ציזיקי טבעוני

מאת

ציזיקי טבעוני

הגענו בדיוק לאמצע שבוע יוון במסגרת הפרויקט “אוכלים את העולם בלי לצאת מהבית“. והיום יש לי בשבילכם עוד מתכון סופר יווני – ציזיקי טבעוני. כלומר ציזיקי בגרסה טבעונית לוהטת. אגב, ביוון קוראים לזה צזיקי (tzatziki). אבל אני אשאיר את זה עם י, כי נראה לי ככה אנחנו רגילים לקרוא למאכל הזה.

ציזיקי טבעוני

זה בכלל מאכל שיש לו מלא הגדרות. זה יכול להיות מטבל, ממרח או רוטב, תלוי איך יתחשק לכם להגיש אותו. לציזיקי יש שימושים רבים. בשלב כלשהו מצאתי את עצמי אוכלת אותו סתם ככה עם כפית, בלי כלום. כי ואלה – טעים 😊

ציזיקי טבעוני
גרסה טבעונית על בסיס טופו משי רך

במקור מכינים ציזיקי על בסיס יוגורט יווני, עשיר ושומני. יש כמה דרכים להכין גרסה טבעונית טובה. שלי על בסיס טופו משי רך. ככה אחוזי השומן יורדים, אחוזי החלבון עולים, וכל הטעם הרענן נשאר בפנים. נמרוד וקריסטופ, השותפים שלי לשבוע יוון, הכינו את הגרסה שלהם על בסיס קשיו.

ציזיקי טבעוני

מעבר לבסיס, המרכיב החשוב הנוסף של ציזיקי זה מלפפונים. השילוב ממש מגניב, ולא ברור לי למה לא אהבתי אותו פעם בגרסה החלבית. בכל אופן, את המלפפונים כדאי לקלף ולסנן ממש ממש טוב. כי אנחנו לא רוצים שהמיצים שלהם יפגעו במרקם הקרמי של ציזיקי.

ציזיקי טבעוני
שום, שמיר ושמן זית

וכמובן גם ציזיקי טבעוני נשאר נאמן למקור היווני, ויש בו כמות מכובדת של שמן זית טוב, שום ושמיר. מיץ לימון מוסיף את החמיצות האופיינית, והופך את ציזיקי למאכל רענן וכיפי שמשתלב עם כל דבר.

ציזיקי טבעוני

מחר יעלה כאן מתכון של גירוס – שווארמה יוונית מפורסמת. אז תדעו שציזיקי וגירוס הם החברים הטובים ביותר. ובגרסה הטבעונית גם אין שום סוגיות כשרות. אם חיכיתם למתכון של גירוס, ממליצה להכין את הציזיקי מראש. וגם עם המנות כמו עראיס טבעוני או למשל סביח חציל בענן ציזיקי יבוא מעולה.

ציזיקי טבעוני
אפשר לאכול גם סתם ככה, בלי כלום

ובכלל – תכינו בלי קשר. זה סופר פשוט, מאוד טעים, מאוד בריא. ציזיקי מלא בחלבון ולא מכיל גלוטן. שילוב טעמים ים תיכוני כיפי ומוכר לחיך שלנו. תאמינו לי שאתם מאוד תהנו! אם אתם מכינים, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם.  שיהיה בתאבון!

מחפשים עוד מתכונים יווניים טבעוניים? נסו את:

סקורדליה – ממרח תפוחי אדמה ושום

פסולאדה – מרק שעועית לבנה

גבינת פטה טבעונית

עלי גפן ממולאים באורז מלא וקינואה

ציזיקי טבעוני

אז מה היה לנו?
מרכיבים:
1 מלפפון גדול, קלוף
1 כף מיץ לימון (1)
340 גרם (1 חבילה) טופו משי רך, מסונן מהנוזלים
3 כפות שמן זית
2 שיני שום, כתושות
2 כפות מיץ לימון (2), או לפי הטעם
2 כפות שמיר, קצוץ
מלח ופלפל לפי הטעם
הגשה:
פיתות / לחם
גירוס

 

אופן הכנה:

  1. מגרדים את המלפפון בפומפייה גסה ומעבירים לקערה. מוסיפים 1 כף מיץ לימון וקצת מלח ומשאירים בצד כדי שהמלפפון יגיר נוזלים.
  2. שמים את הטופו משי בקערת בלנדר או מעבד מזון, מוסיפים את שמן הזית, השום ומיץ הלימון וטוחנים לתערובת אחידה.
  3. שמים את המלפפון במגבת וסוחטים היטב את כל הנוזלים עד שמתבל מלפפון די יבש. אפשר לעשות את הפעולה הזו בין שתי כפות הידיים, אבל תקפידו להיפטר מכל הנוזלים.
  4. מחזירים את המלפפון לקערה, מוסיפים את תכולת הבלנדר והשמיר הקצוץ, ממליחים ומפלפלים ומערבבים היטב. טועמים ובמידת הצורך מתקנים את התיבול.
  5. מגישים כממרח, מטבל, או תוספת לגירוס.
  6. שומרים בכלי אטום במקרר.

 

הערות:

  • במתכון הזה הטופו חייב להיות רך – מה שנקרא סילקן טופו, או בעברית טופו משי.
  • תוסיפו את מיץ הלימון בהדרגה לפי הטעם. ציזיקי אמור להיות חמצמץ.
הדפסה
2 תגובות
  1. מעיין 2 שבועות לפני
    הגב

    שמעי איך שפינקת עם השבוע יוון הזה… כל הטעמים הכי אהובים עלי!

    • אולגה טוכשר 2 שבועות לפני
      הגב

      תודה מעיין! שמחה שאהבת 🙂

השאר תגובה

אולי יעניין אותך גם