיש עם כל תוספת שאוהבים: פרחי ברוקולי או כרובית, עלי תרד או קייל, אפונה, רצועות גמבה, רצועות דקות של גזר, סלק, בטטה, דלעת או זוקיני. אפשר להשתמש בעצם בכל ירק שלא לוקח לו יותר מדי זמן להתרכך באפייה.
מחפשים עוד מתכוני קיש או פשטידה טבעוניים? נסו את:
6 תגובות
נראב מתכון מהמם!
שמרי בירה זה רק עם גלוטן
תודה רבה! לא ידעתי… למה בעצם יש בזה גלוטן?
מתכון מעניין וינוסה בשמחה.
האם אפשר להשתמש בקרם סויה/נוזל סויה במקום חלב צמחי?
תודה מראש על התשובה
הי גילה. לא בטוחה שאני יודעת מה זה נוזל או קרם סויה…
אוי, אני מתנצלת. טעיתי טעות קשה. הכוונה היתה כמובן לנוזל קוקוס או קרם קוקוס. איתך הסליחה!!! אני אודה לך מאוד אם תתקני את השאלה שלי.
כן, אין שום בעיה עם נוזל או קרם קוקוס 🙂