עלי גפן ממולאים באורז מלא וקינואה

מאת אולגה טוכשר
דצמבר 21, 2016
עלי גפן ממולאים באורז מלא וקינואה
אני מכורה לאינסטגרם (בואו, תתמכרו גם אתם). מן הסתם רוב האנשים שאני עוקבת
אחריהם קשורים באופן כזה או אחר לאוכל: טבחים, קונדיטורים, צלמים, סטייליסטים,
בלוגרים וכו’. אחד הז’אנרים האהובים עליי הוא, כמו שאני קוראת לו,
“סירים”. כלומר, צילומים מלמעלה של סירים ענקיים מעוררי השראה ותאבון, שאנשים
מעמידים לקראת ארוחות שבת או חגים. אלוהים, כמה שהם יפים!
עלי גפן ממולאים באורז מלא וקינואה
לפני כחודש יצא לי להשתתף בסדנה של נעמן עם שף אורן גירון. ולמזלי
הגדול כל הסדנה הייתה מסביב לארוחות שניתן להכין בסיר אחד. הכנו מרק חרירה,
תבשילים למיניהם, וגם מנה צמחונית נהדרת – עלי גפן ממולאים. אני חייבת לציין שכבר
בשלבי הגלגול המוקדמים ידעתי שאני הולכת להכין אותה בבית. ואכן לא נרגעתי עד שלא
הכנתי.
כאמור, המתכון של אורן גירון, אני הכנסתי כמה שינויים
ונשארתי מאוד מרוצה. למשל החלפתי בורגול בקינואה אדומה והשתמשתי באורז מלא במקום
לבן. מלאכת גלגול העלים ממש כיפית ולא מאתגרת, גם למתחילים, והסידור שלהם בתוך הסיר
בכלל עונה להגדרה “ריפוי בעיסוק”.
עלי גפן ממולאים באורז מלא וקינואה
מסדר עלי גפן
תראו איך הם יושבים שורות-שורות: צפופים, שמנמנים וחמודים. נראים כמו
איזה מבוך שמוביל לעולם מופלא של ריחות וטעמים. הוספתי צ’ילי לחריפות, צימוקים וקצת
דבש למתיקות, לימון לחמיצות, עשבי תיבול וסלק לטעם, צבע וארומה.
עלי גפן ממולאים באורז מלא וקינואה
בישול של 40 דקות – שעה, ויש לכם סיר של ממולאים שכיף כל כך לנשנש
גם כשהם חמים, וגם כשהם קרים. אני מתה עליהם בתוספת טחינה שאני מכינה לבד, עם הרבה
לימון ותבלינים. כל ביס זה פיצוץ קטן של אושר. ובקיצור – מנה צמחונית וטבעונית
מושלמת, שמעכשיו הולכת להיות קבועה במטבחי. נסו גם אתם וסיפרו לי איך יצא. בתאבון!

עלי גפן ממולאים באורז מלא וקינואה

אז מה היה לנו?
מרכיבים לסיר גדול:
1 צנצנת עלי גפן במי מלח, שטופים תחת מים זורמים
200 גרם אורז מלא
200 גרם קינואה אדומה
1 בצל, מגורר על פומפיה
2 עגבניות בשלות, מקולפות ומגוררות על פומפיה
צרור כוסברה, קצוצה
2-3 כפות עלי נענע, קצוצים
½ פלפל צ’ילי, קצוץ דק (אופציונלי לאוהבי חריף)
חופן צימוקים כהים, קצוצים
מלח, פלפל שחור, כמון, מעט סוכר חום
4 כפות שמן זית
1 סלק בינוני חתוך ל- 8 פלחים (אופציונלי)
מרכיבים לרוטב:
כ- 600 גרם מים, או עד לכיסוי של עלי הגפן
מיץ מ- 2 לימונים
2 כפות דבש (אופציונלי)
3 שיני שום כתושות
מלח ופלפל לפי הטעם
אופן הכנה:
1.     מערבבים היטב את כל
חומרי המילוי.
2.     מרפדים תחתית סיר
שטוח ורחב בעלי גפן קרועים.
3.     מניחים על משטח עבודה
עלה גפן שלם ומיושר עם הבסיס כלפי מטה.
4.     מניחים מעט מתערובת
המילוי בבסיס העלה. מקפלים את החלק התחתון ואת שני הצדדים מעל המילוי ומגלגלים
לכדי “אצבע” הדוקה. ממשיכים עם שאר העלים. את עלי הגפן המגולגלים מסדרים
בסיר בצפיפות מהדפנות כלפי המרכז. אפשר לבנות יותר מקומה אחת. יוצקים מעל העלים
שמן זית ומסדרים פלחי סלק.
5.     מכינים רוטב: מערבבים
את כל המרכיבים ויוצקים מעל העלים עד הכיסוי המלא. מניחים מעל צלחת שקוטרה קטן מעט
יותר מהסיר שתשמש כמשקולת.
6.     מביאים לרתיחה על אש
בינונית. מנמיכים את האש וממשיכים לבשל עם מכסה חצי פתוח כ- 50 דקות, או עד שרוב
הנוזלים נספגים.
7.     מגישים מיד בליווי
טחינה.
הערות:
·       חשוב להפריד ולשטוף
את העלים ע”מ להוריד את המליחות המיותרת.
·       תקפידו להשתמש בעלים
שלמים. בעלים הקרועים אפשר להשתמש לריפוד הסיר.
·       אפשר להשתמש בכמות
זהה של אורז לבן.
·       אפשר להחליף את
הקינואה בבורגול גס.
·       אפשר להשתמש בעשבי
תיבול ותבלינים שאוהבים.
·       אם אוהבים טעמים
מתוקים יותר, אפשר להעשיר את עלי הגפן בתוספת משמשים מיובשים קצוצים, צנוברים
קלויים קצוצים וכו’.
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב email
Email
שיתוף ב print
Print

13 תגובות

    1. ועוד שתי שאלות. מה גודל הסיר? ומה הכוונה להניח צלחת – שטוחה? על הממולאים? היא צריכה להשאר שם כל זמן הבישול?
      תודה!

    2. הי אפרת. כן, אני השתמשתי בצנצנת של עלי גפן "תומר", וזה הספיק לי לכל המילוי.
      לגבי הצלחת: כן, צריך להניח צלחת שטוחה על הממולאים ולהשאיר עד סוף הבישול. היא משמשת משקולת. אחר כך תורידי אותה בזהירות, כי היא רותחת!

    3. הי. מעדכנת שיצא מעולה ממש. חבל שאי אפשר להעלות תמונה….החלק היחיד המעצבן היה להוציא את עלי הגפן מהצנצנת ולפתוח אותם. לקח המוןןןן זמן. יש טריק?
      בכל מקרה בהחלט נכנס לקטגורית הקבועים!
      תודה רבה

  1. היי,מתכננת להכין את המתכון לחג 🙂 על מנת להפריד את העלים ביותר קלות כמה זמן עליי להשרות אותם?
    תודה רבה!

    1. הי רותם, אין בזה חוקים. לפעמים אני אוהבת להפריד בעדינות תחת מים זורמים, ולפעמים משרה כ-30 דק’ (תלוי כמה סבלנות יש לי). בכל מקרה, צריך אחר כך להפריד בעדינות כדי שהעלים לא ייקרעו. בהצלחה וחג שמח!

השאר תגובה

יכול לעניין אתכם גם:
מאת אולגה טוכשר
יוני 16, 2021
קארי נודלס טבעוני עם טופו וירקות זו מנה קיצית, צבעונית וכיפית: טעימה, בריאה, מזינה, מלאה בחלבון מהצומח ומאוד פשוטה להכנה
מאת אולגה טוכשר
מאי 31, 2021
פאי ליים טבעוני זה קינוח קיצי קלאסי – טעים ומרענן, ללא אפייה, עם מלית קרמית עשירה, חמצמצה ומתקתקה בו זמנית, זריז ופשוט הכנה
מאת אולגה טוכשר
מאי 20, 2021
תבשיל קינואה טבעוני עם עדשים וירקות זה ארוחה טעימה, בריאה, מזינה, ללא גלוטן ומלאה בחלבון מהצומח, שמכינים בזריזות ובקלות
מאת אולגה טוכשר
מאי 15, 2021
עוגת גבינה טבעונית קרה ללא תוספת סוכר זאת עוגה טעימה, חגיגית, עדינה ופשוטה להכנה שמתאימה גם לכל מי שנמנע מצריכת סוכר
מאת אולגה טוכשר
מאי 10, 2021
עוגת גבינה טבעונית קרה עם פטל זה קינוח שבועות טעים, יפה ולא מסובך להכנה. העוגה יוצאת במרקם קרמי ומתיקות עדינה, והיא תכבוש את כולם
מאת אולגה טוכשר
מאי 9, 2021
פסטה טבעונית צבעונית בסיר אחד זו מנה שמתאימה בול לשולחן שבועות: טעימה, מוקרמת ועשירה, יפה ומגרה, וגם ממש פשוטה להכנה