לראש השנה יש שני סמלים מובהקים, והם תפוח ודבש. עם תפוחים אין לנו שום בעיה, כמה שיותר – יותר טוב. גם טריים, וגם כחומר גלם להכנת עוגת תפוחים מעולה. אבל מה לעשות אם דבש פחות מדבר אלינו? בדיוק בשביל זה נברא סירופ מייפל טבעי. הוא מאוד מזכיר דבש נוזלי במתיקות ובמרקם, והוא מחליף אותו כמו גדול ברוב המוחלט של מתכונים, כולל מאפים. גם סילאן אגב עושה עבודה לא רעה בכלל, אבל החלטתי לרגל החג בכל זאת להכין חלה טבעונית עם מייפל.
חלה היא לחם חגיגי, מושקע, רך ואוורירי. וכזו בדיוק היא החלה הטבעונית המושלמת הזו. היא מתקתקה, אבל אינה קינוח. אפשר ורצוי להגיש אותה ליד מנות ראשונות או עיקריות.
אפשר להכין את המתכון בכל צורה אפשרית, ואני בחרתי בצורה חגיגית שנקראת "כתר". כשאופים את החלה בצורה כזו, היא תופחת כלפי מעלה ויוצאת גבוהה ומרשימה. וגם קל לבצוע אותה לחלקים שווים. כל מה שצריך זה להניח במרכז תבנית כלי כלשהו, קערה הפוכה או זוג רינגים, כמו אצלי, ובכך ליצור את החור שבכתר.
בהגשה אפשר להשתמש בחור הזה כדי להניח במרכז החלה כלי עם מייפל. זה גם יפה, וגם מאפשר למי שרוצה לטבול את החלה בתחליף דבש.
כמו שאפשר לראות, החלה באמת יוצאת סופר אוורירית. מה שרק מוכיח שלא חייבים להשתמש בביצים או מוצרים אחרים מן החי כדי לקבל מאפה טוב וטעים. מישהי אמרה לי שלחלה הזו יש טעם מתוק של גן ילדים. אני לא הלכתי לגן בארץ, אז אין לי זיכרונות כאלה.
אבל אני לוקחת את האמירה הזו כמחמאה, כי תכלס – יצאה אחלה חלה. ממליצה עליה בחום. אם אתם מכינים אותה בחג, או באופן כללי, אשמח שתספרו לי: כאן, בעמוד שלי בפייסבוק או באינסטגרם. אני מתה על התגובות שלכם. שיהיה בתאבון וחג שמח!
חלה טבעונית עם מייפל
אז מה היה לנו?
מרכיבים לחלת כתר חגיגית גדולה:
לבצק:
500 גרם (3.5 כוסות + 1 כף) קמח
25 גרם שמרים טריים או 10 גרם (1 כף) שמרים יבשים
50 גרם (1/4 כוס) סוכר לבן או חום
2 כפות סירופ מייפל טבעי
60 מ"ל (1/4 כוס) שמן
240 מ"ל (1 כוס) מים פושרים
1 כפית מלח
להברשה וקישוט:
2 כפות שמן
1 כף סירופ מייפל טבעי
חופן שומשום
חופן זרעי צ'יה
לזיגוג:
2 כפות סירופ מייפל טבעי
1 כף מים רותחים
אופן הכנה:
- מכינים את הבצק: מניחים בקערת מיקסר עם וו לישה את הקמח, השמרים והסוכר ומערבבים. מוסיפים את סירופ המייפל, השמן והמים ומעבדים במהירות נמוכה במשך 4-5 דקות. מוסיפים את המלח וממשיכים לערבל עוד כדקה, עד שמתקבל בצק רך ודביק שמתקבץ מסביב לוו.
- משמנים קלות קערה, מקבצים את הבצק לכדי כדור, מניחים אותו בתוך הקערה, מכסים ומתפיחים במקום חמים כשעה, או עד שהוא מכפיל את נפחו.
- מעבירים את הבצק על משטח עבודה מקומח ולשים כדי להוציא את האוויר. אם הוא דביק מדי, מוסיפים ממש טיפה קמח. מחלקים את הבצק ל-7 חלקים שווים.
- משמנים את תבנית האפייה ומניחים במרכזה כלי כלשהו עמיד בחום שיכסה את מרכז התבנית. זאת יכולה להיות קערית הפוכה, או כמו במקרה שלי, שני רינגים קטנים שהנחתי אחד על השני.
- מכדררים כל חתיכת בצק לכדור. מניחים את הכדורים מסביב לכלי שבמרכז. מכסים במגבת ומתפיחים כ-20 דקות.
- מחממים את התנור ל-180 מעלות. מערבבים בקערה קטנה את השמן עם המייפל. מערבבים בקערה נוספת את המייפל והמים.
- מברישים את החלה בעדינות בתערובת ההברשה, מפזרים מעל בנדיבות את השומשום וזרעי הצ'יה ואופים כ-30 דקות, או עד שהחלה תופחת ומשחימה יפה. אם היא משחימה מוקדם מדי, מניחים עליה נייר כסף.
- מוציאים את החלה מהתנור ומברישים בסירופ המייפל. מגישים מיד או מצננים ושומרים בתוך שקית.
הערות:
- אפשר להחליף את המייפל בכמות זהה של סילאן.
- יכול להיות שתצטרכו קצת פחות או קצת יותר מים. תוסיפו את הכוס, ואם התערובת לא דביקה, תוסיפו בהדרגה עוד כף או שתיים של מים. אם להפך התערובת דביקה מדי, תוסיפו ממש קצת קמח.
- אפשר לפזר מעל החלה כל תוספת שאוהבים: שומשום שחור, קצח, גרעיני חמנייה, פרג, פשתן, סוכר גבישי, את כולם ביחד. אפשר גם לא לפזר שום דבר ולהסתפק בהברשה בלבד.
- ההברשה השנייה לאחר האפייה (הזיגוג) מיועדת להברקת החלה המוכנה. זה הופך אותה ליותר חגיגית וקצת יותר מתוקה. אם לא בא לכם, אפשר לדלג.
- אפשר להכין חלה בכל צורה שאוהבים, כולל הצמה המסורתית. לדעתי הכתר נראה ממש חגיגי ויפה.
37 תגובות
נראית מעולהההה ♥
תודה רבה, נטלי 🙂
היי אולגה, אני מארחת השנה את אחי הטבעוני אז המתכון הזה בא בדיוק בזמן, ובנוסף אני מתכננת להכין את הקרם הברולה הטבעוני שלך 🙂
רציתי לשאול מה קוטר הרינג שהשתמשת בו
הי, איזה כיף לשמוע! 🙂 הרינג הפנימי הוא 8 ס"מ.
פתאום בא לי לשנות את המתכון הקבוע שלי לחלות מתוקות…
יאללה, נסי את שלי 🙂
מתכון מושלם😍 תודה רבה!
בשמחה וחג שמח!
יצא מצויין! הכנתי גם את הכנאפה תפוחים ואת פרוסות התפוח בשוקולד – תודה רבה על המתכונים שהם גם ברורים מאד, גם טעימים וגם עם לוק מנצח!
מאוד מאוד שמחה לשמוע ולהיות חלק מארוחת החג 🙂
היי, הכנתי בשבוע שעבר ויצא אש! מתכון מעולה ממש. איך אפשר להפוך את החלה ללא מתוקה?
הי, תודה רבה. שמחה שאהבת. אפשר להוריד את כמות הסוכר
יצא מצויין! מרקם עדין ומתקתקות ממש כמו מעין בריוש. הגשנו ליד פאטה עדשים וריבת בצל גם מהבלוג. תודה ושתהיה שנה טובה ומתוקה
הי מאיה, שמחה לשמוע שאהבת 🙂 שנה טובה!
הי. תודה רבה. האם הקמח יכול להיות גם כוסמין מלא?
כן, אין בעיה
הכנתי, יצא מצויין ממש!
יצאה חלה מאד גדולה, חצי שמרתי בניילון נצמד. למחרת כבר היתה פחות רכה ונעימה.
יש דרך טובה יותר לשמור מה שנשאר?
הי יעל. קודם כל שמחה שאהבת את החלה! למען האמת, אף פעם לא נשאר לי מה לשמור. זה אמור להיות בסדר בשקית אטומה אבל.
המתכון נראה מעולה. נראה לך אפשר להקפיא? אני רוצה להכין היום ולהקפיא עד שבת…
הי עדיאל, תודה רבה! אני אישית לא ניסיתי, אז קשה לי להתחייב לתוצאה. לדעתי החלה תהיה בסדר וטעימה, אבל לא אוורירית כמו שהיא כשהיא טרייה.
אפשר להתפיח את הבצק במקרר, ולאפות למחרת?
אם כן, אני מניחה שצריך לעשות את זה בהתפחה הראשונה, נכון?
כן וכן 🙂
תודה 🙂
חלה ממש טעימה! תודה על המתכון המוצלח 🙂
הי עדיאל, שמחה שאהבת 🙂
מה קוטר התבנית? תודה!
30 ס"מ
אחותי הכינה לראש השנה והחלה לא שרדה מעבר לברכת המוציא, טעימה בטירוף
יאהה, איזה כיף! תודה רבה – ממש שמחה שאהבתם 🙂
אם קולעים צמה רגילה האפייה בתנור אורכת את אותו הזמן?
הי רוני, אולי קצת פחות. כ-25 דקות. את כבר תראי כשזה מוכן 🙂
הכוונה שאת כל ההתפחה הראשונה עושים במקרר?
הי רוני. לא חייבים, אבל אפשרי. אפשר כם להתפיח רגיל שעה-שעה וחצי בחוץ
חלה מושלמת במרקם ובטעם.
תודה רבה ושנה טובה!
זאת הפכה לחלת ראש השנה הרשמית של המשפחה ואנחנו מתחרים מי עושה אותה הכי טוב. השנה אחי עיצב בצורה של זר רימונים.
טעים, יפה ומוצלח מאוד
שאפו
תודה רבה שרית וחג שמח! איזה כיף שאהבתם 🙂