האם יש דבר כזה מאכלי קיץ? כולם יודעים שמרקים וקדרות למשל הם מאכלי חורף – חמים, כבדים, מנחמים. ומה עם קיץ? הרי אי אפשר לעבור את כולו רק על ארטיקים, שייקים וסמוזי. כלומר יש אנשים שעושים את זה (הם בטח הרבה יותר רזים ממני..), אבל אני לא שם. אני עדיין צריכה ורוצה אוכל מוצק, רק רצוי שיהיה כמה שיותר קליל, גם במושגים של הכנה, וגם במושגים של השפעה על מערכת העיכול. אז הכנתי משהו שעונה על שני הקריטריונים האלה – סלט אטריות ללא גלוטן עם טופו.
היום אני אוכלת לפחות ארוחה אחת ביום שהיא סלט. לרוב זה יהיה סלט ירקות זריז שמורכב מכל מה שיש לי באותו יום במקרר. אני משתדלת לגוון ולהעשיר את הסלטים שלי עם תוספות שונות שנותנות נפח וטעם: קינואה או עדשים מבושלות, אגוזים וזרעים למיניהם, פסטה, וכמובן גם טופו.
כמה שירי אהבה כבר כתבתי על טופו מאז שנהייתי טבעונית? בכל פוסט עם מתכון שמופיע בו טופו, אני מהללת אותו ומודה ליקום על החלבון הזה שלמדתי לאהוב. אני בלי טופו זה כמו עיפרון עצוב בלי מחק 🙂 תמיד לפני שאני מתחילה לעבוד עם טופו, ומחליטה לא להשרות אותו, אני אוהבת "לסגור" אותו משני בצדדים, מה שנותן לו צבע ופריכות. אפשר לעשות את השלב הזה גם בתנור וגם על מחבת.
אני אוהבת ומשתמשת בכל הסוגים של טופו. אני לא מפלה אף יצרן, ועד היום אני לא באמת יודעת מה ההבדלים בין טופו מתוצרת כזו או אחרת. מבחינתי ההבדל קיים רק במרקמים. המתכון הזה נכתב במסגרת שיתוף פעולה עם תנובה, אז השתמשתי בטופו שלהם בטעם טבעי. הוא הכי טוב ומתאים כשרוצים "להלביש" עליו טעם מסוים.
במתכון הזה הכנתי את הטופו ברוטב חמאת בוטנים משגע. לקחתי אותו לכיוון אסיאתי, מה שגם מאוד מתאים לאטריות. לאחרונה אני משתדלת לאכול פחות גלוטן, אז אטריות שעועית או אורז הן תחליף מעולה לפסטה. הן גם מוכנות ממש בצ'יק, גם יותר קלילות, וממלאות וטעימות לא פחות. אז בגדול האטריות והטופו הם השחקנים הראשיים, וירקות אפשר לבחור לפי הטעם. זה היתרון הגדול של כל סלט. אני הלכתי צעד אחד קדימה, והוספתי גם מנגו שעכשיו בעונה.
וככה בכל פעם שתרצו לגוון את ה-"חסה-עגבנייה-מלפפון", תוכלו להכין את הסלט המשודרג הזה שהוא בעצם ארוחה שלמה: בריאה, מזינה, טעימה, מיוחדת. ללא גלוטן, ללא התעסקות מיותרת, כזו שמותאמת בול לטעם האישי שלכם. זו הצלחת שאני לוקחת איתי לקיץ. ממליצה גם לכם לנסות. אם אתם מכינים, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. ובינתיים שיהיה קיץ קליל ובתאבון!
סלט אטריות ללא גלוטן עם טופו
אז מה היה לנו?
מרכיבים ל-2-3 מנות:
טופו בחמאת בוטנים:
1 חבילה (300 גרם) טופו תנובה בטעם טבעי, מסונן מהנוזלים
2 כפות גדושות חמאת בוטנים חלקה
1 כפית שמן
1 כף סויה
1 כפית מיץ לימון
1 כף סילאן / מייפל
1 כף רוטב צ'ילי מתוק
1 שן שום, כתושה
1 כף שמן לטיגון הטופו
סלט:
1/2 חבילת אטריות שעועית דקות
1 גזר בינוני, חתוך לרצועות דקיקות
3 צנוניות, חתוכות לעיגולים דקים
3 עלי חסה, חתוכים לרצועות דקות
1/2 פלפל צ'ילי חריף, חתוך לטבעות דקות (אופציונלי)
1/2 צרור עלי כוסברה
1/2 מנגו בשל, חתוך לקוביות קטנות
הגשה:
1 חופן בוטנים קלויים, קצוצים
אופן הכנה:
- מכינים את הטופו: מייבשים את הטופו בעזרת נייר סופג וחותכים לקוביות בינוניות (אצלי 16 קוביות).
- מכינים את האטריות: מרתיחים מים בקומקום. שמים את האטריות בקערה גדולה ומשרים במי ברז רגילים עד שהן טיפה מתרככות. חותכים את האטריות בעזרת מספריים כדי שלא יהיו ארוכות מדי. מסננים את מי ההשריה, יוצקים מעל את המים הרותחים, משאירים ל-2 דקות בלבד, עד שהאטריות נהיות שקופות, ומסננים שוב. מכסים את המסננת, כדי שהאטריות לא יתייבשו, ושומרים בצד. אם אתם לא מכינים את הסלט מיד, עדיף לערבב את האטריות עם מעט שמן, שלא יידבקו.
- מכינים את הרוטב: שמים בקערה את כל מרכיבי הרוטב ומערבבים היטב לתערובת אחידה. אם חמאת הבוטנים שלכם סמיכה, ממיסים אותה במיקרוגל עד שהיא נהיית נוזלית.
- מחממים מעט שמן במחבת ומטגנים את הטופו על אש בינונית משני הצדדים עד להזהבה יפה. משאירים בצד אחד עד להזהבה, בערך 3-4 דקות, ורק אז הופכים לצד השני, וגם משאירים עד להזהבה.
- מוסיפים למחבת את הרוטב ומקפיצים ומערבבים את הטופו רק עד שהוא מתכסה ברוטב מכל הצדדים. זה ייקח פחות מדקה. מכבים את האש. מעבירים את קוביות הטופו לצלחת, ושומרים את שאריות הרוטב שנשארות במחבת, כי הן יהפכו לרוטב הסלט.
- מרכיבים את הסלט: מעבירים את האטריות לקערת ערבוב גדולה ונוחה. מוסיפים את שאריות הרוטב מהמחבת ומערבבים היטב. מומלץ לעשות את זה עם הידיים, כי הרוטב סמיך. מוסיפים את כל הירקות והמנגו, מערבבים, טועמים ומתקנים את התיבול (ייתכן שתצטרכו עוד קצת מלח / רוטב סויה).
- מעבירים את הסלט לצלחת הגשה. עורמים מעל את קוביות הטופו, מפזרים את הבוטנים ומגישים.
- שומרים בכלי אטום במקרר.
הערות:
- אפשר להשתמש בכל מותג טופו שאוהבים.
- אפשר להוריד או להוסיף ירקות בהתאם לטעם האישי. ממליצה לא לוותר על המנגו. יחד עם הפלפל החריף הוא מוסיף לסלט טעם מעניין ואקזוטי.
- לא אוהבים חמאת בוטנים? לכו על טופו מוקפץ בזיגוג מבריק.
- אפשר להחליף את הכוסברה בפטרוזיליה.
- אני חתכתי את הגזר בעזרת קולפן מיוחד שנראה בול כמו קולפן ירקות רגיל, רק עם מעין זיגזגים בלהב. אם אין לכם את הקולפן הזה, אפשר פשוט לגרד את הגזר בפומפייה גסה. זה יותר קל מאשר לחתוך רצועות דקיקות עם סכין.
- אם אתם נמנעים מגלוטן ברמת צליאק, מומלץ להחליף את רוטב הסויה ברוטב תמרי ללא גלוטן.
- אפשר להחליף את אטריות השעועית באטריות אורז דקות. הבישול שלהן הוא לפי הוראות היצרן.