אין חג שבועות בלי עוגת גבינה – זה כלל היסטורי שנצרב בתודעה הלאומית שלנו, ואתם יודעים מה? טוב שכך! טוב שאפשר להראות את כל המגוון של עוגות גבינה טבעוניות, ללא מוצרי חלב, שאפשר להכין לבד בבית לכבוד החג. והנה לכם עוד אחת – עוגת גבינה טבעונית קרה עם פטל.
מדובר בעוגת גבינה ללא אפייה, טעימה מאוד ופשוטה להכנה, בעלת מרקם קרמי נמס בפה, וציפוי פטל מהמם בצבע בוהק וסקסי. אני אגיד מראש שאפשר בהחלט להחליף את הפטל בפירות אחרים – בואו לראות את ההסבר בהערות מתחת לאופן הכנת המתכון.
את המתכון הזה הכנתי בשיתוף תנובה ALTERNATIVE. על תקן גבינה כאן – ממרח סויה שתמיד עובד לי מעולה במתכוני קינוחים. לממרח הסויה מתווסף משקה שיבולת שועל, ויחד הם מייצרים שכבת "גבינה" מפנקת, עדינה, קרמית ובעלת אחוזי שומן שפויים.
הכנת העוגה לא מאתגרת כלל – כל מה שצריך זה לבנות את השכבות ולחכות כל פעם ששכבה שיצרתם תתייצב. התחתית אצלי עשויה מעוגיות לוטוס, אבל אפשר להשתמש בכל עוגיות טבעוניות שיש לכם (ראו את ההערות). את שתי השכבות העליונות מייצב אגר-אגר, תחליף טבעוני לג'לטין, שזה לדעתי חומר גלם חובה בכל מטבח טבעוני שמכין קינוחים!
את אגר-אגר אפשר להשיג היום בכל חנות טבע או חנות מתמחה באפייה. הוא מספיק להמון זמן, ושווה להכיר אותו ולהחזיק בבית.
העוגה יוצאת יציבה ללא צורך בהקפאה. מספיק רק קירור. אפשר להכין אותה מראש – היא תחזיק מעמד יפה במשך כמה ימים בתוך התבנית. רק תקפידו לניילן אותה. אם אתם מתכוונים לשנע את העוגה, עדיף כן להקפיא ולהפשיר בהדרגה.
אני אוהבת שהעוגה הזו יוצאת יפה, גבוהה, מרשימה ומדויקת. וכל זה בלי שתצטרכו ללמוד קונדיטוריה ? פשוט תיצמדו להוראות ההכנה. לצורך הכנת העוגה הזו גם לא תצטרכו בלנדר או ציוד כבד אחר. כן, היא קלה וזורמת.
אז מה, לא תנסו? מאוד מקווה שכן! עם פטל או כל ציפוי אחר שתרצו. העוגה מאוד טעימה, מתקתקה וחמצמצה בו זמנית, מאוד "גבינתית", עשירה וכיפית. אם אתם מכינים, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק ובאינסטגרם. שיהיה חג שבועות שמח וטעים. ובינתיים – בתיאבון!
עוגת גבינה טבעונית קרה עם פטל
אז מה היה לנו?
מרכיבים לעוגה בקוטר 18 ס"מ:
תחתית:
150 גרם עוגיות טבעוניות (אצלי קרמל)
65 גרם חמאה טבעונית מומסת / שמן קוקוס מומס
שכבת "גבינה":
480 מ"ל (2 כוסות) משקה בריסטה שיבולת שועל ALTERNATIVE
5 גרם (כמעט כף שטוחה) אבקת אגר אגר
500 גרם (2 גביעים) ממרח סויה בטעם טבעי ALTERNATIVE
80 מ"ל (1/3 כוס) סירופ מייפל טבעי
1-2 כפות מיץ לימון, לפי הטעם
1 כפית תמצית וניל
ציפוי פטל:
350 גרם פטל קפוא / טרי
60 מ"ל (1/4 כוס) סירופ מייפל טבעי
1 כף מיץ לימון (אופציונלי)
45 מ"ל (3 כפות) מים
2 גרם (2/3 כפית) אבקת אגר-אגר
אופן הכנה:
- מרפדים את תחתית התבנית / רינג בנייר אפייה, ואת הדופן בפס נייר אפייה או שקף.
- מכינים את התחתית: שמים את העוגיות והחמאה הטבעונית המומסת בקערת מעבד מזון וטוחנים עד שמתקבלים פירורים דקים ולחים. מעבירים אותם לתבנית ומהדקים לתחתית בעזרת כף או כוס. מעבירים למקפיא.
- בינתיים מכינים את שכבת "הגבינה": שמים בסיר קטן את משקה שיבולת השועל ואגר-אגר, מערבבים ומביאים לרתיחה. ממשיכים לבשל תוך ערבוב עוד 1-2 דקות. מכבים את האש.
- מוסיפים לסיר את ממרחי הסויה, סירופ המייפל, מיץ הלימון ותמצית הווניל ומערבבים ממש היטב, כדי שהמסה תהיה אחידה וחלקה לגמרי. היא תהיה נוזלית, וזה בסדר.
- יוצקים את המסה מעל התחתית המקוררת, טופחים את התבנית על השיש כדי להיפטר מבועות האוויר, ומכניסים את התבנית למקרר לשעתיים לפחות, או עד שהעוגה יציבה לגמרי. היא יכולה להיות במקרר גם במשך לילה שלם, אם מכינים אותה מראש.
- מכינים את ציפוי הפטל: אם משתמשים בפטל קפוא – מפשירים אותו. מרסקים את הפטל בבלנדר או מעבד מזון ומסננים דרך מסננת צפופה, כדי שהמחית תהיה חלקה לגמרי. בסוף תצטרכו לציפוי כ-250 גרם מחית פטל.
- שמים בסיר קטן את מחית הפטל, המים, המייפל והלימון (אם הפטל לא חמוץ לכם מספיק) ומערבבים. מוסיפים אגר אגר, מערבבים היטב ומביאים לרתיחה. ממשיכים לבשל תוך ערבוב עוד 1-2 דקות, מכבים את האש ונותנים לציפוי להתקרר קצת בתוך הסיר, כ-10 דקות. גם הציפוי יהיה נוזלי, וזה בסדר.
- יוצקים את הציפוי מעל העוגה היציבה ומחזירים למקרר לשעה לפחות, או עד שהציפוי מתייצב לגמרי.
- מחלצים את העוגה מהתבנית, חותכים ומגישים. שומרים בכלי אטום במקרר.
הערות:
- לצורך הכנת התחתית אפשר להשתמש בכל עוגיות טבעוניות שבא לכם: פתיבר, לוטוס, אוראו וכו'.
- אפשר להחליף את המייפל בסוכר. אותה הכמות בערך, או לפי הטעם.
- לצורך הכנת הציפוי אפשר להשתמש במחית פירות אחרים שאתם אוהבים. אפשר לשלב תותים, קיווי, מנגו, אוכמניות וכו'.
35 תגובות
היי מה אפשר במקום אגר-אגר?
הי, לצערי אין לו תחליף. אפשר למצוא אגר אגר בכל חנות טבע או חנות אפייה. זה נגיש 🙂
גואר גאם, עמילן תירס וקסנטן גאם זהים בתפקיד שמשחק האגר אגר וגם הם טבעונים 🙂
עמילן תירס ממש לא – לא אותו אפקט בכלל. ושני חומרי גלם הנוספים עוד יותר נדירים 🙂
יש לי במקרה קסנטן גאם, האם ההחלפה בכמות היא זהה? 5 גרם לגבינה ו2 גרם לציפוי?
הי רוית. לא עבדתי עם קסנטן גם, אז לא יכולה להגיד את הכמויות המדויקות
היי אין לי רינג ושקף איך יכולה להכין ? תודה
תבנית ונייר אפייה – בנפרד בתחתית ובדופן
היי, נראה מעולה !
אפשר להחליף את החלב שיבולת שועל בחלב סויה / חלב שקדים ?
בנוסף, האם אפשר להחליף חלק מהגבינה במעדן סויה של תנובה?
תודה רבה
תודה רבה! התשובה היא כן וכן 🙂
הי אולגה
תודה רבה על המתכון!
אם אני רוצה לעשות עוגה גדולה יותר – קוטר 24 למשל, איך להגדיל את הכמויות?
הי מירב, תודה רבה! תצטרכי להכפיל את כל הכמויות.
תודה רבה על המענה המהיר וחג שמח 🙂
עוגה סוף. מי שלא טעם לא מבין במה מדובר. כבר בשלב ההכנה היה טעים.
תודה רבה
איזה כיף! שמחה שאהבת 🙂 צלמי לי את העוגה המוכנה אם את יכולה. יש לי דף באינסטגרם ופייסבוק שאפשר לשתף
היי! כמה זה 65 גרם שמן קוקוס בכוס מדידה?
הי, אפשר לשים 1/4 כוס שמן קוקוס ולהוסיף עוד כף במידת הצורך
הוספתי את השכבה האחרונה לפני כחמש שעות והיא עדיין לא יציבה.
מה יכולה להיות הסיבה?
הי, או יותר מדי מחית פרי, או פחות מדי אגר-אגר שאחראי על ההתייצבות
איך אפשר לתקן?
בשלב זה, כשהציפוי כבר על העוגה, כנראה בלתי אפשרי.. הוא פשוט ינזל. לא הכי יפה, אבל גם לא נורא. לגמרי אכיל.
מתכון מדויק ונפלא. הכנתי עם ציפוי תות. יצאה וואוו – גם יפה וגם טעימה ? ? תודה רבה ?
הי אורלי, שמחה שאהבת 🙂 תודה!
אני מאוד אוהבת את המתכונים שלך, אבל הפעם לשכבה של הגבינה היה מרקם וטעם של סבון וכולם התבאסו. זאת לא רק הכמות של האגר אגר אלא גם הטעם עצמו שהיה ממש אנמי. השכבה של הג'לי פטל,לעומת זאת, הייתה מושלמת ואני בטוחה שאחזור להכין אותה שוב על עוגות אחרות.
ושוב תודה על האתר המהמם!
הי נועה. קודם כל תודה על הפרגון! לגבי החלק הפחות מחמיא – אם מדובר בטעם, זה עניין מאוד סובייקטיבי. אני ממליצה תמיד לטעום ולהוסיף דברים כדי לאזן את הטעמים. אם זה עניין של מרקם, יש מצב שקצת הגזמת עם אגר אגר. הוא לא אמור להיות צמיגי.
היי, מה קוטר התבנית במתכון הזה?
הי דגנית. כתוב במתכון – 18 ס״מ
תודה.. פיספסתי את זה.. ראיתי רק עכשיו?
הייתי בסופר ולא נשאר גבינת סויה בכלל
אז קניתי טופוטי במקום..
זה יעבוד עם הטופוטי נכון?
נכון מאוד 🙂
קניתי טופוטי בסגנון גבינה וגם בסגנון שמנת
יש לי גם יוגורט סויה אלטרנטיב, כי מזה עוד נשאר..
מה הצירוף שאת חושבת שיעבוד הכי טוב?
תודה ??
זה לא מאוד משנה. את יכולה לשלב בכל יחס שבא לך (ככל שתשימי יותר טופוטי, כך הגבינה תהיה עשירה יותר) העיקר שתגיעי ל-500 גרם תערובת סה"כ. בהצלחה וחג שמח 🙂
יצאה מהממת?
אומנם בתבנית מלבנית כי עדיין לא מצאתי רינג בקוטר שמתאים לעוגות הקרות
חג שמח ותודה????
שמחה לשמוע! תודה וחג שמח 🙂
הי.
האם ניתן להקפיא בתור קינוח בכוס?
הי נעה, מכיוון שמדובר בקינוח בתוך כוס (שלא חייב להתייצב ב-100%), לא הייתי מקפיאה אלא מקררת. אבל באופן עקרוני ניתן גם להקפיא ולהפשיר במקרר. חג שמח!