מאז שבועות, כבר יותר
מחודש, לא הייתי כאן. לא הייתי במיוחד בשום מקום. נשאבתי לתוך הריק שבין
עזיבת העבודה לתחילת החיים העצמאיים. אפשר לקרוא לזה חופש, ניקוי ראש, חישוב מסלול
מחדש. אבל עבור בן אדם כמוני, שרגיל לשגרה מסוימת ולחיים לפי לו"ז בלתי אפשרי,
כל החופש הזה היה כמו כוס יין גדולה מדי למישהו שלא יודע לשתות: מסחרר, משכר, מפיל
מהרגליים. לקח לי זמן להתרגל לקום בבוקר לתוך יום מלא אפשרויות שרק אני מגדירה
וקובעת האם הן יצאו לפועל.
מחודש, לא הייתי כאן. לא הייתי במיוחד בשום מקום. נשאבתי לתוך הריק שבין
עזיבת העבודה לתחילת החיים העצמאיים. אפשר לקרוא לזה חופש, ניקוי ראש, חישוב מסלול
מחדש. אבל עבור בן אדם כמוני, שרגיל לשגרה מסוימת ולחיים לפי לו"ז בלתי אפשרי,
כל החופש הזה היה כמו כוס יין גדולה מדי למישהו שלא יודע לשתות: מסחרר, משכר, מפיל
מהרגליים. לקח לי זמן להתרגל לקום בבוקר לתוך יום מלא אפשרויות שרק אני מגדירה
וקובעת האם הן יצאו לפועל.
יש לי תחושה שלולא הקבוצה
"מבשלים ביחד", הייתי מושכת עוד יותר את
תקופת הביניים הלא פרודוקטיבית הזו. אבל הפרויקט החדש נולד, והוא מתרכז בפירות קיץ
ומבחינתי מחייב השתתפות. ובמילים אחרות – כמה טוב שיש סיבה לחזור!
"מבשלים ביחד", הייתי מושכת עוד יותר את
תקופת הביניים הלא פרודוקטיבית הזו. אבל הפרויקט החדש נולד, והוא מתרכז בפירות קיץ
ומבחינתי מחייב השתתפות. ובמילים אחרות – כמה טוב שיש סיבה לחזור!
בתור מעריצה מושבעת של
פירות יער ודובדבנים, לא הייתה לי כלל התלבטות באיזה פירות לבחור. החלטתי להכין
עוגה טבעונית, קיצית וקלילה, שמורכבת משתי שכבות: תחתית בראוניז ומוס פטל שחור.
מכיוון שמדובר בעוגה טבעונית, המוס לא לגמרי מוס קלאסי שמבוסס על שמנת וביצים. זאת
בעצם תערובת חלב קוקוס וסויה שמתייצבת בעזרת אגר-אגר. ולמרות שאגר-אגר הוא תחליף
טבעוני לג'לטין, התוצאה מרגישה לי מבחינת המרקם פחות ג'לית.
פירות יער ודובדבנים, לא הייתה לי כלל התלבטות באיזה פירות לבחור. החלטתי להכין
עוגה טבעונית, קיצית וקלילה, שמורכבת משתי שכבות: תחתית בראוניז ומוס פטל שחור.
מכיוון שמדובר בעוגה טבעונית, המוס לא לגמרי מוס קלאסי שמבוסס על שמנת וביצים. זאת
בעצם תערובת חלב קוקוס וסויה שמתייצבת בעזרת אגר-אגר. ולמרות שאגר-אגר הוא תחליף
טבעוני לג'לטין, התוצאה מרגישה לי מבחינת המרקם פחות ג'לית.
את אגר-אגר אפשר
להשיג בחנויות טבע וחנויות מתמחות. הוא מגיע בכל מיני צורות, אצלי זו אבקה. ההבדל
העיקרי בין אגר-אגר לג'לטין, הוא שאגר-אגר חייב חום גבוה על-מנת להתחיל לפעול (לכן
מרתיחים ומבשלים את התערובת), והוא מתייצב כבר בטמפרטורה של כ- 40 מעלות, כלומר
יחסית מאוד מהר. הוא קל ונוח לעבודה, אין מה לחשוש. הכי חשוב זה ערבוב קבוע למניעת
היווצרות גושים וקבלת תערובת אחידה וחלקה.
להשיג בחנויות טבע וחנויות מתמחות. הוא מגיע בכל מיני צורות, אצלי זו אבקה. ההבדל
העיקרי בין אגר-אגר לג'לטין, הוא שאגר-אגר חייב חום גבוה על-מנת להתחיל לפעול (לכן
מרתיחים ומבשלים את התערובת), והוא מתייצב כבר בטמפרטורה של כ- 40 מעלות, כלומר
יחסית מאוד מהר. הוא קל ונוח לעבודה, אין מה לחשוש. הכי חשוב זה ערבוב קבוע למניעת
היווצרות גושים וקבלת תערובת אחידה וחלקה.
מחית הפטל השחור
צובעת את המוס בגוון סגלגל עדין שלצערי לא נראה יותר מדי בתמונות. אם משתמשים בפירות
אחרים, או צבעי מאכל, אפשר להגיע לצבעים ממש מעניינים ומיוחדים.
צובעת את המוס בגוון סגלגל עדין שלצערי לא נראה יותר מדי בתמונות. אם משתמשים בפירות
אחרים, או צבעי מאכל, אפשר להגיע לצבעים ממש מעניינים ומיוחדים.
מחברים בין שתי
השכבות, וכל מה שנותר זה לקשט את העוגה. פירות הקיץ האהובים עליי דואגים לכך שהיא
תיראה כמו תכשיט. העוגה טעימה, קלילה, טבעונית ופרווה, מאפשרת משחקי טעמים. והמראה
שלה מקסים וכובש. וזה ממש חשוב, כי בתוך הריק הזה שנוצר בחיי, התחלתי לחשוב שאיבדתי
את היצירתיות והחשק לאפות וליצור. וזה היה ממש מלחיץ! אז כיף לחזור הביתה, נתראה
במתכונים הבאים ובתאבון!
השכבות, וכל מה שנותר זה לקשט את העוגה. פירות הקיץ האהובים עליי דואגים לכך שהיא
תיראה כמו תכשיט. העוגה טעימה, קלילה, טבעונית ופרווה, מאפשרת משחקי טעמים. והמראה
שלה מקסים וכובש. וזה ממש חשוב, כי בתוך הריק הזה שנוצר בחיי, התחלתי לחשוב שאיבדתי
את היצירתיות והחשק לאפות וליצור. וזה היה ממש מלחיץ! אז כיף לחזור הביתה, נתראה
במתכונים הבאים ובתאבון!
ואם בא לכם לראות
מתכונים של משתתפי הפרויקט האחרים (כולם מסביב לפירות קיץ), כנסו ללינק הזה
ותתחילו ליהנות.
מתכונים של משתתפי הפרויקט האחרים (כולם מסביב לפירות קיץ), כנסו ללינק הזה
ותתחילו ליהנות.
עוגת שוקולד טבעונית עם מוס פטל שחור ופירות
אז מה היה לנו?
מרכיבים לעוגה בקוטר
20 ס"מ:
20 ס"מ:
לתחתית בראוניז:
140 גרם (1 כוס) קמח
לבן
לבן
35 גרם (1/4 כוס)
קקאו
קקאו
150 גרם (3/4 כוס)
סוכר
סוכר
1/2 כפית אבקת אפייה
קורט מלח
100 מ"ל (1/3
כוס + 2 כפות) חלב סויה
כוס + 2 כפות) חלב סויה
1/3 כוס שמן
1/4 כוס מים פושרים
למוס פטל שחור:
1-1.5 כוס פטל שחור
(אפשר גם קפוא)
(אפשר גם קפוא)
1 כוס חלב קוקוס
1 כוס חלב סויה
150 גרם (3/4 כוס)
סוכר, או לפי הטעם
סוכר, או לפי הטעם
1 כפית אבקת אגר-אגר
לקישוט: פטל שחור, פטל, דובדבנים
אופן הכנה:
1. מכינים תחתית: מחממים
את התנור ל- 175 מעלות. משמנים קלות תבנית אפייה או מרפדים רינג בנייר אפייה.
את התנור ל- 175 מעלות. משמנים קלות תבנית אפייה או מרפדים רינג בנייר אפייה.
2. מערבבים בקערה גדולה
קמח, קקאו, סוכר, אבקת אפייה ומלח.
קמח, קקאו, סוכר, אבקת אפייה ומלח.
3. מוסיפים חלב קוקוס,
שמן ומים ומערבבים היטב שוב עד לקבלת בלילה סמיכה ואחידה, ללא גושים.
שמן ומים ומערבבים היטב שוב עד לקבלת בלילה סמיכה ואחידה, ללא גושים.
4. יוצקים את הבלילה
לתוך התבנית, מיישרים ואופים 20 דקות. אל תאפו יותר מזה כדי לא לייבש את העוגה.
מוציאים מהתנור ומצננים על הרשת.
לתוך התבנית, מיישרים ואופים 20 דקות. אל תאפו יותר מזה כדי לא לייבש את העוגה.
מוציאים מהתנור ומצננים על הרשת.
5. בינתיים מכינים את
המוס: טוחנים פטל שחור במעבד מזון או בעזרת בלנדר מוט, ומעבירים את המחית דרך
מסננת. שומרים בצד.
המוס: טוחנים פטל שחור במעבד מזון או בעזרת בלנדר מוט, ומעבירים את המחית דרך
מסננת. שומרים בצד.
6. יוצקים לקלחת חלב
קוקוס וחלב סויה, מוסיפים סוכר ואגר-אגר, מערבבים היטב ומשאירים בצד לכמה דקות.
קוקוס וחלב סויה, מוסיפים סוכר ואגר-אגר, מערבבים היטב ומשאירים בצד לכמה דקות.
7. מביאים את התערובת
לרתיחה תוך ערבוב קבוע בעזרת מטרפה, וממשיכים לבשל עוד 2 דקות לאחר הרתיחה עד שהיא
מתחילה להסמיך. מכבים את הלהבה וממשיכים לערבב עוד כמה דקות כדי לצנן מעט את
התערובת.
לרתיחה תוך ערבוב קבוע בעזרת מטרפה, וממשיכים לבשל עוד 2 דקות לאחר הרתיחה עד שהיא
מתחילה להסמיך. מכבים את הלהבה וממשיכים לערבב עוד כמה דקות כדי לצנן מעט את
התערובת.
8. מוסיפים את מחית הפטל
השחור ומערבבים היטב.
השחור ומערבבים היטב.
9. יוצקים את המוס לתוך
תבנית סיליקון, משאירים ל- 10 דקות על השיש ומעבירים למקרר ל- 30 דקות, או עד שהוא
מתייצב.
תבנית סיליקון, משאירים ל- 10 דקות על השיש ומעבירים למקרר ל- 30 דקות, או עד שהוא
מתייצב.
10. מרכיבים את העוגה: מניחים
את תחתית הבראוניז על צלחת הגשה. מניחים מעל את שכבת המוס. מקשטים בפירות ומגישים.
את תחתית הבראוניז על צלחת הגשה. מניחים מעל את שכבת המוס. מקשטים בפירות ומגישים.
11. שומרים במקרר בכלי
אטום.
אטום.
הערות:
· אפשר להחליף את חלב
הסויה בחלב קוקוס, חלב שקדים או חלב אורז.
הסויה בחלב קוקוס, חלב שקדים או חלב אורז.
· אם תחתית הבראוניז יוצאת
עם "בטן", אפשר ליישר את החלק העליון בעזרת סכין משוננת.
עם "בטן", אפשר ליישר את החלק העליון בעזרת סכין משוננת.
· אפשר להחליף את מחית הפטל
השחור במחית כל פרי אחר שאוהבים. שימו לב: כדאי להוסיף את המחית לתערובת עם
אגר-אגר אחרי שהיא מתקררת ל- 60 מעלות.
השחור במחית כל פרי אחר שאוהבים. שימו לב: כדאי להוסיף את המחית לתערובת עם
אגר-אגר אחרי שהיא מתקררת ל- 60 מעלות.
· אם אין לכן אגר-אגר,
ולא אכפת לכם להשתמש בג'לטין, אפשר להשתמש ב- 12 גרם ג'לטין עם 60 גרם מים. אופן
הכנה: יוצקים מים על הג'לטין, מערבבים ומשאירים ל- 10 דקות עד שכל הנוזלים נספגים.
מחממים בסיר חלב קוקוס, סויה, סוכר ומחית פרי, עד שהסוכר נמס. מוסיפים את מסת
הג'לטין, מערבבים היטב ויוצקים לתבנית. מקררים עד להתייצבות המלאה.
ולא אכפת לכם להשתמש בג'לטין, אפשר להשתמש ב- 12 גרם ג'לטין עם 60 גרם מים. אופן
הכנה: יוצקים מים על הג'לטין, מערבבים ומשאירים ל- 10 דקות עד שכל הנוזלים נספגים.
מחממים בסיר חלב קוקוס, סויה, סוכר ומחית פרי, עד שהסוכר נמס. מוסיפים את מסת
הג'לטין, מערבבים היטב ויוצקים לתבנית. מקררים עד להתייצבות המלאה.
· אם אין לכם תבנית
סיליקון, אפשר להכין את שכבת המוס בתבנית רגילה או רינג. פשוט תרפדו את השוליים
על-מנת שיהיה קל לשחרר את המוס המוכן.
סיליקון, אפשר להכין את שכבת המוס בתבנית רגילה או רינג. פשוט תרפדו את השוליים
על-מנת שיהיה קל לשחרר את המוס המוכן.
· אפשר לקשט את העוגה
המוכנה בכל פרי שאוהבים.
המוכנה בכל פרי שאוהבים.
0/5
(0 Reviews)
22 תגובות
נראה מהמם!
עושה חשק להיות טבעונית 🙂 מקסים!
אולגה – זה מקסים. לא להאמין שזה טבעוני.
מבחינתי את את המרכיבה הסודית!
אני לא בקטע של טבעונות אבל העוגות הטבעוניות שלך הורסות אחת אחת ולדעתי (הבלתי מקצועית בעליל) נראה לי שעל רקע לבן הצבע הסגלגל היה בולט יותר.
יהודית, תודה רבה! ויש מצב 🙂
אפשר להשתמש בסוכר חום ? או דבש ?
אם יש לי אגר אגר במצב מוקשה לא אבקתי איך לשלב אותו ?
הי, סוכר חום – כן. שימי לב שהוא עלול לצבוע את תערובת החלב.
מה זאת אומרת מצב נוקשה? איזה בדיוק?
העוגה והצילום יפייפה.
אגר אגר אגב אפשר גם להזמין מהחנות האינטרנטית שלי, למי שלא רוצה להסתובב לחפש חנויות מתמחות.. יש שם עוד המון חומרי גלם רלוונטיים למטבח הבריא 🙂
https://www.hamezaveh.co.il/agar-agar.html
למי שלא יודע …ג'לטין מיוצר מעצמות טחונות של בעלי חיים….דיי איכסי
מתכון נחמד ופשוט – ינוסה!
משו את! איזה עוגה יפיפיה!
נירא מהממם! ניראלך יעבוד עם התחתית של הבראוניז שלך בלי גלוטן?
תודה 🙂 נראה לי שכן, אבל המרקם יהיה יותר לח
הי אולגה, תודה על המתכונים המקסימים. מה האלטרנטיבות אם אין תבנית סיליקון? האם אפשר לדעתך למזוג את הבלילה של פירות היער בתוך תבנית קפיצית ולייצב במקרר/במקפיא?
הי אורלי, תודה לך על הפרגון!
אפשר להשתמש בכל תבנית, פשוט התוצאה תהיה קצת פחות מדויקת ומבריקה. בהצלחה 🙂
הכנתי את העוגה אתמול, שכבת הפירות יצאה ממש לא אכילה. כמות גדולה מאוד של אגר אגר (ואפילו שמתי מעט פחות מכף). חבל
גם לי חבל. אני אבדוק את המתכון שוב
אני אוהבת את הבלוג שלך- הסיפורים שאת מספרת,
ההנגשה של עולם הטיבעונות, הרעיונות המגוונים ושתמיד האוכל יוצא טעים ומרשים- לא משנה כמה זמן באמת הייתי בפועל במטבח.
אומנם את העוגה העלת לפני כמה שנים- אך אני מעוניינת לנסות להכין אותה- פעם ראשונה להשתמש באגר אגר!
את חושבת שאפשר להחליף את הקמח הלבן בקמח כוסמין?
ואני מעוניינת לעשות מוס מנגו. כיוון וזו לא העונה- במה היית מקשטת מלמעלה? חשבתי אולי קצת זילוף של שוקולד לבן אך לא רוצה להרוס את המוס..
הי שני, תודה רבה על הפרגון! מאוד שמחה שאת נהנית מהבלוג והמתכונים שלי. לגבי השאלות שלך: אפשר להשתמש בקמח כוסמין באותה הכמות. את משתמשת במחית מנגו קנויה או מנגו קפוא? הייתי מוסיפה עוד רבע כפית אברת אגר-אגר למה שכתבתי במתכון, מכיוון שמנגו קצת יותר חומצי מפירות יער. הכי טוב לקשט את העוגה עם פירות טריים
אני רוצה להשתמש במנגו קפוא
איזה פירות טריים לדעתך יוכלו להשתלב טוב?
חשבתי על תותים.. אבל אני לא בטוחה שהשילוב יהיה מוצלח במיוחד
הקישוט נמצא שם בעיקר ליופי, אז כל עוד התותים טריים ויפים – הם ישתלבו מעולה 🙂
תודה רבה!!
אעדכן איך העוגה יצאה (-: