מעקודה טבעונית כשרה לפסח

מאת

מעקודה טבעונית כשרה לפסח

זאת הפעם השלישית שאני מכינה את המתכון הזה לבלוג. בהתחלה הוא הופיע בגרסה לא טבעונית, טעימה, אך די מכוערת. מכיוון שהמתכון עצמו היה מעולה, כעבור כמה שנים הכנתי שוב וצילמתי תמונה יפה יותר. והפעם גם טבענתי אותו. כי שולחן החג שלכם חייב מעקודה טבעונית כשרה לפסח.

מעקודה טבעונית כשרה לפסח
פשטידת תפוחי אדמה גזעית 🙂

יש כאלה שקוראים לה מעקודה, וכאלה שקוראים לה מחמאר. ככה או ככה, מדובר בפשטידת תפוחי אדמה מסורתית מהמטבח המרוקאי. פשטידה שמכינים במיוחד לפסח.

מעקודה טבעונית כשרה לפסח
הכנתי בקערת זכוכית, ומכאן הצורה היפה

במקור יש בה מלא ביצים, ובגרסה הטבעונית החלפתי אותן בבלילה שמורכבת מקמח חומוס או עדשים, חלב צמחי ותבלינים. בתוך התערובת הזו אין בכלל שמן, לכן מאוד חשוב לשמן היטב את התבנית עצמה. גם כדי שהפשטידה תשחים יפה, וגם כדי שתיצא בקלות מהתבנית.

מעקודה טבעונית כשרה לפסח

אני השתמשתי בקערת זכוכית, כדי שהפשטידה תיראה גבוהה, חגיגית ומרשימה. זה ממש לא חובה, כי כידוע המראה לא משפיע על הטעם 😊 תוכלו להשתמש בכל תבנית אחרת שיש לכם. גובה הפשטידה ישתנה בהתאם לתבנית שתבחרו.

מעקודה טבעונית כשרה לפסח
פשטידה שהיא פסיפס מבפנים

מכיוון שבמסה אין בכלל ביצים, לוקח קצת יותר זמן אפייה להגיע לקראסט השחום הזה, אז תהיו סבלניים. זה משתלם, כי הפשטידה יוצאת טעימה, יציבה ומהממת.

מעקודה טבעונית כשרה לפסח
מנת פסח קלאסית

זה אחלה מנה להגיש לשולחן החג בפסח, או בכל יום אחר בחול המועד. היא פשוטה להכנה, עשויה ממצרכים בסיסיים, ומאוד טעימה. יש בה נקודות צבעוניות של גזר ואפונה, והחתך שלה נראה כמו פסיפס מדליק. חברים, זו פשטידת תפוחי אדמה! מאז ה כבר יכול להיות בה לא טוב?! בקיצור, אני ממליצה בחום. אם אתם מכינים, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. ושיהיה חג שמח ובתאבון!

מחפשים עוד מתכונים טבעוניים כשרים לפסח? נסו את:

אוסף מתכונים טבעוניים כשרים לפסח

 

מעקודה טבעונית כשרה לפסח

אז מה היה לנו?
מרכיבים לתבנית בקוטר 20 ס”מ:
5 תפוחי אדמה בינוניים, קלופים וחתוכים לקוביות גדולות
2-3 גזרים בינוניים, קלפוים
1 כוס אפונה טרייה או קפואה ומופשרת
2/3 כוס קמח חומוס / קמח עדשים
240 מ”ל (1 כוס) חלב סויה לא ממותק
1 כפית מלח, או לפי הטעם
1/2 כפית פלפל שחור
1/2 כפית כורכום
1/2 כפית כמון
3 כפות שמן
הגשה:
מטבוחה

 

אופן הכנה:

  1. מבשלים את תפוחי האדמה והגזרים (אפשר בסיר אחד) עד שהם מתרככים. מוציאים את הגזרים החוצה, ומועכים את תפוחי האדמה למחית גסה, אפשר ואפילו עדיף עם גושים קטנים. את הגזרים חותכים לקוביות קטנות.
  2. מחממים תנור ל-180 מעלות.
  3. טורפים בקערה את קמח החומוס והחלב הצמחי לתערובת אחידה בלי גושים. מוסיפים את כל התבלינים ומערבבים שוב.
  4. מוסיפים לסיר עם תפוחי האדמה את קוביות הגזר, האפונה ותערובת המתובלת ומערבבים היטב, עד שכל המסה מתאחדת ומקבלת גוון צהבהב.
  5. יוצקים שמן לתוך התבנית ומשמנים אותה היטב, כולל הדפנות. מעבירים את התערובת לתוך התבנית בנגלות קטנות, 4 כפות גדושות בכל פעם, משטיחים ומהדקים לתחתית ודפנות התבנית, כדי שלא יווצרו כיסי אוויר. משמנים גם את פני המעקודה.
  6.  אופים בין שעה וחצי לשעתיים, עד שהפשטידה משחימה יפה מכל הצדדים.
  7. מוציאים מהתנור, מצננים קצת ועוברים עם סכין בין הפשטידה לדפנות התבנית. שמים צלחת גדולה על התבנית והופכים את הפשטידה על הצלחת.
  8. חותכים ומגישים. מומלץ עם מטבוחה. שומרים הכלי אטום במקרר.

 

הערות:

  • אפשר להשתמש בקמח חומוס או עדשים, מה שאתם מעדיפים.
  • אפשר להשתמש בכל חלב צמחי שאוהבים, מומלץ לא ממותק.
  • לקיצור הדרך אפשר להשתמש בקופסת שימורים של אפונה וגזר, או בתערובת קפואים שהופשרה מראש.
  • אפשר להוסיף לתערובת תפוחי האדמה גם פטרוזיליה או כוסברה קצוצה.
  • אפשר להשתמש בתבנית בכל צורה. גובה הפשטידה ישתנה בהתאם.
  • אפשר לשחק עם התבלינים בהתאם לטעם האישי. אבל כורכום הוא זה שאחראי על הצבע הצהוב של הפשטידה.
הדפסה
4 תגובות
  1. אירית 3 שבועות לפני
    הגב

    האם אפשר להשתמש באפונה וגזר משקית קפואה? ואם כן באיזו כמות?

    • אולגה טוכשר 3 שבועות לפני
      הגב

      הי אירית, בהחלט. לדעתי 2 כוסות גדושות יספיקו, אבל זה ממש לא עקרוני. העיקר זה להפשיר טוב שלא יהיו מים בתערובת.

  2. מור שבוע 1 לפני
    הגב

    היי אולגה:)
    רציתי לשתף שהכנתי ויצא מדהים! ממש כמו המקור (שכבר מזמן ויתרתי על הרעיון שיש סיכוי לטבען..)!
    תודה רבה לך!! בזכותך הצלחתי לשמור על המסורת של אכילת המאכל הזה בחג ולהוכיח שאפשר גם אחרת!

    • אולגה טוכשר שבוע 1 לפני
      הגב

      איזה כיף! תודה רבה מור, מאוד שמחה שאהבת 🙂

השאר תגובה

אולי יעניין אותך גם