יום שלישי, 1 בנובמבר 2016

מאפה שושני שמרים עם בטטה וטימין

מאפי שמרים זה תמיד רעיון מצוין, במיוחד בסתיו ובחורף. יש משהו במראה התפוח שלהם שמזכיר לי שמיכת פוך רכה וחמימה, מנחמת ומנמנמת. בעקבות לימודי הקונדיטוריה משהו השתנה בתוכי, נבנה והתחזק, והחשש שהיה בי התחלף בהאהבה ללא תנאי. אני מאוהבת בשמרים! בריח, ואיך שהם מרגישים לי על האצבעות כשאני מפוררת אותם. בקסם התפיחה שמתרחש בתוך כדור בצק. במאפים הזהובים הכה טעימים שבנוסף לכל גם מצטלמים נורא יפה.
אני אוהבת בצק שמרים על הגמישות שלו. גם תרתי משמע, כי מדובר בבצק מאוד נעים ונוח לעבודה. וגם במובן זה שהוא ניטרלי ומתאים גם למאפים מתוקים וגם למלוחים. בצק שמרים יקבל בברכה כל תוספת אפשרית: שוקולד, קרם, ריבה, פרג, וגם גבינות או, למשל, מחיות ירקות.
במתכון הזה הלכתי על בטטה, גם כי אני אוהבת את הצבע והטעם שלה, גם כי יש עכשיו בטטות ממש יפות, וגם כי היא הופכת למחית בקלות, מהירות ויעילות רבה. לבטטה הוספתי טימין, כי הוא תורם למאפה טעם וריח מושלם. אבל אפשר להשתמש במקומו בעשבי תיבול אחרים, טריים או יבשים, לפי הטעם. למשל ברוזמרין, אורגנו, עירית ואפילו כוסברה או נענע. אפשר להוסיף שום כתוש או שבבי צ'ילי חריף, מה שיעשה לכם טוב.
הכנת הבצק והמאפה עצמו די פשוטה. כל מה ששמרים דורשים זה קצת תעוזה, מקום חמים לתפוח בשקט, ויד בטוחה. אני בדיעבד השתמשתי בתבנית קטנה יחסית, והבצק שתפח יצר זר שושנים פורחות בהגזמה משהו :)
המאפה הזה פשוט נפלא. רך, נימוח, מתקתק טיפה מהבטטה, ארומטי ממש מהטימין. כיף לשלוף מהתבנית שושנה-שושנה ולנשנש סתם ככה, בלי כלום. או להפוך אותו לארוחה שלמה בליווי איזה סלט ירוק.
לא משנה באיזו דרך תחליטו להגיש אותו, המאפה הזה יהיה המפנק הרשמי בכל ארוחה. הוא פרווה ויוכל להשתלב נהדר גם עם ארוחה בשרית. אז נסו אותו, ושיהיה חורף חמים ובתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים לבצק, תבנית 24-26 ס"מ:
25 גרם שמרים לחים (1.5 כפות שמרים יבשים)
½ כוס + 2 כפות מים פושרים
3 כפות סוכר
1 ביצה
¼ כוס שמן
500 גרם קמח
1 כף מלח

מרכיבים למלית:
3-4 בטטות קטנות, מקולפות וחתוכות לרבעים
2 כפות שמן זית
½ כפית מלח
¼ כפית כמון
¼ כפית פלפל
5-6 ענפי טימין


אופן הכנה:
  1. מכינים בצק: מפוררים שמרים לתוך קערת מיקסר, מוסיפים מים וסוכר, מערבבים בעזרת מטרפה ידנית ומשאירים לכמה דקות. מוסיפים ביצה ושמן ומערבבים שוב. מוסיפים קמח, מתקינים וו לישה ומעבדים במהירות נמוכה במשך כ- 7-8 דקות עד שנוצר בצק אחיד, רך וטיפה דביק. מוסיפים מלח ולשים עוד חצי דקה.
  2. מחממים תנור ל- 180 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
  3. מעבירים את הבצק לקערה משומנת, מניילנים ומתפיחים במקום חמים במשך כשעה, או עד שהבצק מכפיל את נפחו.
  4. בינתיים מכינים מלית: מערבבים היטב בטטה עם שמן זית ותבלינים, משטחים על גבי תבנית אפייה ואופים כ- 20 דקות, או עד שהיא מתרככת. מועכים בעזרת מזלג למחית חלקה, מתקנית במידת הצורך את התיבול ומצננים.
  5. מרכיבים את המאפה: מוציאים את הבצק שתפח מהקערה, לשים כדי להוציא את האוויר ומרדדים על משטח עבודה מקומח קלות למלבן בגודל כ- 25 ס"מ על 50 ס"מ. בעזרת שפכטל או כף מורחים כ- ¾ משטח המלבן במחית הבטטה, מפזרים מעל עלי טימין ומגלגלים לגליל הדוק. מניחים את הגליל עם התפר כלפי מטה, ופורסים בעזרת סכין חדה ל- 8 חתיכות שוות. משמנים קלות תבנית אפייה, מניחים את שושני הבצק במרווחים עם המלית כלפי מעלה, מכסים במגבת ומתפיחים שנים במשך כ- 30 דקות, או עד שהם תופחים וממלאים את התבנית.
  6. אופים בין 30 ל- 40 דקות, או עד שהמאפה תופח ומזהיב.
  7. מוציאים ומגישים.
  8. שומרים במקרר בכלי אטום.



הערות:
  • אפשר לתבל את המלית לפי הטעם האישי.
  • אם לא חייבים מאפה פרווה ורוצים לשדרגו, הייתי ממליצה לפזר מעל מלית הבטטה כ- 50 גרם גבינת פרמזן מגוררת.

13 תגובות:

  1. וואו נראה מדהים וממש עושה חשק לנסות!
    אלופה=]

    השבמחק
  2. נראה מעולה. מתאים לעונה. ינוסה בקרוב

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה :) בהצלחה וספרי לי איך יצא

      מחק
  3. רוצה להכין! אבל אני טבעונית, אפשר להחליף את הביצה? יש את התחליפים ה"רגילים", טחינה אולי תכביד על הבצק, אבל מה בדבר רסק תפוחים לא ממותק? או רעיון אחר?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי דנה, אני לא ניסיתי להכין את הבצק הזה בגרסה טבעונית. אפשר לנסות את הרסק, אולי בננה, אם טעם לוואי קל לא מפריע. אפשר גם זרעי צ׳יה מושרים במים ביחס כף צ׳יה על שלוש כפות מים. בהצלחה!

      מחק
  4. איך ממירים לקמח עם שמרית

    השבמחק
    תשובות
    1. הי לינדה, פשוט משתמשים ב- 500 גרם קמח שמרים. בהצלחה! :)

      מחק
  5. מקסים ממש!
    מתה לתלוש לך שבלול שמנמן :)

    השבמחק
  6. עד כמה קל יהיה להכין את זה ללא מיקסר, בלישה ידנית? (אני לרוב מערבבת את השמרים עם המים והסוכר, את השאר בנפרד, ואז שמה ביחד ולשה - לפחות כך בלחם/פיצות וכו').

    השבמחק
    תשובות
    1. הי יעל, אם את רגילה להכין בצקי שמרים ידנית, לא תהיה לך בעייה. בהצלחה :)

      מחק