קיש טבעוני עם פטריות, תרד ובטטה

מאת אולגה טוכשר
יוני 2, 2019

קיש טבעוני עם פטריות, תרד ובטטה

אחרי שפרסמתי בשבועות האחרונים את המלבי קוקוס עם אגסים "שיכורים" ועוגת הבלינצ'ס עם קצפת ודובדבנים, הגיע הזמן למשהו מלוח ומזין. קיש הוא מאכל שמאוד מזוהה עם חג שבועות. בשנה שעברה הכנתי בחג קיש בטטה וכרישה, והשנה אני ממשיכה את המסורת עם קיש טבעוני עם פטריות, תרד ובטטה.

קיש טבעוני עם פטריות, תרד ובטטה
מבט מלמעלה

אני מאוהבת במתכון הזה. קודם כל הקיש יצא סופר טעים. אפשר היה לדעת את זה כבר בשלב הכנת המלית, כי היא מוכנה עוד לפני האפייה (כבר ארחיב לגבי זה). אבל האפייה של כל מכלול המרכיבים של הקיש הזה ביחד עושה קסמים, והופכת את הביס לתענוג של ממש.

המלית כאמור מוכנה עוד לפני שהקיש נכנס לתנור, כי היא מורכבת מתערובת של תרד ופטריות. את שניהם מטגנים קלות מראש.

המרכיב שמחבר ביניהם, מחליף ביצים והופך את הקיש ליציב, רך, נימוח וטעים הוא טופו. הכנתי את המתכון בשיתוף עם תנובה, והשתמשתי בטופו שלהם בטעם טבעי. אפשר ללכת גם על טופו עם תוספות טעם. העיקר שלא יהיה רך.

מכאן הדרך אל הקיש המושלם קצרה: מכינים בצק זריז שאפשר לעבוד איתו בקלות בלי רידוד, אופים חצי דרך, ממלאים במלית המוכנה, מקשטים בפרוסות בטטה ואופים שוב. כן, הבטטה מופיעה בכותרת, אז אי אפשר בלעדיה 🙂 כלומר אם לא בא לכם, אפשר לוותר עליה, היא יותר על תקן קישוט ותוספת טעם.

קיש טבעוני עם פטריות, תרד ובטטה
עלי בטטה

אבל אני לא הייתי עושה את זה. תראו כמה יפה היא אחרי האפייה – קצת דומה לעלי איזשהו פרח אקזוטי שמוסיף לקיש הרבה צבע וחגיגיות.

קיש טבעוני עם פטריות, תרד ובטטה
מבט פנימה-פנימה

מבפנים הקיש מאוד נימוח ומלא בטעמים. הקלתית "חמאתית", עדינה ופריכה. זה מייצר ניגוד מושלם של מרקמים. אני הוספתי לבצק קצת פטרוזיליה מיובשת שעושה בקלתית נקודות ירוקות קטנות ומוסיפה עוד טעם.

קיש טבעוני עם פטריות, תרד ובטטה
פקמן מסורתי, הפעם מלוח

הקיש הזה גם מצטלם לא רע בכלל, וזה מסביר את ריבוי התמונות. מישהי כאן לא יודעת לעצור כשהיא בשוונג הצילומים 🙂

קיש טבעוני עם פטריות, תרד ובטטה

מצד שני, ידוע שתמונה אחת שווה אלף מילים. רק תראו איזה פסיפס יפה מתגלה בחיתוך. הנה, חסכתי לכם הרגע 993 מילים מיותרות 🙂

קיש טבעוני עם פטריות, תרד ובטטה
זה טעים!

הקיש לא מסובך בכלל להכנה. את המלית אפשר להכין מראש ולשמור במקרר במשך כמה ימים. זה יתרון גדול, כי לפני החג תמיד יש המון בישולים, וכדאי להיערך נכון כדי לא לעבוד קשה מדי. המאפה הזה טעים, ארומטי, כיפי וחגיגי. הוא מאוד ישמח להיות בשולחן החג שלכם. ואני אשמח יחד איתו, ואפילו יותר 🙂 אם אתם נותנים לו צ'אנס, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. ביום חמישי אכין לכם פוסט מיוחד עם מלא עוגות גבינה טבעוניות. ובינתיים שיהיה חג שמח ובתאבון!

קיש טבעוני עם פטריות, תרד ובטטה

אז מה היה לנו?
מרכיבים לתבנית בקוטר 22-24 ס"מ:
קלתית:
280 גרם (2 כוסות) קמח
120 מ"ל (1/2 כוס) שמן קוקוס קר או רך, אך לא נוזלי
1 כף סוכר
1 כפית מלח
1 כף פטרוזיליה או שמיר מיובש (אופציונלי)
110 מ"ל (1/2 כוס פחות 1 כף) מים קרים
מלית:
4 כפות שמן זית
1 בצל, חתוך לקוביות
2-3 שיני שום, קצוצות
1 חבילה עלי תרד טריים
2 סלסילות פטריות שמפיניון / יער, חתוכות לקוביות בינוניות
300 גרם (1 חבילה) טופו תנובה בטעם טבעי
2 כפות משקה סויה תנובה
1.5 כפיות מלח, או לפי הטעם
1/4 כפית פלפל שחור, או לפי הטעם
2 כפות שמרי בירה
1 בטטה בינונית, חתוכה לפרוסות עגולות דקות
הגשה:
עלי בזיליקום טריים

 

אופן הכנה:

  1. מכינים את הקלתית: שמים בקערת מעבד מזון את כל מרכיבי הקלתית, למעט המים, וטוחנים בפולסים עד שמתקבלים פירורי בצק יבשים. מוסיפים את המים וממשיכים לעבד עד שמתקבל בצק רך ונוח לעבודה.
  2. שמים את הבצק בתבנית ומשטחים בלחיצות האצבעות מהמרכז לשוליים עד שנוצרת קלתית דקה ויפה. מהדקים אותה היטב לדפנות ומיישרים את הקצוות. דוקרים את התחתית בעזרת מזלג ומעבירים לקירור.
  3. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  4. מכינים את המלית: מחממים 2 כפות שמן במחבת גדולה ומטגנים את הבצל והשום תוך ערבוב, עד שהם מתחילים טיפה להזהיב. מעבירים לצלחת.
  5. מוסיפים עוד כף שמן ואת התרד ומאדים תוך ערבוב עד שהוא מתחיל לאבד מנפחו ומתרכך. סוחטים את התרד ומסננים את הנוזלים שנשארים במחבת. מעבירים את תכולת המחבת לקערת ערבוב.
  6. מוסיפים למחבת עוד כף שמן ואת הפטריות ומטגנים תוך ערבוב עד שהן מתחילות להתכווץ וטיפה מזהיבות. מעבירים לקערה עם התרד.
  7. מסננים את הטופו ומייבשים היטב, תוך הפעלת לחץ, בין כמה מגבות נייר.
  8. חותכים לכמה חתיכות גסות ומניחים בקערת מעבד מזון. מוסיפים את משקה הסויה והבצל וטוחנים עד שמתקבלת עיסה אחידה וחלקה.
  9. מעבירים את הטופו לקערה עם הטרד והפטריות, מוסיפים את המלח, הפלפל ושמרי הבירה ומערבבים היטב. טועמים ומתקנים את התיבול. שומרים בצד.
  10. מוציאים את התבנית עם הקלתית מהמקרר, מכסים בנייר אפייה וממלאים בשעועית יבשה, אורז או כל קטנייה אחרת שתשמש כמשקולת. אופים 20 דקות.
  11. מוציאים את הקלתית מהתנור, מורידים בזהירות את הנייר עם המשקולת. ממלאים במלית ומיישרים. מסדרים מעל את עיגולי הבטטה, בשכבות מעט חופפות, מברישים בשמן זית, מפזרים מעט מלח ופלפל שחור ואופים כ-20-25 דקות, או עד שהקיש מזהיב, מתייצב, והבטטות מתרככות.
  12. מצננים טיפה, מפזרים מעל עלי בזיליקום טריים ומגישים.
  13. שומרים בכלי אטום במקרר.

 

הערות:

  • אפשר להחליף את הקמח הרגיל בקמח כוסמין. ייתכן ותצטרכו קצת יותר מים. מוסיפים בהדרגה עד שמתקבל בצק רך, נעים ונוח לעבודה.
  • אפשר להחליף את שמן הקוקוס ב-120 גרם מרגרינה.
  • אפשר להשתמש בכל סוג פטריות שאוהבים.
  • אפשר להשתמש בעלי תרד קפואים מופשרים. תוודאו שאתם סוחטים את כל הנוזלים המיותרים.
  • אפשר לתבל את המלית לפי הטעם האישי. אפשר להוסיף כמון, אורגנו יבש, או שבבי צ'ילי יבשים.
  • אפשר לוותר על שכבת הבטטה, אבל היא נותנת לקיש טעם נוסף ומראה קצת יותר חגיגי.
  • את המלית אפשר להכין מראש ולשמור במקרר עד 3 ימים.
  • הקיש הכי יציב אחרי שהוא מתקרר, לכן לא מומלץ לחתוך אותו מיד עם ההוצאה מהתנור. תנו לו להתקרר ולהתיצב.
0/5 (0 Reviews)
WhatsApp
Facebook
Email
Print

25 תגובות

      1. היי אולגה, מאוהבת במתכונים שלך! יש לך רעיון למשהו שיחליף את הטופו במלית? (אלרגית לסויה..)

        1. הי אורלי, תודה רבה! לצערי במתכון הזה אין תחליף לטופו. אני מניחה שקיימות אופציות אחרות, אבל אני לא יכולה להציע אותן בשלוף בלי לנסות.

    1. הי מורן. זה יהיה מתכון אחר לגמרי.. ממליצה לחפש ברשת קיש רגיל. בהצלחה

  1. הי אולגה,נראה משו משו.רציתי לשאול מה הכוונה למשקה סויה ומה הכמות במילילטר?

    1. הי נטע, תודה רבה! משקה סויה זה חלב סויה. או בעצם כל חלב צמחי. צריך להוסיף אותו כדי שיהיה יותר קל לטחון את הטופו. הכמות לא חייבת להיות מדויקת, לכן רשמתי 2 כפות. אבל אם חייבים, זה 30 מ״ל 🙂 בבצלחה!

  2. תודה על המתכון 🙂
    החלפתי את הפטריות בדלורית וגם יצא טעים אבל הבצק לא נאפה טוב ונשאר רך גם אחרי שהכפלתי את זמן האפיה..

  3. היי! נראה מצויין (:
    הטעם של שמן קוקוס מורגש?
    אם יש לי בעיה עם הטעם הקוקוסי, אבל אני רוצה בכל זאת שמן טבעי יותר ממרגרינה, יש לך עוד רעיון? (:

  4. נדמה לי שאחזור על המתכון בפעם השלישית……
    מאד אוהבת פטריות, א ל אולי אנסה להחליף בברוקולי הפעם.
    תודה על מתכונים נהדרים

    1. תודה שלומית! שמחה שאהבת את המתכון 🙂 ספרי לי במה החלפת את הברוקולי. ושתהיה שנה טובה!

    1. הי. הבצק מזהיב טוב יותר באפייה כשיש קצת סוכר. אפשר להשמיט בעיקרון.

השאר תגובה

יכול לעניין אתכם גם:
מאת אולגה טוכשר
נובמבר 21, 2021
סלט תפוחי אדמה טבעוני זו גרסה של סלט תפוחי אדמה...
מאת אולגה טוכשר
נובמבר 18, 2021
מרק דלעת ונודלס אסיאתי טבעוני זה מרק טעים, בריא, עשיר,...
מאת אולגה טוכשר
נובמבר 15, 2021
עוגיות טחינה טבעוניות ללא גלוטן וללא תוספת סוכר, מ-3 מרכיבים...
מאת אולגה טוכשר
אוקטובר 28, 2021
תבשיל ירקות וחומוס טבעוני ללא גלוטן זו ארוחה נפלאה שמכינים...
מאת אולגה טוכשר
אוקטובר 27, 2021
לביבות בטטה טבעוניות ללא גלוטן: טעימות, רכות ומתקתקות, העשויות מ-3...
מאת אולגה טוכשר
אוקטובר 19, 2021
עוגיות שוקולד טבעוניות בלי גלוטן וסוכר מ-3 מרכיבים בלבד אלה...
בואו לעקוב אחרי באינסטגרם