זאת הפעם השלישית שאני מכינה את המתכון הזה לבלוג. בהתחלה הוא הופיע בגרסה לא טבעונית, טעימה, אך די מכוערת. מכיוון שהמתכון עצמו היה מעולה, כעבור כמה שנים הכנתי שוב וצילמתי תמונה יפה יותר. והפעם גם טבענתי אותו. כי שולחן החג שלכם חייב מעקודה טבעונית כשרה לפסח.
יש כאלה שקוראים לה מעקודה, וכאלה שקוראים לה מחמאר. ככה או ככה, מדובר בפשטידת תפוחי אדמה מסורתית מהמטבח המרוקאי. פשטידה שמכינים במיוחד לפסח.
במקור יש בה מלא ביצים, ובגרסה הטבעונית החלפתי אותן בבלילה שמורכבת מקמח חומוס או עדשים, חלב צמחי ותבלינים. בתוך התערובת הזו אין בכלל שמן, לכן מאוד חשוב לשמן היטב את התבנית עצמה. גם כדי שהפשטידה תשחים יפה, וגם כדי שתיצא בקלות מהתבנית.
אני השתמשתי בקערת זכוכית, כדי שהפשטידה תיראה גבוהה, חגיגית ומרשימה. זה ממש לא חובה, כי כידוע המראה לא משפיע על הטעם 😊 תוכלו להשתמש בכל תבנית אחרת שיש לכם. גובה הפשטידה ישתנה בהתאם לתבנית שתבחרו.
מכיוון שבמסה אין בכלל ביצים, לוקח קצת יותר זמן אפייה להגיע לקראסט השחום הזה, אז תהיו סבלניים. זה משתלם, כי הפשטידה יוצאת טעימה, יציבה ומהממת.
זה אחלה מנה להגיש לשולחן החג בפסח, או בכל יום אחר בחול המועד. היא פשוטה להכנה, עשויה ממצרכים בסיסיים, ומאוד טעימה. יש בה נקודות צבעוניות של גזר ואפונה, והחתך שלה נראה כמו פסיפס מדליק. חברים, זו פשטידת תפוחי אדמה! מאז ה כבר יכול להיות בה לא טוב?! בקיצור, אני ממליצה בחום. אם אתם מכינים, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. ושיהיה חג שמח ובתאבון!
מחפשים עוד מתכונים טבעוניים כשרים לפסח? נסו את:
אוסף מתכונים טבעוניים כשרים לפסח
מעקודה טבעונית כשרה לפסח
אז מה היה לנו?
מרכיבים לתבנית בקוטר 20 ס"מ:
5 תפוחי אדמה בינוניים, קלופים וחתוכים לקוביות גדולות
2-3 גזרים בינוניים, קלפוים
1 כוס אפונה טרייה או קפואה ומופשרת
2/3 כוס קמח חומוס / קמח עדשים
240 מ"ל (1 כוס) חלב סויה לא ממותק
1 כפית מלח, או לפי הטעם
1/2 כפית פלפל שחור
1/2 כפית כורכום
1/2 כפית כמון
3 כפות שמן
הגשה:
מטבוחה
אופן הכנה:
- מבשלים את תפוחי האדמה והגזרים (אפשר בסיר אחד) עד שהם מתרככים. מוציאים את הגזרים החוצה, ומועכים את תפוחי האדמה למחית גסה, אפשר ואפילו עדיף עם גושים קטנים. את הגזרים חותכים לקוביות קטנות.
- מחממים תנור ל-180 מעלות.
- טורפים בקערה את קמח החומוס והחלב הצמחי לתערובת אחידה בלי גושים. מוסיפים את כל התבלינים ומערבבים שוב.
- מוסיפים לסיר עם תפוחי האדמה את קוביות הגזר, האפונה ותערובת המתובלת ומערבבים היטב, עד שכל המסה מתאחדת ומקבלת גוון צהבהב.
- יוצקים שמן לתוך התבנית ומשמנים אותה היטב, כולל הדפנות. מעבירים את התערובת לתוך התבנית בנגלות קטנות, 4 כפות גדושות בכל פעם, משטיחים ומהדקים לתחתית ודפנות התבנית, כדי שלא יווצרו כיסי אוויר. משמנים גם את פני המעקודה.
- אופים בין שעה וחצי לשעתיים, עד שהפשטידה משחימה יפה מכל הצדדים.
- מוציאים מהתנור, מצננים קצת ועוברים עם סכין בין הפשטידה לדפנות התבנית. שמים צלחת גדולה על התבנית והופכים את הפשטידה על הצלחת.
- חותכים ומגישים. מומלץ עם מטבוחה. שומרים הכלי אטום במקרר.
הערות:
- אפשר להשתמש בקמח חומוס או עדשים, מה שאתם מעדיפים.
- אפשר להשתמש בכל חלב צמחי שאוהבים, מומלץ לא ממותק.
- לקיצור הדרך אפשר להשתמש בקופסת שימורים של אפונה וגזר, או בתערובת קפואים שהופשרה מראש.
- אפשר להוסיף לתערובת תפוחי האדמה גם פטרוזיליה או כוסברה קצוצה.
- אפשר להשתמש בתבנית בכל צורה. גובה הפשטידה ישתנה בהתאם.
- אפשר לשחק עם התבלינים בהתאם לטעם האישי. אבל כורכום הוא זה שאחראי על הצבע הצהוב של הפשטידה.
17 תגובות
האם אפשר להשתמש באפונה וגזר משקית קפואה? ואם כן באיזו כמות?
הי אירית, בהחלט. לדעתי 2 כוסות גדושות יספיקו, אבל זה ממש לא עקרוני. העיקר זה להפשיר טוב שלא יהיו מים בתערובת.
היי אולגה:)
רציתי לשתף שהכנתי ויצא מדהים! ממש כמו המקור (שכבר מזמן ויתרתי על הרעיון שיש סיכוי לטבען..)!
תודה רבה לך!! בזכותך הצלחתי לשמור על המסורת של אכילת המאכל הזה בחג ולהוכיח שאפשר גם אחרת!
איזה כיף! תודה רבה מור, מאוד שמחה שאהבת 🙂
שלום אפשר לשים קמח כוסמין או קמח תירס ?
הי, אפשר קמח כוסמין
תודה על השיתוף.
מה אפשר במקום הקמחים שציינת? (חומוס ועדשים אינם כשל"פ עבורינו)
אולי קורנפלור? קמח אורז?
הי, אפשר קמח אורז 🙂 לג שמח!
תודה רבה וחג שמח 🙂
היי אפשר לבשל את המעקודה במחבת
אם אפשר להכניס אותה לתנור. על הגז זה יקח יותר זמן והעשייה עלולה להיות לא אחידה.
היי אולגה, מתכון מהמם בהחלט. הכנתי מספר פעמים וטרפנו אותו. בערב כיפור הכנתי עם שידרוג של גרגירי חומוס ויצא מעלף. הייתי רוצה שיצא יותר אוורירי, מה דעתך אם אקציף את המי חומוס ואוסיף קצת לתערובת ? תודה רבה, איריס
הי איריס, תודה רבה! מאוד שמחה שאהבתם את המתכון. אני מעולם לא ניסיתי להכין בשיטת הקצפה, אז לא בטוחה איך זה יצא. וגם – מעקודה זה משהו דחוס בהגדרה 🙂
שלום אולגה,
אפשר במקום חלב צימחי, מים שבושלו בהם תפו"א והגזרים?
הי, אפשר בהחלט.
היי אפשר קמח לבן רגיל?
אפשר בהחלט