יום רביעי, 15 ביוני 2016

גאלט משמשים ושקדים

גאלט הוא מאפה צרפתי - מעין עוגה כפרית פתוחה, קיצית, קלילה וכיפית. בעבר הכנתי גאלט מקמח מלא ושיבולת שועל במילוי ממרח לוטוס, אגסים ושקדים. הפעם התפקיד הראשי שייך למשמש, אחד מפירות הקיץ האהובים.
אם חסר לכם בעין קצת לבן, זה כי גם את המתכון הזה צילמתי יחד עם נטע. יותר נכון – נטע צילמה, ואני הכנתי, דגמנתי ידיים בזויות בלתי אפשריות וניסיתי להחזיר את הבית למצבו הטבעי :) לפני כמה פוסטים יכולתם לראות את פרי שיתוף הפעולה הראשון שלנו – עוגת שוקולד חגיגית עם קצפת, ציפוי שוקולד ודובדבנים. ובקרוב יגיע מתכון חדש נוסף ויש לומר מרגש. ספויילר – תחשבו חמוץ-מתוק.
כמו שאמרתי, גאלט זה קינוח פשוט מאוד שאפשר להכין תוך כדי תנועה, ללא היערכות נפשית ולוגיסטית מראש. חומרי הגלם בסיסיים וזמינים, מלית ניתנת לשינוי בהתאם למה שיש לכם בשלוף בבית. אין משמשים? לכו על שזיפים, נקטרינות, תפוחים, אגסים, דובדבנים ואפילו ענבים ומנגו.
מה שמפריד ביניכם לעוגה סופר פריכה, שחומה ומתוקה, הן 10 דקות עבודה. תוסיפו לזה אפייה לא ממושכת במיוחד, והגאלט כולו שלכם, מוכן להיחתך ולממש את יעודו בליווי איזה כדור גלידה.
ואם אין גלידה, גם לא נורא. הגאלט טעים מאוד בזכות עצמו. שמנת מתוקה יחד עם חמאה נותנות פריכות, שכבת ריבת משמשים והפירות עצמם אחראיים על מתיקות, ושקדים וסוכר חום מוסיפים קראנץ' וקונטרה לטקסטורה הרכה של הפרי האפוי. ללא ספק מדובר בקינוח מעולה. אני ונטע נשמח מאוד לשמוע איך יצא לכם. בתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים לעוגה בקוטר כ- 25 ס"מ:
210 גרם (1/2 1 כוסות) קמח
¼ כפית מלח
¼ כפית אבקת אפייה
120 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות
2 כפות שמנת מתוקה + 1 כף שמנת מתוקה להברשה
3-4 כפות ריבת משמשים
5-6 משמשים חתוכים לפלחים קטנים
חופן שקדים פרוסים
1 כף סוכר חום בהיר


אופן הכנה:
  1. מניחים בקערת מעבד מזון קמח, מלח, אבקת אפייה וחמאה ומערבבים בפולסים קצרים עד לקבלת תערובת פירורית יבשה.
  2. מוסיפים שמנת מתוקה וממשיכים לערבב בפולסים קצרים עד לקבלת גושי בצק גדולים.
  3. מעבירים את הבצק על השיש, מקבצים לכדור, לוחצים ע"מ ליצור דיסקית שטוחה יותר, מניילנים ומעבירים לקירור של 1/2 שעה.
  4. מחממים תנור ל- 200 מעלות.
  5. מוציאים את הבצק מהמקרר ומרדדים על גבי נייר אפייה לעיגול בקוטר כ- 30 ס"מ ועובי כ- 3-4 מ"מ. מעבירים יחד עם נייר האפייה לתבנית.
  6. בעזרת פלטה קטנה או כף מורחים ריבת משמשים במרכז הבצק ומשאירים שוליים נקיים של כ- 5 ס"מ.
  7. מסדרים משמשים מעל הריבה, מקפלים את השוליים הנקיים מעליהם ומהדקים בעדינות. מורחים את השוליים בשמנת ומפזרים מעל הגאלט סוכר חום ושקדים פרוסים.
  8. אופים במשך כ- 35-40 דקות, או עד שהגאלט מזהיב.
  9. מצננים, חותכים ומגישים. 
  10. שומרים במקרר בכלי אטום.



הערות:
  • את השלבים 1-2 אפשר לבצע גם ידנית.
  • הבצק מאוד פריך ועדין. תעבירו את הגאלט מנייר האפייה על צלחת הגשה בעדינות.
  • מומלץ להשתמש בפירות קשים ולא בשלים מדי ע"מ שישמרו על צורתן אחרי האפייה.
  • אפשר להחליף את המשמשים בנקטרינות, אפרסקים, שזיפים, תפוחים או אגסים.
  • אפשר להחליף את ריבת המשמשים בכל ריבה אחרת או ממרח שאוהבים.
  • מומלץ להגיש את הגאלט עם כדור גלידת וניל בצד.


6 תגובות:

  1. נראה מעולה וקיצי כל כך!

    השבמחק
  2. מושלם! כמה בא ליייייי
    והצילומים מעולים

    השבמחק
  3. מלכה! מקסים ואיזה יופי של צבע(:

    השבמחק
  4. הי אולגה,
    רוצה לספר לך שהכנתי בשבועות את עוגת הגבינה עם התפוחים המקורמלים, לפי המתכון שלך. (גילוי נאות, החלפתי את הגבינה השמנה לגבינה לבנה 5% שומן). יצאה עוגה מרשימה במראה ומדהימה בטעמה. אפילו חברה שלי הזמינה ממני את העוגה הזאת ליום הולדתה.
    כל כך שמחה שהכנתי אותה, וכל כך שמחה שגיליתי את הבלוג שלך. :)

    השבמחק
    תשובות
    1. הי איילה, ברוכה הבאה! איזה כיף לשמוע כאלה תגובות! אם צילמת את העוגה, מוזמנת להעלות לדף שלי בפייס. ככה אוכל להשוויץ גם לאחרים :)

      מחק
  5. מרוב שהיא נחטפה, לא הספקתי לצלם. פעם הבאה - מבטיחה.

    השבמחק